Hľadáte recept na niečo naozaj špeciálne, čo poteší vaše chuťové poháriky a zároveň môže byť krásnym, vlastnoručne vyrobeným darčekom? Domáci malinový likér je presne to, čo potrebujete! Jeho intenzívna ovocná chuť, nádherná rubínová farba a lákavá vôňa si vás získajú na prvé ochutnanie. Tento likér je stelesnením leta vo fľaši a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá.
Či už si ho budete vychutnávať sami, s priateľmi počas letných večerov, alebo ho podarujete niekomu blízkemu, domáci malinový likér vždy zožne úspech. Je skvelý len tak, s ľadom, ako súčasť miešaných nápojov, na poliatie zmrzliny či dezertov.
Potrebujeme:
- 500 g čerstvých alebo mrazených malín (ak používate mrazené, nechajte ich čiastočne rozmraziť)
- 750 ml kvalitnej čírej pálenky (napr. vodka, biela slivovica – s obsahom alkoholu okolo 40%)
- 250-350 g kryštálového alebo trstinového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti malín a vašej chuti)
- 150 ml vody
- Šťava z 1/2 citróna (na zvýraznenie chuti a farby)
- (Voliteľné) Kúsok vanilkového struku alebo pár lístkov čerstvej mäty pre zaujímavejšiu chuť
- Veľký sklenený uzatvárateľný pohár (aspoň 1,5-litrový)
- Čisté sterilizované sklenené fľaše s kvalitnými uzávermi na uskladnenie likéru
- Jemné plátno alebo gáza na cedenie
Ako na to: Príprava neodolateľného malinového likéru
Fáza 1: Macerácia malín v alkohole
- Príprava malín: Čerstvé maliny jemne opláchnite (ak je to potrebné – ideálne je ich neumývať, ak sú z čistej záhrady, aby si zachovali arómu) a nechajte odkvapkať. Odstráňte prípadné poškodené kusy alebo nečistoty. Ak používate mrazené, nechajte ich čiastočne rozmraziť.
- Macerácia: Pripravené maliny vložte do veľkého čistého skleneného pohára. Ak používate vanilkový struk alebo mätu, pridajte ich teraz. Zalejte maliny kvalitnou pálenkou tak, aby boli úplne ponorené. Pohár dobre uzavrite.
- Lúhovanie: Umiestnite pohár na tmavé, chladnejšie miesto a nechajte macerovať približne 2 až 4 týždne. Počas tejto doby maliny pustia svoju nádhernú farbu, chuť a vôňu do alkoholu. Raz za pár dní môžete pohárom jemne zatriasť.
Fáza 2: Príprava cukrového sirupu a dokončenie likéru
- Príprava cukrového sirupu: Po uplynutí doby macerácie si pripravte cukrový sirup. V hrnci zmiešajte 150 ml vody a 250-350 g cukru. Na miernom ohni za stáleho miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup nechajte krátko prejsť varom (1-2 minúty) a potom ho odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
- Cedenie alkoholového výluhu: Keď je cukrový sirup úplne vychladnutý, preceďte alkoholový výluh z malín (a prípadnej vanilky/mäty) cez jemné plátno alebo niekoľko vrstiev gázy do čistej nádoby. Maliny v plátne dôkladne, ale jemne vyžmýkajte, aby ste získali čo najviac aromatickej tekutiny. Snažte sa ich príliš nedrviť, aby likér nebol kalný.
- Zmiešanie a dochutenie: K precedenému alkoholovému výluhu pomaly prilievajte vychladnutý cukrový sirup. Pridajte aj čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu. Množstvo cukrového sirupu a citrónovej šťavy prispôsobte podľa sladkosti malín a vašej chuti. Dobre premiešajte.
- Filtrácia (voliteľné pre dokonalú čírosť): Ak chcete mať likér krásne číry, môžete ho ešte raz veľmi opatrne prefiltrovať cez kávový filter alebo niekoľko vrstiev veľmi jemného plátna. Tento krok však môže byť zdĺhavý.
- Plnenie do fliaš a zrenie: Hotový malinový likér nalejte do čistých, sterilizovaných sklenených fliaš a dobre uzavrite. Pre najlepšiu chuť nechajte likér odležať na tmavom a chladnom mieste aspoň 2-4 týždne (ideálne aj dlhšie). Chute sa krásne prepoja, zjemnia a likér získa svoju plnú arómu.
- Skladovanie: Správne pripravený a uskladnený likér vydrží niekoľko mesiacov až rok.
Fajrontové rady
- Kvalita malín: Používajte naozaj zrelé, sladké a voňavé maliny. Ich kvalita je kľúčová pre výslednú chuť likéru.
- Sila a sladkosť: Množstvo alkoholu a cukru si môžete prispôsobiť. Ak chcete silnejší likér, použite menej cukrového sirupu (alebo viac alkoholu na začiatku). Ak sladší, pridajte viac cukru.
- Farba likéru: Malinový likér má nádhernú, sýtu rubínovú farbu. Snažte sa ho skladovať v tme, aby si farbu čo najdlhšie uchoval.
- Ideálny darček: Domáci malinový likér v peknej fľaštičke s vlastnoručne vyrobenou etiketou je naozaj krásnym a osobným darčekom, ktorý poteší každého milovníka dobrých chutí.

Multivitamínová bomba z jabĺk, hrušiek, mrkvy a tekvice: Recept na poctivý domáci džús
Vychutnajte si tento tekutý poklad plný letnej chuti a vône. Domáci malinový likér je dôkazom toho, že tie najlepšie veci si často vieme pripraviť sami, s láskou a z kvalitných surovín. Na zdravie!
Páčil sa vám článok?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 2.5 / 5 · 2 hlas(ov)