Je to jedno z najväčších záhradkárskych sklamaní. S láskou ste sa starali o svoje uhorkové rastliny, tešili sa z každého nového plodu, a keď konečne odtrhnete prvú, krásnu a na pohľad dokonalú uhorku, zahryznete do nej a… tvár sa vám skriví od nepríjemnej horkej chuti. Horkosť uhoriek dokáže znehodnotiť nielen čerstvý šalát, ale aj celý pohár zaváranín. Dobrá správa je, že tento problém väčšinou nespôsobuje žiadna choroba ani škodca. Je to len obranná reakcia rastliny na stres. Ak pochopíte, čo vaše uhorky stresuje, dokážete sa horkej úrody v budúcnosti veľmi ľahko vyvarovať.
Tajomstvo horkosti: Kto je na vine? Zoznámte sa s kukurbitacínom
Za horkou chuťou stojí skupina látok nazývaných kukurbitacíny. Tieto látky sa prirodzene nachádzajú vo všetkých tekvicovitých rastlinách (uhorky, tekvice, melóny) a slúžia im ako obranný mechanizmus proti bylinožravcom. Moderné odrody šalátových uhoriek a nakladačiek sú šľachtené tak, aby tieto látky produkovali len v minimálnom množstve, a to najmä v listoch a stonkách. Ak sa však rastlina dostane do STRESU, produkciu kukurbitacínov zvýši a tie sa môžu dostať aj do plodov, ktoré potom zhorknú. Vašou úlohou ako záhradkára je teda vytvoriť pre uhorky také podmienky, aby sa cítili čo najviac v pohode a nemali dôvod sa „stresovať“.
Príčina č. 1: Nepravidelná a nedostatočná zálievka
Toto je zďaleka najčastejší dôvod horkosti. Uhorky milujú vodu a akékoľvek výkyvy v jej dostupnosti sú pre ne obrovským stresom.
Problém:
Dlhé obdobie sucha, kedy rastlina bojuje o prežitie, nasledované nárazovou a výdatnou zálievkou. Rastlina vtedy zažíva šok, ktorý spustí obranné mechanizmy a produkciu horkých látok. Rovnako škodí aj dlhodobé polievanie len malým množstvom vody, ktorá zvlhčí iba povrch pôdy a nedostane sa ku koreňom.
Riešenie: Pravidelnosť a výdatnosť
- Kľúčom je udržiavať pôdu stabilne vlhkú, ale nie premočenú.
- Polievajte menej často, ale výdatnejšie – radšej raz za 2-3 dni poriadnou dávkou vody priamo ku koreňom, ako každý deň trochu na listy.
- Najlepším pomocníkom je mulčovanie. Vrstva slamy, pokosenej trávy alebo kôry okolo rastlín udrží v pôde vlhkosť, zabráni jej prehrievaniu a zníži potrebu častého polievania.
Príčina č. 2: Teplotné šoky a extrémne výkyvy
Uhorky sú teplomilné rastliny a nemajú rady náhle zmeny.
Problém:
Obdobia, kedy sa striedajú extrémne horúce dni (nad 30 °C) s veľmi chladnými nocami (pod 15 °C), sú pre uhorky obrovským stresom. To isté platí pre zálievku ľadovou studničnou vodou na rozpálenú pôdu.
Riešenie: Mulčovanie a ochrana
- S počasím toho veľa neurobíte, no opäť pomôže hrubá vrstva mulču, ktorá izoluje koreňový systém a udržiava teplotu pôdy stabilnejšiu.
- Polievajte vždy odstatou vodou, ideálne dažďovou zo suda, ktorá má teplotu okolia a nespôsobí rastline teplotný šok.
- Pri očakávaných chladných nociach môžete mladé rastliny prikryť netkanou textíliou.
Príčina č. 3 a 4: Nedostatok živín a poškodenie rastliny
Problém: Hladná rastlina = stresovaná rastlina
Uhorky sú veľmi náročné na živiny a rýchlo ich z pôdy vyčerpajú. Nedostatok kľúčových prvkov, najmä draslíka, vedie k slabému rastu a zvýšenej náchylnosti na stres. Rovnako aj akékoľvek fyzické poškodenie (napr. zlomená vňať) alebo napadnutie škodcami či chorobami je pre rastlinu signálom na obranu.
Riešenie: Pravidelné hnojenie a opatrná manipulácia
- Počas sezóny uhorky pravidelne prihnojujte, ideálne hnojivom určeným pre plodovú zeleninu s vyšším obsahom draslíka. Skvelé sú aj domáce hnojivá ako žihľavový zákvas alebo výluh z drevného popola.
- S rastlinou manipulujte opatrne, najmä pri okopávaní a zbere plodov, aby ste nepoškodili stonky a korene.
- Pravidelne kontrolujte výskyt škodcov a chorôb a zasiahnite včas, ideálne prírodnými postrekmi.
Čo robiť, ak už mám horké uhorky? Tipy prvej pomoci
Ak ste už odtrhli horkú uhorku, nemusíte ju hneď celú vyhadzovať.
- Ošúpte ich! Najvyššia koncentrácia horkých látok je zvyčajne v šupke a tesne pod ňou. Hrubším ošúpaním sa často veľkej časti horkosti zbavíte.
- Odrežte konce: Najviac horkosti sa koncentruje v stopkovej časti uhorky. Odrežte z nej pokojne 2-3 cm a zvyšok plodu ochutnajte. Je veľká šanca, že bude chutný.
- Tepelná úprava nepomáha: Horkosť sa varením ani zaváraním nestratí. Ak je horká celá uhorka, je lepšie ju nepoužiť.
Pamätajte, horká uhorka nie je choroba, ale signál. Dajte svojim rastlinám stabilné podmienky, dostatok vody a živín a ony sa vám odvďačia bohatou úrodou sladkých a chrumkavých plodov bez akejkoľvek horkosti.
Stretli ste sa už s horkými uhorkami vo vašej záhrade? Zistili ste, čo bolo príčinou, a ako sa vám podarilo tento problém vyriešiť? Podeľte sa o svoje skúsenosti!
Páčil sa vám článok?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)