Sú jedlá, ktoré sú viac než len jedlom. Sú to stroje času, ktoré nás jediným sústom dokážu preniesť do detstva, na prázdniny k starej mame, kde sa kuchyňou šírila vôňa vareného ovocia a maslovej strúhanky. Presne takýmto pokladom slovenskej kuchyne sú domáce marhuľové gule. Mäkké, nadýchané tvarohové cesto, ktoré ukrýva horúcu, sladkokyslú marhuľu, a to všetko bohato zasypané chrumkavou posýpkou a poliate rozpusteným maslom. Ak aj vy patríte k milovníkom tejto letnej klasiky, máme pre vás overený recept od babičky, s ktorým sa vám tieto gule podaria zaručene na prvýkrát.
Tajomstvo babičkinho cesta: Prečo práve tvarohové?
Hoci sa ovocné gule dajú robiť aj zo zemiakového cesta, to tvarohové je pre mnohých favoritom. A má to svoje dobré dôvody.
Jemnosť a vláčnosť
Tvaroh dodáva cestu neuveriteľnú jemnosť a vláčnosť. Na rozdiel od hutnejšieho zemiakového cesta je ľahké, nadýchané a na jazyku sa priam rozplýva.
Rýchla príprava
Príprava tvarohového cesta je otázkou pár minút. Nepotrebujete nič vážiť, variť ani nechávať kysnúť. Len zmiešate pár základných surovín a môžete okamžite pracovať.
Dokonalá chuť
Jemne kyslastá chuť tvarohu v ceste perfektne dopĺňa a vyvažuje sladkosť ovocia a maslovej posýpky. Vytvára tak dokonalú chuťovú harmóniu.
Recept na najlepšie marhuľové gule (ako od babičky)
Suroviny (na cca 15-20 gulí):
Cesto:
- 250 g hrudkovitého tvarohu (dôležitý je pevný, nie krémový)
- 1 vajce
- 1 hrnček (250 ml) polohrubej múky
- Štipka soli
Na plnenie:
- 8-10 zrelých, no pevných marhúľ
- Kockový cukor
Na posýpku:
- 100 g strúhanky
- 50 g masla
- Práškový cukor na posypanie
- Rozpustené maslo na poliatie
Postup krok za krokom:
- Príprava ovocia: Marhule umyte, osušte, rozpoľte a vyberte kôstku. Do každej polovice marhule môžete vložiť polovicu kocky cukru – je to starý trik, ktorý vyváži kyslosť ovocia a vytvorí vo vnútri gule lahodný sirup.
- Príprava cesta: Do misy dajte tvaroh, rozklepnite doň vajíčko a pridajte štipku soli. Vidličkou všetko dobre premiešajte a roztlačte prípadné hrudky. Postupne prisypávajte múku a rukou vypracujte hladké, vláčne a mierne lepivé cesto. Ak by sa cesto príliš lepilo, pridajte ešte trochu múky.
- Tvarovanie gulí: Z cesta si na pomúčenej doske vytvorte valček a rozkrájajte ho na rovnaké diely. Každý kúsok v ruke roztlačte na placku, do stredu položte polovicu marhule (s cukrom) a starostlivo ju zabaľte tak, aby nikde nevznikla dierka. V dlaniach vytvarujte peknú guľu.
- Varenie: Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť osolenú vodu. Pripravené gule vkladajte do vriacej vody po častiach. Keď vyplávajú na povrch, povarte ich ešte približne 5-7 minút (podľa veľkosti). Dierovanou naberačkou ich vyberte a nechajte odkvapkať.
- Príprava posýpky: Kým sa gule varia, na panvici rozpusťte maslo a nasypte naň strúhanku. Za stáleho miešania ju na miernom ohni opekajte dozlatista a do chrumkava. Dávajte pozor, aby sa nespálila.
Dokonalá posýpka: Chrumkavá korunka každej gule
Servírovanie je rovnako dôležité ako samotná príprava. Horúce, odkvapkané gule okamžite obaľte v pripravenej opraženej strúhanke. Uložte ich na tanier, bohato posypte práškovým cukrom a na záver polejte horúcim rozpusteným maslom.
Tipy a triky pre zaručený úspech
- Správny tvaroh je základ: Pre úspech je kľúčové použiť pevný, hrudkovitý tvaroh, balený v papieri alebo alobale. Krémový tvaroh z vaničky je príliš vodnatý a cesto by bolo riedke a lepivé.
- Pracujte rýchlo: Pripravené cesto nenechávajte dlho stáť, pretože tvaroh púšťa vodu a cesto by sa stávalo čoraz lepivejším.
- Varte po častiach: Gule vkladajte do veľkého hrnca s dostatkom vriacej vody. Ak by ste ich tam dali príliš veľa naraz, znížila by sa teplota vody, gule by klesli na dno a mohli by sa prilepiť a rozvariť.
- Čo ak nemám marhule? Tento recept je fantastický aj s iným sezónnym ovocím. Vyskúšajte ho so slivkami, jahodami alebo dokonca s kúskami rebarbory.
Ako gule skladovať a ohrievať? (Ak nejaké zostanú)
Je malá pravdepodobnosť, že nejaké zostanú, no ak áno, tu je rada. Uvarené gule (bez posýpky) skladujte v chladničke. Najlepší spôsob, ako ich ohriať, je na naparovači alebo ich na minútku ponoriť späť do vriacej vody. Budú ako čerstvo uvarené. Posýpku skladujte zvlášť a pred podávaním ju môžete krátko nasucho opražiť na panvici, aby bola opäť chrumkavá.
Toto jedlo je oslavou leta a jednoduchých, no poctivých chutí. Doprajte si tento malý výlet do detstva a potešte seba aj svojich blízkych.
S akým ovocím máte ovocné gule najradšej vy? A akú posýpku preferujete – klasickú strúhankovú, makovú alebo orechovú? Podeľte sa v komentároch!
Páčil sa vám článok?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 4 / 5 · 1 hlas(ov)