Keď sa v máji začervenajú prvé sladké jahody, je to signál, že leto je za dverami a s ním aj čas na prípravu lahodných domácich dobrôt. Ak milujete intenzívnu chuť a vôňu čerstvých jahôd, tento recept na domáci jahodový likér vás prenesie priam do rozprávky. Je neuveriteľne chutný, má nádhernú rubínovú farbu a jeho príprava je jednoduchšia, než si myslíte. Využite sezónu májových jahôd naplno a pripravte si tento neodolateľný elixír!
Domáci jahodový likér je skvelý ako aperitív, digestív, na prípitok s priateľmi, alebo ako základ pre osviežujúce letné koktaily. Môžete ním tiež poliať zmrzlinu, palacinky, pridať ho do krémov či dezertov. Jeho sladká, ovocná chuť si získa každého.
Potrebujeme:
- 1 kg čerstvých, zrelých jahôd
- 750 ml kvalitnej čírej pálenky (napr. vodka, biela slivovica – s obsahom alkoholu okolo 40%)
- 400-500 g kryštálového alebo trstinového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti jahôd a vašej chuti)
- 200 ml vody
- Šťava z 1/2 až 1 citróna (na zvýraznenie chuti a farby)
- (Voliteľné) Kúsok vanilkového struku alebo pár lístkov čerstvej mäty pre zaujímavejšiu chuť
- Veľký sklenený uzatvárateľný pohár (aspoň 2-litrový)
- Čisté sklenené fľaše s kvalitnými uzávermi na uskladnenie likéru
- Jemné plátno alebo gáza na cedenie
Ako na to: Príprava rozprávkového jahodového likéru

Fáza 1: Macerácia jahôd v alkohole
- Príprava jahôd: Jahody dôkladne umyte, odstráňte stopky a prípadné poškodené časti. Väčšie jahody môžete prekrojiť na polovicu alebo na štvrtiny, aby lepšie pustili šťavu a arómu.
- Macerácia: Pripravené jahody vložte do veľkého čistého skleneného pohára. Ak používate vanilkový struk alebo mätu, pridajte ich teraz. Zalejte jahody kvalitnou pálenkou tak, aby boli úplne ponorené. Pohár dobre uzavrite.
- Lúhovanie: Umiestnite pohár na tmavé, chladnejšie miesto a nechajte macerovať približne 1 až 2 týždne. Počas tejto doby jahody pustia farbu a chuť do alkoholu. Raz za pár dní môžete pohárom jemne zatriasť.
Fáza 2: Príprava cukrového sirupu a dokončenie likéru
- Príprava cukrového sirupu: Po uplynutí doby macerácie si pripravte cukrový sirup. V hrnci zmiešajte 200 ml vody a 400-500 g cukru. Na miernom ohni za stáleho miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup nechajte krátko prejsť varom (1-2 minúty) a potom ho odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
- Cedenie alkoholového výluhu: Keď je cukrový sirup úplne vychladnutý, preceďte alkoholový výluh z jahôd (a prípadnej vanilky/mäty) cez jemné plátno alebo niekoľko vrstiev gázy do čistej nádoby. Jahody v plátne dôkladne, ale jemne vyžmýkajte, aby ste získali čo najviac aromatickej tekutiny.
- Zmiešanie a dochutenie: K precedenému alkoholovému výluhu pomaly prilievajte vychladnutý cukrový sirup. Pridajte aj čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu. Množstvo cukrového sirupu a citrónovej šťavy prispôsobte podľa sladkosti jahôd a vašej chuti. Dobre premiešajte.
- Filtrácia (voliteľné pre čírosť): Ak chcete mať likér dokonale číry bez drobných čiastočiek, môžete ho ešte raz prefiltrovať cez veľmi jemné plátno alebo kávový filter.
- Plnenie do fliaš a zrenie: Hotový jahodový likér nalejte do čistých, sterilizovaných sklenených fliaš a dobre uzavrite. Pre najlepšiu chuť nechajte likér odležať na tmavom a chladnom mieste aspoň 2-4 týždne (ideálne aj dlhšie). Chute sa krásne prepoja a zjemnia.
- Skladovanie: Správne pripravený a uskladnený likér vydrží niekoľko mesiacov, časom môže jeho chuť ďalej dozrievať.
Fajrontové rady
- Kvalita jahôd: Používajte naozaj zrelé, sladké a voňavé jahody. Kvalita ovocia sa priamo odrazí na chuti likéru.
- Menej cukru, viac jahôd: Ak máte radi menej sladké a intenzívnejšie ovocné likéry, môžete mierne znížiť množstvo cukru a naopak pridať viac jahôd.
- Farba likéru: Jahodový likér by mal mať krásnu, sýtu rubínovú farbu. Ak chcete farbu ešte zvýrazniť, môžete pridať pár kvapiek šťavy z červenej repy (ale pozor, aby to neovplyvnilo chuť).
- Využitie zvyšných jahôd: Jahody, ktoré zostanú po macerácii, sú nasiaknuté alkoholom a cukrom. Nevyhadzujte ich! Môžete ich použiť do koláčov pre dospelých, na prípravu „opitých“ dezertov alebo ich jednoducho zjesť (s mierou!).
Využite sezónu májových jahôd a pripravte si tento rozprávkovo lahodný domáci likér. Jeho vôňa a chuť vám zaručene spríjemnia nielen letné večery, ale aj spomienky na sladkú jahodovú úrodu. Na zdravie!
Páčil sa vám článok?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 5 / 5 · 4 hlas(ov)