Čo dať do šalátu: Najzdravšie ingrediencie a recepty, ktoré môžete vyskúšať

Zdravé šaláty

Zabudnite na nudné a suché šaláty! Táto príručka vám krok za krokom pomôže premeniť fádnu misku na živé a farebné jedlo. Naučíme vás ako na to a ako do šalátov zapracovať výživné ingrediencie.

Základ tvorí zelenina

Ak je to možné, zahrňte rôzne druhy. Každá zelenina má iný nutričný profil.

  • Rímsky šalát má najvyšší obsah vitamínov A, K a C, ako aj malé množstvo draslíka, železa, molybdénu a vlákniny.
  • Červený a zelený listový šalát sú dobrými zdrojmi antokyanov, antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v tmavočervenom alebo fialovom ovocí a zelenine.
  • Tmavá listová zelenina, ako je špenát, mangold, kel, horčičné listy a cvikla, je bohatá na vitamíny K a C, vápnik a množstvo antioxidantov.

Ochutenie základu

Odporúčame začať ochucovaním a miešaním zeleniny ešte pred pridaním ďalšej zeleniny a polevy. Zaistite tak, aby každý list získal rovnomernú vrstvu chuti a šalát nebol suchý.

Autor fotky: Romjan Aly

Doplňte farbu

V šaláte už máte pravdepodobne dostatok zelenej. Nastal čas pozrieť sa na zvyšok farebného spektra. Pridajte oranžovú alebo žltú papriku, mrkvu či repu.

  • Nebojte sa ani ovocia. V lete kombinujte zeleninu s bobuľami alebo kôstkovým ovocím, ako sú broskyne či nektárinky. Na jeseň sa hodí čerstvé jablko a na zimu si nechajte grapefruit či pomaranč.
  • Buďte kreatívni – neobmedzujte šalát len na surovú zeleninu. Pečená zelenina ponúka zaujímavý kontrast medzi teplými a studenými potravinami.

Pridajte chrumkavosť

Rozdielnosť textúr robí šalát príjemnejším. Čerstvá, chrumkavá zelenina ako uhorka, hrášok alebo zeler zaručene dodá vašej mise nový rozmer.

Nezabudnite na kapustovú zeleninu

Táto kategória zahŕňa brokolicu, kel, karfiol, ružičkový kel, špargľu, kapustu a pak choi. Zelenina tohto druhu dodá vášmu šalátu novú textúru a chuť. Obsahuje totiž vlákninu, fytonutrienty a látky, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek a majú protirakovinové účinky.

Autor fotky: Chan Walrus

Pridajte bielkoviny

Bielkoviny pomáhajú nášmu telu produkovať energiu a budovať svaly. Pomáhajú nám tiež zostať dlho sýtymi aj po jedle. Skontrolujte chladničku a špajzu – kuracie mäso alebo tuniak v konzerve sú dobrou voľbou. Pre vegetariánov sa výborne hodia sójové bôby alebo chrumkavý tempeh.

Posypte šalát

Syr je na šalátoch klasikou – feta, kozí syr a hoblinky parmezánu sú vždy obľúbené. Pre zvýraznenie chuti a dodanie extra živín však môžete siahnuť aj po orechoch a semienkach. Vyskúšajte zmes tekvicových, slnečnicových, sezamových, chia, konopných a ľanových semienok.

Zdravé a výživné šalátové recepty

Ak chcete šalát pripraviť vopred a vziať so sebou ako obed, vrstvite ingrediencie do pohára. Najskôr vložte dresing, následne pevnejšie ingrediencie a napokon šalátový základ. Takto pripravený šalát vydrží čerstvý v chladničke aj niekoľko dní!

Čítajte ďalej:

Áno, quinoa je obľúbená a chutná. Je však pre vás skutočne dobrá?


redakcia fajront.sk, Autor fotky: Jill Wellington

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram

Najnovšie články

čokoládovo-kokosový koláč s orieškami

Luxusný čokoládovo-kokosový koláč s orieškami: Najlepší koláčik na Vianoce!

osvetlenie výkladov

Osvetlené výlohy sú oproti obyčajným výkladom vidieť oveľa viac

online kasíno

Objavte svet online casino hier aj na Slovensku

progresívne kontaktné šošovky

Zrakové poruchy po 40. roku života – presbyopia a astigmatizmus verzus nasadenie šošoviek

Dámske vysoké tenisky

Dámske vysoké tenisky – ako ich nosiť k sukni?

Google Správy: Daj nám ⭐