Reďkovky nielen na chlieb: Pripravte si tento prekvapivo chutný a rýchly jarný šalát (hotový do 10 minút)

Reďkovkový šalát recept

Slnko konečne hreje o čosi viac a na záhonoch či pultoch trhovísk sa objavuje prvá jarná úroda plná sviežosti a vitamínov. Medzi úplne prvými a najobľúbenejšími poslami jari patria bezpochyby chrumkavé a osviežujúco štipľavé reďkovky (Raphanus sativus). Väčšina z nás ich pozná najmä ako farebnú ozdobu na chlieb s maslom či ako jednu z mnohých ingrediencií v miešaných šalátoch. Ale čo tak povýšiť obyčajnú reďkovku na hlavnú hviezdu taniera? Bola by škoda nevyužiť jej potenciál naplno, najmä teraz, keď je najčerstvejšia a najchutnejšia!

Pripravte si s nami tento prekvapivo chutný a neuveriteľne rýchly jarný reďkovkový šalát, ktorý je hotový doslova do 10 minút! Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať túto zdravú jarnú zeleninu trochu inak – v kombinácii s jemným krémovým dresingom a čerstvými bylinkami zažiari v úplne novom svetle. Tento jednoduchý reďkovkový šalát recept vás presvedčí, že reďkovka vie byť oveľa viac než len ozdoba.

Prečo jesť reďkovky (najmä tie jarné)?

radish, vegetables, healthy, vitamins, eat, foodstuffs, radishes, harvest, kitchen, vegetarian, fresh, cook, red, food, health, bio, diet, nutrition, tasty, organic, vegan, vitamin, berry, radish, radish, radish, radish, radish, radishes
Photo by Skica911 on Pixabay
  • Osviežujúca chuť a chrumkavosť: Ich typická mierne štipľavá chuť a chrumkavá textúra sú skvelým prebudením chuťových pohárikov po zime. Jarné reďkovky bývajú najjemnejšie a najšťavnatejšie.
  • Rýchly rast: Patria medzi najrýchlejšie rastúcu zeleninu, takže sú jedným z prvých zdrojov čerstvých vitamínov zo záhradky.
  • Nutričné benefity: Sú dobrým zdrojom vitamínu C, draslíka a vlákniny. Obsahujú aj sírne zlúčeniny (ktoré im dodávajú štipľavosť), priaznivo pôsobiace na trávenie.
  • Nízkokalorické: Sú ideálne do ľahkých jarných jedál a pri redukčných diétach.

Výber a príprava reďkoviek: Základ úspechu

  • Výber: Vyberajte pevné, hladké buľvičky bez prasklín, mäkkých miest alebo dierok. Ak majú listy (vňať), mali by byť svieže a zelené – je to znak čerstvosti. Veľkosť závisí od odrody, ale príliš veľké reďkovky môžu byť drevnaté alebo špongiovité.
  • Príprava:
    1. Umytie: Reďkovky dôkladne umyte pod studenou tečúcou vodou, aby ste odstránili všetku zeminu.
    2. Očistenie: Odrežte korienok na spodnej časti a tiež vňať tesne pri buľvičke. Šúpať ich zvyčajne netreba, krásna červená šupka dodá šalátu farbu. Ak by bola šupka poškodená, môžete ju jemne oškrabať.
    3. Krájanie/Strúhanie: Podľa preferencie a receptu môžete reďkovky:
      • Nakrájať na tenké plátky (nožom alebo na mandolíne – ideálne pre tento šalát).
      • Nakrájať na malé kocky alebo mesiačiky.
      • Nahrubo nastrúhať (vhodné do nátierok alebo iných typov šalátov).
  • Použitie listov: Vedeli ste, že mladé, jemné listy reďkovky sú tiež jedlé? Majú mierne pikantnú chuť podobnú rukole alebo žeruche. Ak máte reďkovky z vlastnej záhrady alebo zaručene chemicky neošetrené, mladé a nepoškodené lístky môžete umyť, nasekať a pridať do šalátu spolu s buľvičkami pre extra chuť a živiny. Staršie, tvrdé alebo chlpaté listy radšej kompostujte.

Prekvapivo chutný a rýchly reďkovkový šalát (Recept do 10 minút):

radish, vegetables, red balls, food, healthy, nutrition, fresh, young cabbage, radish, radish, radish, radish, radish
Photo by _Alicja_ on Pixabay

Tento recept stavia na jednoduchosti, rýchlosti a sviežich jarných chutiach. Krémový dresing krásne zjemní štipľavosť reďkoviek.

Ingrediencie:

  • 2 zväzky čerstvých reďkoviek (cca 20-25 ks)
  • 2-3 jarné cibuľky (biela aj zelená časť)
  • Hrsť čerstvých byliniek (napr. pažítka, petržlenová vňať, kôpor)
  • Voliteľné: pár mladých reďkovkových listov, ak máte
  • Na krémový dresing:
    • 3 PL bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu) alebo kyslej smotany
    • 1 PL majonézy (nemusí byť, ak chcete ľahšiu verziu)
    • 1 ČL citrónovej šťavy alebo jemného octu (napr. jablčného)
    • 1/2 ČL dijonskej horčice (voliteľné)
    • Štipka cukru (na vyváženie chutí, voliteľné)
    • Soľ
    • Čerstvo mleté čierne korenie

Postup (Naozaj rýchly!):

  1. Príprava zeleniny (cca 5 minút):
    • Reďkovky dôkladne umyte, očistite (odrežte korienky a vňať) a nakrájajte na tenké plátky. Ak použijete mandolínu, pôjde to najrýchlejšie.
    • Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte najemno (bielu aj zelenú časť).
    • Čerstvé bylinky (a prípadné reďkovkové listy) nasekajte najemno.
    • Všetku nakrájanú zeleninu a bylinky dajte do misy.
  2. Príprava dresingu (cca 2 minúty):
    • V malej miske alebo poháriku zmiešajte všetky ingrediencie na dresing: jogurt/smotanu, majonézu (ak používate), citrónovú šťavu/ocot, horčicu (ak používate), štipku cukru (ak používate), soľ a korenie.
    • Metličkou alebo vidličkou dobre premiešajte, kým sa všetky zložky nespoja do hladkého dresingu. Ochutnajte a prípadne dochuťte.
  3. Zmiešanie šalátu (cca 1 minúta):
    • Pripravený dresing nalejte na zeleninu v mise.
    • Zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa všetky kúsky reďkoviek a cibuľky obalili dresingom. Nepremiešavajte príliš dlho, aby zelenina zostala chrumkavá.
  4. Podávanie (Ihneď!):
    • Šalát podávajte ihneď, kým sú reďkovky najchrumkavejšie a šalát najsviežejší. Státim by reďkovky mohli pustiť vodu a zmäknúť.

Variácie a tipy:

radish, vegetables, garden, food, healthy, fresh, nutrition, vitamins, plants, nature, radish, radish, radish, radish, radish
Photo by Alexei_other on Pixabay
  • Pridajte ďalšiu zeleninu: Pre väčšiu pestrosť môžete pridať najemno nakrájanú šalátovú uhorku, kaleráb alebo pár listov hlávkového šalátu.
  • Syr: Výborne sa hodí rozdrobený feta syr alebo balkánsky syr, ktorý dodá slanosť.
  • Vajíčko: Pridaním nadrobno nasekaného vajíčka uvareného natvrdo získate sýtejšiu verziu šalátu.
  • Iné bylinky: Experimentujte s bylinkami – skvelý je kôpor, ale aj mäta či koriander môžu priniesť zaujímavú chuť.
  • Pikantnosť: Ak máte radi ostrejšie, pridajte štipku chilli alebo použite pikantnejšiu horčicu.
  • Vinaigrette verzia: Ak nemáte radi krémové dresingy, pripravte si jednoduchú vinaigrette z olivového oleja, citrónovej šťavy/octu, soli, korenia a prípadne trochy medu či horčice.

Ako podávať reďkovkový šalát?

Tento rýchly reďkovkový šalát je skvelý:

  • Ako samostatné ľahké jedlo s kúskom čerstvého pečiva alebo hriankou.
  • Ako osviežujúca príloha k grilovanému mäsu, rybe, pečenému kurčaťu alebo fašírkam.
  • Ako súčasť jarného studeného bufetu alebo pohostenia pre návštevy.
  • Ako zdravá desiata alebo ľahká večera.

Záver: Chrumkavé potešenie za pár minút!

Reďkovky sú skutočným symbolom jari a tento rýchly reďkovkový šalát recept je dôkazom, že aj z tejto obyčajnej zeleniny sa dá vykúzliť prekvapivo chutné a svieže jedlo. Jeho príprava vám nezaberie viac ako 10 minút a výsledok vás príjemne prekvapí. Je to ideálny spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac jarnej zeleniny a vychutnať si jej chrumkavosť a pikantnú chuť v novom šate. Dobrú chuť!

Ako máte najradšej reďkovky vy? Pripravujete si z nich šaláty? Aký je váš obľúbený recept? Podeľte sa s nami v komentároch!

 
Facebook
Email
WhatsApp
X

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

cibuľa s medom proti kašľu

Cibuľa s medom proti kašľu (Recept starej mamy): Prírodná pomoc pri prechladnutí

Zdravé šaláty

Čo dať do šalátu: Najzdravšie ingrediencie a recepty, ktoré môžete vyskúšať

drain, bathroom sink, sanitary, water, shower, nature, bathtub, sanitary facility, bathroom, drain, drain, drain, drain, drain

Namiesto horúcej vody použite toto: Upchané potrubie sa uvoľní za 10 minút

vianočné orechové bozky

Vianočné orechové bozky: Jednoduché a chutné koláčiky, ktoré zvládne každý

Odstránenie laku na nechty z oblečenia

Ako efektívne odstrániť lak na nechty z oblečenia

Google Správy: Daj nám ⭐