Lipový kvet už začína! Najlepší recept na sirup proti kašľu a na pokojný spánok, ktorý pili naše babičky.

Domáci lipový sirup
Domáci lipový sirup
Facebook
Email
WhatsApp
X

Cítite tú omamnú, sladkú vôňu vo vzduchu? To znamená jediné – sezóna lipových kvetov je tu! Tento voňavý poklad, ktorý nám príroda štedro ponúka na prelome mája a júna, nie je len pastvou pre zmysly, ale aj osvedčeným liekom našich babičiek. Domáci sirup z lipových kvetov je skutočným elixírom, ktorý pomáha pri kašli, prechladnutí, horúčke a zároveň upokojuje nervy a prispieva k pokojnému spánku. Ak si chcete pripraviť naozaj kvalitný a účinný lipový sirup podľa tradičnej receptúry, ste na správnom mieste!

Príprava tohto sirupu je jednoduchá a výsledok vás poteší nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj liečivými účinkami. Lipový kvet obsahuje flavonoidy, slizy, éterické oleje a ďalšie cenné látky, ktoré pôsobia potopudne, protizápalovo a uľahčujú vykašliavanie.

Potrebujeme:

  • Veľké množstvo čerstvých lipových kvetov (cca 40-50 veľkých, plne rozkvitnutých súkvetí, bez prílistkov)
  • 2 litre vody (ideálne prevarenej a vychladnutej alebo filtrovanej)
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 80-100 g kyseliny citrónovej (alebo šťava z cca 4-5 veľkých bio citrónov)
  • (Voliteľné) 1-2 chemicky neošetrené citróny, nakrájané na kolieska (na lúhovanie)
  • Veľký hrniec (nerezový alebo smaltovaný, minimálne 5-litrový)
  • Čisté sklenené fľaše s kvalitnými uzávermi (viečkami)
  • Jemné plátno alebo niekoľko vrstiev gázy na cedenie

Ako na to: Príprava tradičného lipového sirupu

Dôležité pri zbere: Lipové kvety zbierajte za suchého, slnečného počasia, ideálne dopoludnia, keď sú najviac aromatické a plné nektáru. Vyberajte si stromy ďaleko od ciest a znečisteného prostredia. Zbierajte len plne rozkvitnuté kvety bez známok poškodenia a bez zelených prílistkov (malé lístky pri súkvetí), ktoré by mohli dodať horkosť.

Fáza 1: Príprava kvetov a lúhovanie

  1. Kontrola a čistenie kvetov: Zozbierané lipové kvety dôkladne prezrite a odstráňte prípadný hmyz alebo nečistoty. Kvety neumývajte pod tečúcou vodou, aby ste nezmyli cenný peľ a arómu. Stačí ich jemne oklepať. Odstráňte aj hrubšie zelené stonky, ak sú prítomné.
  2. Príprava nálevu: Do veľkého čistého hrnca vložte pripravené lipové kvety. Ak používate citróny na lúhovanie, pridajte ich teraz, nakrájané na kolieska. Zalejte kvety 2 litrami vody.
  3. Lúhovanie: Hrniec prikryte čistou utierkou alebo pokrievkou a nechajte kvety lúhovať na chladnom a tmavom mieste (napr. v špajzi) po dobu minimálne 24 hodín, ideálne však 48 hodín. Počas tejto doby sa uvoľnia všetky cenné látky a aróma.
  4. Cedenie nálevu: Po vylúhovaní nálev opatrne sceďte cez jemné plátno alebo niekoľko vrstiev gázy do iného čistého hrnca. Kvety (a citróny, ak ste ich použili) v plátne dôkladne vyžmýkajte, aby ste získali čo najviac tekutiny.

Fáza 2: Varenie sirupu a konzervácia

  1. Pridanie cukru a kyseliny: K scedenému lipovému nálevu pridajte 2 kg kryštálového cukru a kyselinu citrónovú (ak nepoužívate čerstvú citrónovú šťavu, ktorú by ste pridali až na záver pred plnením).
  2. Rozpúšťanie cukru: Hrniec postavte na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania pomaly zahrievajte, kým sa všetok cukor úplne nerozpustí. Je dôležité, aby sa cukor rozpustil skôr, než zmes začne vrieť.
  3. Krátke prevarenie: Keď je cukor rozpustený, sirup pomaly priveďte k varu. Nechajte ho vrieť len veľmi krátko, maximálne 5-10 minút, aby sa zachovalo čo najviac účinných látok a sirup príliš nezhustol alebo nezhnedol. Počas zahrievania a krátkeho varu zbierajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
  4. Sterilizácia fliaš a horúce plnenie: Kým sa sirup varí, dôkladne vysterilizujte sklenené fľaše a viečka (vyvarením vo vode aspoň 10 minút, alebo v rúre na 100-120°C cca 15-20 minút).
  5. Horúce plnenie: Ešte horúci sirup (tesne po odstavení z ohňa) opatrne nalievajte do pripravených horúcich, sterilizovaných fliaš. Plňte ich takmer po okraj.
  6. Okamžité uzavretie a „suchá sterilizácia“: Fľaše ihneď pevne uzavrite sterilizovanými viečkami. Opatrne ich otočte hore dnom a nechajte takto stáť asi 5-10 minút.
  7. Pomalé chladnutie: Fľaše otočte späť, prikryte dekou alebo hrubým uterákom a nechajte ich pomaly úplne vychladnúť (ideálne do druhého dňa).

Fajrontové rady

  1. Pre pokojný spánok: Lyžička lipového sirupu v teplom mlieku alebo bylinkovom čaji pred spaním môže pomôcť upokojiť a navodiť spánok.
  2. Proti kašľu a horúčke: Pri prechladnutí užívajte 1 čajovú lyžičku sirupu niekoľkokrát denne, alebo pridajte do teplého čaju. Podporuje potenie a uľahčuje vykašliavanie. Pamätajte, že domáci sirup nenahrádza lekársku starostlivosť. Ak príznaky pretrvávajú, poraďte sa s lekárom.
  3. Menej cukru, kratšia trvanlivosť: Ak znížite množstvo cukru, sirup bude menej trvanlivý. V takom prípade ho skladujte v chladničke a spotrebujte rýchlejšie, alebo ho dodatočne sterilizujte vo vodnom kúpeli.
  4. Skladovanie: Správne pripravený a uzavretý lipový sirup skladujte na tmavom a chladnom mieste. Vydrží vám tak celú zimu. Po otvorení uchovávajte fľašu v chladničke.

Nezmeškajte čas kvitnutia líp a pripravte si tento voňavý a liečivý sirup podľa osvedčeného receptu našich babičiek. Jeho chuť a účinky vás určite nesklamú a budete mať poruke prírodného pomocníka na chladnejšie dni.

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 3.7 / 5 · 6 hlas(ov)

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 3.7 / 5 · 6 hlas(ov)

 

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

sirup z čiernych ríbezlí

Domáci sirup z čiernych ríbezlí: 2 overené RECEPTY (za studena aj za tepla) na vitamínovú bombu, ktorá vás postaví na nohy!

maľovanie vajíčok

Maľujte vajíčka na Veľkú noc prírodným spôsobom – bez chémie a originálne

orechové listy

Zber orechových listov v júli: Prečo a ako ich využiť pre vaše zdravie

Nápoj na zaspávanie

Nemôžete večer zaspať? Vyskúšajte tento nápoj, ktorý pili už naše prababičky.

orchid, pink, blossom, bloom, tropical, phalaenopsis, flora, orchid, orchid, orchid, orchid, orchid, tropical, tropical, phalaenopsis

Zásadná chyba pri polievaní orchideí: Prestante s tým a vaše rastliny budú kvitnúť nepretržite