Zlatý zahrievajúci nápoj (Recept starej mamy): Odvar z jablka, zázvoru a kurkumy

Zlatý zahrievajúci nápoj
Facebook
Email
WhatsApp
X

Hľadáte recept na Zlatý zahrievajúci nápoj, ktorý vás príjemne prehreje počas chladných dní a možno pripomína osvedčené recepty našich starých mám? Vyskúšajte tento jednoduchý odvar z čerstvého jablka, zázvoru, kurkumy, cesnaku a aromatických byliniek či korenín, dochutený medom a citrónom.

Pripravte si tento prírodný Zlatý zahrievajúci nápoj, ktorý nielen zaujímavo chutí, ale jeho príprava vám zaberie len pár minút. Obsahuje zaujímavú kombináciu ingrediencií, ktoré zvyčajne nájdete v každej kuchyni.

  • Čas prípravy: cca 10 minút (+ lúhovanie)
  • Čas lúhovania: 5 minút (alebo dlhšie)
  • Počet porcií: cca 1 liter (3-4 šálky)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny (na cca 1 liter nápoja):

  • 1 liter vody
  • cca 4 g čerstvého zázvoru (asi 1 cm kúsok)
  • cca 4 g čerstvej kurkumy (alebo 1/2 ČL mletej sušenej kurkumy)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/4 jablka (dobre umytého, aj so šupkou)
  • 2 vetvičky čerstvej mäty
  • 1 plátok citróna (dobre umytého, aj s kôrou)
  • 4 ks celých klinčekov
  • 2 ks sušeného bobkového listu
  • cca 10-15 guľôčok celého čierneho korenia (alebo štipka mletého)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice ALEBO 1 ks celej škorice (cca 5 cm)

Na dochutenie (pridať až do teplého nápoja):

  • Med (kvalitný, cca 1-2 ČL na šálku, alebo podľa chuti)
  • Čerstvá citrónová šťava (pár kvapiek na porciu, voliteľné)

Postup prípravy

Príprava ingrediencií:

  1. Čerstvý zázvor a čerstvú kurkumu (ak používate) ošúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte najemno. Cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky alebo ho jemne rozpučte plochou noža.
  2. Jablko (nešúpané) a plátok citróna (aj s kôrou) dobre umyte. Jablko nakrájajte na tenké mesiačiky. Vetvičky mäty opláchnite.

Príprava nápoja (lúhovanie):

  1. Priveďte 1 liter vody v rýchlovarnej kanvici alebo v hrnci do varu.
  2. Do čajovej kanvice, džbánu alebo priamo do hrnca vložte pripravený zázvor, kurkumu (čerstvú alebo mletú), cesnak, plátky jablka, plátok citróna a vetvičky mäty.
  3. Pridajte celé koreniny: klinčeky, bobkové listy, guľôčky čierneho korenia a prípadne celú škoricu (ak používate tú). Ak používate mletú škoricu, pridajte ju až teraz alebo po vylúhovaní.
  4. Všetky ingrediencie v kanvici/hrnci zalejte vriacou vodou. Zľahka premiešajte drevenou alebo plastovou lyžicou.
  5. Prikryte a nechajte lúhovať približne 5 minút. Ak chcete intenzívnejšiu chuť, môžete lúhovať aj dlhšie (10-15 minút).

Dokončenie a podávanie:

  1. Po vylúhovaní môžete nápoj precediť cez jemné sitko, aby ste odstránili pevné časti, ale nie je to nevyhnutné.
  2. Nechajte nápoj mierne vychladnúť, aby nebol vriaci, len príjemne teplý (ideálne pod 60°C).
  3. Do teplého nápoja (priamo v šálke alebo v celej kanvici) vmiešajte med podľa chuti (začnite s 1-2 lyžičkami na šálku). Ak chcete, pridajte aj pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti. Dobre premiešajte, kým sa med nerozpustí.
  4. Pite ešte teplé, pomaly, po dúškoch. Nápoj je najlepšie konzumovať čerstvo pripravený.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento odvar používam vždy čerstvý zázvor a ideálne aj čerstvú kurkumu (zoženiete v niektorých supermarketoch alebo ázijských obchodoch). Obe majú výraznejšiu chuť a arómu ako sušené. Ošúpem ich a nakrájam na tenké plátky alebo nastrúham. Cesnak tiež používam čerstvý.
  2. Kombinácia korenín (klinčeky, čierne korenie, bobkový list, škorica) dodáva nápoju príjemnú komplexnú chuť a vôňu. Množstvo čierneho korenia používam naozaj len malé (pár guľôčok), aby nebol nápoj príliš štipľavý.
  3. Všetky pevné ingrediencie len zalejem vriacou vodou a nechám krátko lúhovať (5-10 minút). Potom môžem precediť, ale často pijem aj s kúskami vo vnútri.
  4. Med a citrónovú šťavu pridávam zásadne až do teplého, nie horúceho nápoja, aby sa zachovali ich cenné látky. Množstvo si upravujem podľa vlastnej chuti – niekto má rád sladšie, niekto kyslejšie. Je to príjemný nápoj na zahriatie.
Mega kvíz: Ste pravý Slovák či Slovenka?

Mega kvíz: Ste pravý Slovák či Slovenka? Otestujte sa z našich špecialít

Vyskúšajte tento recept starej mamy na Zlatý zahrievajúci nápoj Odvar z jablka, zázvoru, kurkumy a ďalších prírodných surovín vás príjemne zahreje a môže byť podporou v sychravom období. Pamätajte však, že ide o domáci prostriedok a nenahrádza návštevu lekára či odbornú liečbu pri zdravotných ťažkostiach.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od GÜLSÜMÜN SARAYI TV


Dôležité upozornenie: Tento obsah má len informačný charakter a nepredstavuje lekárske poradenstvo. Účinky domácich prostriedkov, bylín a korenín sú často založené na tradícii a individuálnych skúsenostiach a nemusia byť vedecky potvrdené pre liečbu konkrétnych ochorení. V prípade akýchkoľvek zdravotných problémov alebo pred prijatím akýchkoľvek rozhodnutí týkajúcich sa vášho zdravia alebo liečby sa vždy poraďte s kvalifikovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti alebo lekárnikom.


Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)

 

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

Kúpeľ na opuchnuté nohy

Trápia vás opuchnuté nohy po práci? Tento jednoduchý kúpeľ prinesie okamžitú úľavu.

opuchy nôh

Urobte si tento kúpeľ a opuchy nôh zmiznú – kĺby prestanú bolieť

yellow and purple petaled flowers

Vysejte tieto kvety už v marci a zabezpečte si farebné leto bez práce

Domáci lipový sirup

Lipový kvet už začína! Najlepší recept na sirup proti kašľu a na pokojný spánok, ktorý pili naše babičky.

čistenie domácnosti

10 geniálnych trikov na čistenie domácnosti, ktoré poznajú len profesionáli