Ľudové príslovie „jedno jablko denne odháňa lekára“ má síce korene v zahraničí, no po celom svete poznáme jeho rôzne obmeny. No je na ňom naozaj niečo pravdy? A sú jablká tými najzdravšími zo všetkých druhov ovocia? Poďme sa na to pozrieť bližšie.
Sú jablká naozaj zdravé?
Jednoznačne áno! Jablká disponujú celým radom výhod pre naše zdravie. Podľa štúdie od amerického národného centra pre biotechnologické informácie pravidelná konzumácia jabĺk znižuje riziko rakoviny pľúc. Výskumy tiež naznačujú, že jablká pomáhajú v prevencii srdcových ochorení či cukrovky 2. typu.
A čo viac, šupka jabĺk obsahuje flavonoidy – látky s antivírusovými a protizápalovými účinkami, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky. Sú bohaté na vitamín C, ktorý ničí voľné radikály spôsobujúce poškodenie buniek v našom tele. Obsahujú aj pektín známy svojou schopnosťou znižovať hladinu zlého (LDL) cholesterolu.
Nezanedbateľná je tiež vysoká dávka vlákniny a antioxidantov, ktoré celkovo podporujú naše zdravie a imunitu. Jablká taktiež obsahujú sacharidy – primárny zdroj energie pre naše telo. V neposlednom rade dokážu jablká prispieť k udržaniu zdravej hmotnosti, nakoľko sú osviežujúce, zasýtia a pritom obsahujú málo kalórii.
Sú jablká zdravšie ako iné ovocie?
Hoci sú jablká skvelým a zdravým pokrmom, neznamená to automaticky, že sú zdravšie ako ostatné druhy ovocia. Každý druh ponúka unikátny mix živín: hrušky majú viac vlákniny, pomaranče zase vitamínu C, čučoriedky disponujú inými druhmi antioxidantov. Preto je základom pestrej stravy práve rôznorodosť ovocia a zeleniny, ktoré konzumujeme.
Ktoré odrody jabĺk sú tie najsladšie?
Možno vás to prekvapí, no na svete existuje viac ako 7500 rôznych odrôd jabĺk! Medzi tie najpopulárnejšie patria Fuji, Red Delicious, Golden Delicious, Honeycrisp, Pink Lady, Gala či Granny Smith.
Sladkosť je do istej miery subjektívna, no za tie najsladšie sa všeobecne považujú odrody Fuji, nasledované Gala a Honeycrisp. Granny Smith majú zas výraznejšiu kyslastú chuť a sú skvelou voľbou na pečenie, nakoľko si dobre držia svoj tvar.
Z pohľadu zdravia nezáleží na odrode
Nenechajte sa zmiasť tvrdeniami, že nejaká odroda je jednoznačne zdravšia ako iná. Každá môže obsahovať viac alebo menej niektorých živín. Najlepšia rada? Jedzte tie, ktoré vám chutia, nešúpte ich a hlavne sa zamerajte na pestrosť vašej stravy.
Súvisiace články:
Sú raňajkové cereálie zdravé? Pravda o pridaných cukroch
Mlieko na neuveriteľne bohatú úrodu paradajok: Overený trik skúsených záhradkárov
redakcia fajront.sk, ncbi.nlm.nih.gov, Autor fotky: Александар Цветановић