Slnko konečne hreje o čosi viac a na záhonoch či pultoch trhovísk sa objavuje prvá jarná úroda plná sviežosti a vitamínov. Medzi úplne prvými a najobľúbenejšími poslami jari patria bezpochyby chrumkavé a osviežujúco štipľavé reďkovky (Raphanus sativus). Väčšina z nás ich pozná najmä ako farebnú ozdobu na chlieb s maslom či ako jednu z mnohých ingrediencií v miešaných šalátoch. Ale čo tak povýšiť obyčajnú reďkovku na hlavnú hviezdu taniera? Bola by škoda nevyužiť jej potenciál naplno, najmä teraz, keď je najčerstvejšia a najchutnejšia!
Pripravte si s nami tento prekvapivo chutný a neuveriteľne rýchly jarný reďkovkový šalát, ktorý je hotový doslova do 10 minút! Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať túto zdravú jarnú zeleninu trochu inak – v kombinácii s jemným krémovým dresingom a čerstvými bylinkami zažiari v úplne novom svetle. Tento jednoduchý reďkovkový šalát recept vás presvedčí, že reďkovka vie byť oveľa viac než len ozdoba.
Prečo jesť reďkovky (najmä tie jarné)?

- Osviežujúca chuť a chrumkavosť: Ich typická mierne štipľavá chuť a chrumkavá textúra sú skvelým prebudením chuťových pohárikov po zime. Jarné reďkovky bývajú najjemnejšie a najšťavnatejšie.
- Rýchly rast: Patria medzi najrýchlejšie rastúcu zeleninu, takže sú jedným z prvých zdrojov čerstvých vitamínov zo záhradky.
- Nutričné benefity: Sú dobrým zdrojom vitamínu C, draslíka a vlákniny. Obsahujú aj sírne zlúčeniny (ktoré im dodávajú štipľavosť), priaznivo pôsobiace na trávenie.
- Nízkokalorické: Sú ideálne do ľahkých jarných jedál a pri redukčných diétach.
Výber a príprava reďkoviek: Základ úspechu
- Výber: Vyberajte pevné, hladké buľvičky bez prasklín, mäkkých miest alebo dierok. Ak majú listy (vňať), mali by byť svieže a zelené – je to znak čerstvosti. Veľkosť závisí od odrody, ale príliš veľké reďkovky môžu byť drevnaté alebo špongiovité.
- Príprava:
- Umytie: Reďkovky dôkladne umyte pod studenou tečúcou vodou, aby ste odstránili všetku zeminu.
- Očistenie: Odrežte korienok na spodnej časti a tiež vňať tesne pri buľvičke. Šúpať ich zvyčajne netreba, krásna červená šupka dodá šalátu farbu. Ak by bola šupka poškodená, môžete ju jemne oškrabať.
- Krájanie/Strúhanie: Podľa preferencie a receptu môžete reďkovky:
- Nakrájať na tenké plátky (nožom alebo na mandolíne – ideálne pre tento šalát).
- Nakrájať na malé kocky alebo mesiačiky.
- Nahrubo nastrúhať (vhodné do nátierok alebo iných typov šalátov).
- Použitie listov: Vedeli ste, že mladé, jemné listy reďkovky sú tiež jedlé? Majú mierne pikantnú chuť podobnú rukole alebo žeruche. Ak máte reďkovky z vlastnej záhrady alebo zaručene chemicky neošetrené, mladé a nepoškodené lístky môžete umyť, nasekať a pridať do šalátu spolu s buľvičkami pre extra chuť a živiny. Staršie, tvrdé alebo chlpaté listy radšej kompostujte.
Prekvapivo chutný a rýchly reďkovkový šalát (Recept do 10 minút):

Tento recept stavia na jednoduchosti, rýchlosti a sviežich jarných chutiach. Krémový dresing krásne zjemní štipľavosť reďkoviek.
Ingrediencie:
- 2 zväzky čerstvých reďkoviek (cca 20-25 ks)
- 2-3 jarné cibuľky (biela aj zelená časť)
- Hrsť čerstvých byliniek (napr. pažítka, petržlenová vňať, kôpor)
- Voliteľné: pár mladých reďkovkových listov, ak máte
- Na krémový dresing:
- 3 PL bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu) alebo kyslej smotany
- 1 PL majonézy (nemusí byť, ak chcete ľahšiu verziu)
- 1 ČL citrónovej šťavy alebo jemného octu (napr. jablčného)
- 1/2 ČL dijonskej horčice (voliteľné)
- Štipka cukru (na vyváženie chutí, voliteľné)
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup (Naozaj rýchly!):
- Príprava zeleniny (cca 5 minút):
- Reďkovky dôkladne umyte, očistite (odrežte korienky a vňať) a nakrájajte na tenké plátky. Ak použijete mandolínu, pôjde to najrýchlejšie.
- Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte najemno (bielu aj zelenú časť).
- Čerstvé bylinky (a prípadné reďkovkové listy) nasekajte najemno.
- Všetku nakrájanú zeleninu a bylinky dajte do misy.
- Príprava dresingu (cca 2 minúty):
- V malej miske alebo poháriku zmiešajte všetky ingrediencie na dresing: jogurt/smotanu, majonézu (ak používate), citrónovú šťavu/ocot, horčicu (ak používate), štipku cukru (ak používate), soľ a korenie.
- Metličkou alebo vidličkou dobre premiešajte, kým sa všetky zložky nespoja do hladkého dresingu. Ochutnajte a prípadne dochuťte.
- Zmiešanie šalátu (cca 1 minúta):
- Pripravený dresing nalejte na zeleninu v mise.
- Zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa všetky kúsky reďkoviek a cibuľky obalili dresingom. Nepremiešavajte príliš dlho, aby zelenina zostala chrumkavá.
- Podávanie (Ihneď!):
- Šalát podávajte ihneď, kým sú reďkovky najchrumkavejšie a šalát najsviežejší. Státim by reďkovky mohli pustiť vodu a zmäknúť.
Variácie a tipy:

- Pridajte ďalšiu zeleninu: Pre väčšiu pestrosť môžete pridať najemno nakrájanú šalátovú uhorku, kaleráb alebo pár listov hlávkového šalátu.
- Syr: Výborne sa hodí rozdrobený feta syr alebo balkánsky syr, ktorý dodá slanosť.
- Vajíčko: Pridaním nadrobno nasekaného vajíčka uvareného natvrdo získate sýtejšiu verziu šalátu.
- Iné bylinky: Experimentujte s bylinkami – skvelý je kôpor, ale aj mäta či koriander môžu priniesť zaujímavú chuť.
- Pikantnosť: Ak máte radi ostrejšie, pridajte štipku chilli alebo použite pikantnejšiu horčicu.
- Vinaigrette verzia: Ak nemáte radi krémové dresingy, pripravte si jednoduchú vinaigrette z olivového oleja, citrónovej šťavy/octu, soli, korenia a prípadne trochy medu či horčice.
Ako podávať reďkovkový šalát?
Tento rýchly reďkovkový šalát je skvelý:
- Ako samostatné ľahké jedlo s kúskom čerstvého pečiva alebo hriankou.
- Ako osviežujúca príloha k grilovanému mäsu, rybe, pečenému kurčaťu alebo fašírkam.
- Ako súčasť jarného studeného bufetu alebo pohostenia pre návštevy.
- Ako zdravá desiata alebo ľahká večera.
Záver: Chrumkavé potešenie za pár minút!
Reďkovky sú skutočným symbolom jari a tento rýchly reďkovkový šalát recept je dôkazom, že aj z tejto obyčajnej zeleniny sa dá vykúzliť prekvapivo chutné a svieže jedlo. Jeho príprava vám nezaberie viac ako 10 minút a výsledok vás príjemne prekvapí. Je to ideálny spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac jarnej zeleniny a vychutnať si jej chrumkavosť a pikantnú chuť v novom šate. Dobrú chuť!
Ako máte najradšej reďkovky vy? Pripravujete si z nich šaláty? Aký je váš obľúbený recept? Podeľte sa s nami v komentároch!