Zázvor, známy aj ako ďumbier, je exotická rastlina, ktorá si získava čoraz väčšiu popularitu nielen ako korenina, ale aj ako liečivý prostriedok. Čo by ste povedali na to, keby ste si ho mohli vypestovať priamo doma, vo vlastnej kuchyni?
Áno, je to možné a vôbec to nie je také zložité, ako by sa mohlo zdať. V tomto článku vám prezradíme všetko, čo potrebujete vedieť o pestovaní zázvoru v kvetináči.
Prečo pestovať zázvor doma?
Zázvor je doslova pokladnica zdravia. Obsahuje množstvo účinných látok, ktoré majú protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné účinky. Pomáha pri trávení, nevoľnosti, bolestiach kĺbov, nachladnutí a mnohých ďalších problémoch. Okrem toho je zázvor výborným dochucovadlom jedál a nápojov, ktoré im dodáva špecifickú pikantnú chuť.

Ako na pestovanie zázvoru?
- Výber koreňa: Základom úspešného pestovania je kvalitný koreň zázvoru. Vyberajte taký, ktorý má pevné, hladké a lesklé výhonky (očká). Čím viac očiek, tým viac výhonkov a tým väčšia úroda.
- Príprava koreňa: Koreň zázvoru namočte na niekoľko hodín do vlažnej vody. To podporí jeho prebudenie a rast.
- Výsadba: Koreň zasaďte do väčšieho kvetináča s kvalitným substrátom. Očká by mali smerovať nahor. Zázvor má rád teplo a vlhko, preto ho umiestnite na svetlé miesto, ale nie na priame slnko.
- Starostlivosť: Zázvor pravidelne zalievajte, ale dbajte na to, aby substrát nebol premokrený. V období rastu môžete pridať aj hnojivo.
- Zber: Zázvor zbierajte po 9-10 mesiacoch, keď listy začnú žltnúť a vädnúť. Opatrne vyberte koreň zo zeme, očistite ho a môžete ho konzumovať čerstvý, sušený alebo mrazený.
Tipy na pestovanie
- Zázvor môžete pestovať celoročne v interiéri.
- Ak chcete urýchliť rast, môžete koreň pred výsadbou rozdeliť na niekoľko častí.
- Zázvor je náchylný na hubové choroby, preto dbajte na správnu zálievku a vetranie.

Zázvor ako liek aj korenina
Domáci zázvor je nielen zdravý a chutný, ale aj ekologický a ekonomický. Vypestovať si ho môžete z kúska koreňa, ktorý by ste inak vyhodili. Navyše budete mať istotu, že váš zázvor je bez chemických postrekov a konzervantov.
Čítajte ďalej:
Uhorka: Chrumkavá liečivá pochúťka a najčastejšie chyby pri jej pestovaní
redakcia fajront.sk, Obrázok od Joseph Mucira z Pixabay