Sirup zo smrekových výhonkov: Májový liek na kašeľ priamo z lesa.

Sirup zo smrekových výhonkov
Facebook
Email
WhatsApp
X

Májové prechádzky lesom prinášajú nielen potešenie pre dušu, ale aj možnosť nazbierať si cenné dary prírody. Jedným z takýchto pokladov sú mladé, svetlozelené smrekové výhonky, z ktorých si môžete pripraviť tradičný domáci sirup. Tento voňavý „liek“ priamo z lesa je osvedčeným pomocníkom pri kašli, prechladnutí a problémoch s dýchacími cestami. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok vás poteší nielen svojou účinnosťou, ale aj príjemnou živicovou chuťou.

Smrekové výhonky sú bohaté na éterické oleje, vitamín C a ďalšie látky, ktoré majú priaznivý vplyv na dýchacie cesty, uľahčujú vykašliavanie a pôsobia protizápalovo. Domáci sirup z nich je skvelou alternatívou ku komerčným prípravkom, navyše presne viete, čo obsahuje. Využite silu májovej prírody a pripravte si tento cenný elixír.

Potrebujeme:

  • Mladé smrekové výhonky (cca 1 kg, alebo plný väčší košík/nádoba)
  • Kryštálový alebo trstinový cukor (v pomere približne 1:1 k objemu výhonkov, alebo podľa vrstvenia)
  • (Voliteľné) Pár koliesok bio citróna (na prekladanie vrstiev)
  • Veľký sklenený uzatvárateľný pohár (ideálne 3-5 litrový, s širokým hrdlom)
  • Jemné plátno alebo gáza na cedenie (po vylúhovaní)
  • Čisté sklenené fľaše s kvalitnými uzávermi na uskladnenie hotového sirupu

Ako na to: Príprava tradičného sirupu zo smrekových výhonkov

Dôležité pri zbere: Smrekové výhonky zbierajte na čistých miestach, ďaleko od ciest a priemyselných zón. Vyberajte mladé, svetlozelené a mäkké výhonky, dlhé približne 3-7 cm. Zbierajte ohľaduplne, z každého stromu len trochu, aby ste neohrozili jeho rast. Nikdy nezbierajte výhonky z vrcholcov mladých stromčekov!

Metóda vrstvenia (bez varenia – za studena):

Táto metóda je najčastejšia a najšetrnejšia k zachovaniu účinných látok.

  1. Príprava výhonkov: Nazbierané smrekové výhonky neumývajte, aby si zachovali cenné živice a peľ. Len ich vizuálne skontrolujte a odstráňte prípadné nečistoty alebo ihličie.
  2. Sterilizácia pohára: Veľký sklenený pohár dôkladne umyte a vysterilizujte (napr. prepláchnutím vriacou vodou a osušením, alebo v rúre).
  3. Vrstvenie: Na dno čistého a suchého pohára nasypte vrstvu cukru (cca 1-2 cm). Na cukor uložte vrstvu smrekových výhonkov (tiež cca 1-2 cm). Výhonky môžete jemne utlačiť. Ak používate citrón, položte na vrstvu výhonkov pár koliesok.
  4. Opakovanie vrstiev: Pokračujte vo vrstvení cukru a smrekových výhonkov (prípadne citróna), kým nenaplníte celý pohár. Posledná vrstva by mala byť hrubšia vrstva cukru. Každú vrstvu výhonkov sa snažte dobre utlačiť, aby pustili šťavu.
  5. Uzatvorenie a umiestnenie: Pohár dobre uzavrite (môžete použiť viečko alebo previazať celofánom/plátnom a gumičkou). Umiestnite ho na teplé a slnečné miesto, napríklad na okenný parapet.
  6. Lúhovanie a tvorba sirupu: Nechajte pohár stáť na slnečnom mieste približne 2 až 4 týždne. Počas tejto doby bude cukor postupne vyťahovať šťavu z výhonkov a tvoriť sa sirup. Výhonky budú postupne klesať a púšťať šťavu. Občas môžete pohárom jemne potriasť alebo obsah premiešať (čistou lyžicou), ak sa cukor usádza.
  7. Cedenie sirupu: Keď sú výhonky scvrknuté a pustili väčšinu šťavy a cukor je rozpustený (sirup by mal byť tekutý), je čas na cedenie. Sirup sceďte cez jemné plátno alebo niekoľko vrstiev gázy do čistého hrnca. Výhonky v plátne dôkladne vyžmýkajte.
  8. Krátke zahriatie (voliteľné, pre lepšiu trvanlivosť): Ak chcete sirup dlhšie skladovať mimo chladničky, môžete ho veľmi krátko a jemne zahriať (max. na 70-75°C, nevariť!), aby sa predĺžila jeho trvanlivosť. Tým sa však môže znížiť obsah niektorých termolabilných látok.
  9. Plnenie do fliaš a skladovanie: Hotový sirup (studený alebo mierne zahriaty) nalejte do čistých, sterilizovaných sklenených fliaš a dobre uzavrite. Skladujte na tmavom a chladnom mieste. Ak ste sirup nezahrievali, je istejšie ho skladovať v chladničke.

Fajrontové rady

  1. Konzistencia sirupu: Ak je sirup po vylúhovaní príliš hustý, môžete ho pred plnením do fliaš zľahka zriediť malým množstvom prevarenej a vychladnutej vody. Naopak, ak je príliš riedky, môžete ho krátko a opatrne zahustiť veľmi miernym odparovaním na sporáku (nevariť!).
  2. Dávkovanie: Pri kašli a prechladnutí sa odporúča užívať 1 čajovú až 1 polievkovú lyžičku sirupu 2-3 krát denne, buď samostatne, alebo pridanú do vlažného čaju. Pre deti polovičnú dávku.
  3. Pozor na alergie: Hoci zriedkavé, niektorí ľudia môžu byť citliví na živice a éterické oleje zo smreka. Pri prvom užití buďte opatrní.
  4. Nielen na kašeľ: Smrekový sirup je aj veľmi chutný. Môžete ho použiť na sladenie nápojov, do jogurtu, na palacinky alebo len tak pre jeho príjemnú lesnú arómu.

Využite silu májového lesa a pripravte si tento tradičný domáci liek. Sirup zo smrekových výhonkov je nielen účinným pomocníkom pri problémoch s dýchacími cestami, ale aj lahodnou spomienkou na prechádzky jarnou prírodou.

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 5 / 5 · 4 hlas(ov)

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 5 / 5 · 4 hlas(ov)

 

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

stone crop, plant, ground cover, rock garden, garden, market, market stall, was standing, farmers local market, flower stand, summer, spring, hardy, stone crop, stone crop, stone crop, ground cover, ground cover, ground cover, ground cover, nature, ground cover, rock garden, rock garden, hardy

Začíname s vlastnou skalkou: Marec je ideálny čas na založenie suchomilného záhonu

rast vlasov

Nastriekajte si toto prírodné mlieko na vlasy a budú rásť ako šialené!

citrónová kôra

Citrónová kôra – prečo ju nevyhadzovať a ako z nej vyčarovať zázrak

Smoothie proti jarnej únave

Zatočte s jarnou únavou jedlom: Smoothie zo zelených listov (špenát, bylinky) a ovocia, ktoré vás postaví na nohy

Domáce prípravky proti škodcom

Domáce prípravky proti škodcom v skleníku: Ochrana vašich rastlín bez chémie