Majoránka záhradná (latinsky Origanum majorana) je aromatická bylinka patriaca do čeľade hluchavkovitých. Táto voňavá rastlina má dlhú históriu používania v kuchyni aj v tradičnej medicíne. Pozrime sa bližšie na jej vlastnosti, pestovanie a využitie.
Charakteristika majoránky
Majoránka je jednoročná alebo trváca bylina dorastajúca do výšky 20-50 cm. Má oválne lístky pokryté jemnými chĺpkami, ktoré jej dodávajú striebristý nádych. Kvitne drobnými bielymi alebo ružovými kvetmi. Celá rastlina má príjemnú korenistú vôňu.Pôvodom pochádza zo Stredozemnej oblasti a západnej Ázie. Dnes sa pestuje v mnohých krajinách sveta pre kulinárske aj liečivé účely. V našich podmienkach sa pestuje ako jednoročná bylinka, keďže neprežije mrazivé zimy.
Pestovanie majoránky
Majoránka sa dá ľahko pestovať v záhrade aj v kvetináči. Vyhovuje jej slnečné stanovište a priepustná, výživná pôda. Semienka sa vysievajú na jar priamo na záhon alebo do nádoby. Rastlinky sa potom presádzajú do sponu 20-30 cm.Počas vegetácie je dôležité pravidelné zalievanie a prihnojovanie. Zber sa robí tesne pred rozkvitnutím, kedy má majoránka najvyšší obsah aromatických látok. Sušené lístky si zachovávajú vôňu aj chuť dlhú dobu.
Využitie v kuchyni
Majoránka patrí medzi obľúbené kuchynské bylinky. Má jemnú korenistú chuť s nádychom citrusov a borovice. Používa sa čerstvá aj sušená na dochucovanie rôznych pokrmov:
- Mäsité jedlá – výborne sa hodí k bravčovému, hovädziemu aj hydinovému mäsu
- Zeleninové pokrmy – ochutí zemiaky, strukoviny, paradajkové omáčky
- Polievky a vývary
- Nátierky a dressingy
- Marinády na grilovanie
- Bylinkové maslo
Majoránka sa často používa v kombinácii s inými bylinkami ako tymian, rozmarín či oregano. Je neodmysliteľnou súčasťou talianskej a gréckej kuchyne.
Liečivé účinky
Okrem kulinárskeho využitia má majoránka aj liečivé vlastnosti, pre ktoré sa používa v ľudovom liečiteľstve aj modernej fytoterapii:
- Podporuje trávenie a zmierňuje žalúdočné ťažkosti
- Pôsobí proti nadúvaniu a kŕčom
- Má protizápalové účinky
- Pomáha pri nachladnutí a respiračných problémoch
- Upokojuje nervový systém a zmierňuje stres
- Podporuje menštruáciu a zmierňuje menštruačné bolesti
- Má antimikrobiálne účinky
Majoránkový čaj sa pripravuje zálievkou 1-2 čajových lyžičiek sušených lístkov v šálke vriacej vody. Nechá sa lúhovať 10-15 minút a pije sa 2-3 krát denne.
Esenciálny olej z majoránky
Z majoránky sa získava aj esenciálny olej, ktorý sa používa v aromaterapii. Má upokojujúce účinky na nervový systém, zmierňuje stres a napätie. Inhalácia majoránkového oleja pomáha pri dýchacích ťažkostiach. Olej sa tiež používa na masáže pri bolestiach svalov a kĺbov.
Zaujímavosti o majoránke
- V starovekom Grécku a Ríme bola majoránka symbolom šťastia a lásky. Nevesty nosili venčeky z majoránky.
- Názov „majoránka“ pochádza z latinského slova „majorana“, ktoré je odvodené od gréckeho „amarakos“.
- V stredoveku sa verilo, že majoránka chráni pred zlými duchmi a čarami.
- Majoránka je blízko príbuzná s oreganom, ktoré sa niekedy nazýva aj „divá majoránka“.
Majoránka je všestranná bylinka, ktorá si zaslúži miesto v každej kuchyni aj domácej lekárničke. Jej príjemná vôňa a chuť spríjemní mnoho pokrmov a zároveň podporí naše zdravie.
Čítajte ďalej:
5 dôvodov, prečo zaradiť zeler do vášho jedálnička: Vaše zdravie si ho zamiluje
redakcia fajront.sk, Obrázok od Markéta Klimešová z Pixabay