Malinový likér, ktorý si zamilujete na prvé ochutnanie. Ideálny ako darček!

Domáci malinový likér
Domáci malinový likér
Facebook
Email
WhatsApp
X

Hľadáte recept na niečo naozaj špeciálne, čo poteší vaše chuťové poháriky a zároveň môže byť krásnym, vlastnoručne vyrobeným darčekom? Domáci malinový likér je presne to, čo potrebujete! Jeho intenzívna ovocná chuť, nádherná rubínová farba a lákavá vôňa si vás získajú na prvé ochutnanie. Tento likér je stelesnením leta vo fľaši a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá.

Či už si ho budete vychutnávať sami, s priateľmi počas letných večerov, alebo ho podarujete niekomu blízkemu, domáci malinový likér vždy zožne úspech. Je skvelý len tak, s ľadom, ako súčasť miešaných nápojov, na poliatie zmrzliny či dezertov.

Potrebujeme:

  • 500 g čerstvých alebo mrazených malín (ak používate mrazené, nechajte ich čiastočne rozmraziť)
  • 750 ml kvalitnej čírej pálenky (napr. vodka, biela slivovica – s obsahom alkoholu okolo 40%)
  • 250-350 g kryštálového alebo trstinového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti malín a vašej chuti)
  • 150 ml vody
  • Šťava z 1/2 citróna (na zvýraznenie chuti a farby)
  • (Voliteľné) Kúsok vanilkového struku alebo pár lístkov čerstvej mäty pre zaujímavejšiu chuť
  • Veľký sklenený uzatvárateľný pohár (aspoň 1,5-litrový)
  • Čisté sterilizované sklenené fľaše s kvalitnými uzávermi na uskladnenie likéru
  • Jemné plátno alebo gáza na cedenie

Ako na to: Príprava neodolateľného malinového likéru

Fáza 1: Macerácia malín v alkohole

  1. Príprava malín: Čerstvé maliny jemne opláchnite (ak je to potrebné – ideálne je ich neumývať, ak sú z čistej záhrady, aby si zachovali arómu) a nechajte odkvapkať. Odstráňte prípadné poškodené kusy alebo nečistoty. Ak používate mrazené, nechajte ich čiastočne rozmraziť.
  2. Macerácia: Pripravené maliny vložte do veľkého čistého skleneného pohára. Ak používate vanilkový struk alebo mätu, pridajte ich teraz. Zalejte maliny kvalitnou pálenkou tak, aby boli úplne ponorené. Pohár dobre uzavrite.
  3. Lúhovanie: Umiestnite pohár na tmavé, chladnejšie miesto a nechajte macerovať približne 2 až 4 týždne. Počas tejto doby maliny pustia svoju nádhernú farbu, chuť a vôňu do alkoholu. Raz za pár dní môžete pohárom jemne zatriasť.

Fáza 2: Príprava cukrového sirupu a dokončenie likéru

  1. Príprava cukrového sirupu: Po uplynutí doby macerácie si pripravte cukrový sirup. V hrnci zmiešajte 150 ml vody a 250-350 g cukru. Na miernom ohni za stáleho miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Sirup nechajte krátko prejsť varom (1-2 minúty) a potom ho odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
  2. Cedenie alkoholového výluhu: Keď je cukrový sirup úplne vychladnutý, preceďte alkoholový výluh z malín (a prípadnej vanilky/mäty) cez jemné plátno alebo niekoľko vrstiev gázy do čistej nádoby. Maliny v plátne dôkladne, ale jemne vyžmýkajte, aby ste získali čo najviac aromatickej tekutiny. Snažte sa ich príliš nedrviť, aby likér nebol kalný.
  3. Zmiešanie a dochutenie: K precedenému alkoholovému výluhu pomaly prilievajte vychladnutý cukrový sirup. Pridajte aj čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu. Množstvo cukrového sirupu a citrónovej šťavy prispôsobte podľa sladkosti malín a vašej chuti. Dobre premiešajte.
  4. Filtrácia (voliteľné pre dokonalú čírosť): Ak chcete mať likér krásne číry, môžete ho ešte raz veľmi opatrne prefiltrovať cez kávový filter alebo niekoľko vrstiev veľmi jemného plátna. Tento krok však môže byť zdĺhavý.
  5. Plnenie do fliaš a zrenie: Hotový malinový likér nalejte do čistých, sterilizovaných sklenených fliaš a dobre uzavrite. Pre najlepšiu chuť nechajte likér odležať na tmavom a chladnom mieste aspoň 2-4 týždne (ideálne aj dlhšie). Chute sa krásne prepoja, zjemnia a likér získa svoju plnú arómu.
  6. Skladovanie: Správne pripravený a uskladnený likér vydrží niekoľko mesiacov až rok.

Fajrontové rady

  1. Kvalita malín: Používajte naozaj zrelé, sladké a voňavé maliny. Ich kvalita je kľúčová pre výslednú chuť likéru.
  2. Sila a sladkosť: Množstvo alkoholu a cukru si môžete prispôsobiť. Ak chcete silnejší likér, použite menej cukrového sirupu (alebo viac alkoholu na začiatku). Ak sladší, pridajte viac cukru.
  3. Farba likéru: Malinový likér má nádhernú, sýtu rubínovú farbu. Snažte sa ho skladovať v tme, aby si farbu čo najdlhšie uchoval.
  4. Ideálny darček: Domáci malinový likér v peknej fľaštičke s vlastnoručne vyrobenou etiketou je naozaj krásnym a osobným darčekom, ktorý poteší každého milovníka dobrých chutí.
Multivitamínová bomba z ovocia a zeleniny

Multivitamínová bomba z jabĺk, hrušiek, mrkvy a tekvice: Recept na poctivý domáci džús

Vychutnajte si tento tekutý poklad plný letnej chuti a vône. Domáci malinový likér je dôkazom toho, že tie najlepšie veci si často vieme pripraviť sami, s láskou a z kvalitných surovín. Na zdravie!

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 2.5 / 5 · 2 hlas(ov)

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 2.5 / 5 · 2 hlas(ov)

 

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

Medovkový sirup

Medovkový sirup pre pokojné nervy: Tradičný recept na upokojujúci sirup s citrónovou vôňou

liečivé bylinky

Prírodná lekáreň priamo vo vašej záhrade: Objavte silu liečivých bylín

orechové listy

Zber orechových listov v júli: Prečo a ako ich využiť pre vaše zdravie

Umývanie okien bez šmúh

Okná bez šmúh na prvý pokus: Vyskúšajte tento overený „babský“ trik len s 2 surovinami z kuchyne

Zápach z chladničky odstránenie

Zápach z chladničky? Tento jednoduchý trik za pár centov ho odstráni natrvalo.