Žihľava lieči prostatu, má protizápalové účinky a reguluje krvný tlak a cukor v krvi. Dôvody prečo ju pijem každý deň

žihľava

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je liečivá rastlina, ktorá sa už po stáročia využíva v tradičnej medicíne. Napriek svojej povesti „nepríjemnej buriny“ má žihľava množstvo pozitívnych účinkov na ľudské zdravie.

Bohatý zdroj živín

Žihľava je mimoriadne bohatá na vitamíny a minerály:

  • Vitamíny A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B
  • Minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík a sodík
  • Obsahuje aj esenciálne mastné kyseliny a aminokyseliny
  • Je bohatým zdrojom antioxidantov, vrátane polyfenolov a karotenoidov

Protizápalové účinky

Žihľava má výrazné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch:

  • Zmierňuje príznaky artritídy a bolesti kĺbov
  • Môže pomôcť pri liečbe alergickej nádchy (sennej nádchy)
  • Zmierňuje zápaly v dýchacích cestách

Podpora zdravia prostaty

Výťažky z koreňa žihľavy sa často používajú na liečbu problémov s prostatou:

  • Môže zmierniť príznaky benígnej hyperplázie prostaty (BPH)
  • Pomáha znižovať problémy s močením spojené s BPH
  • Niektoré štúdie naznačujú, že môže spomaliť rast buniek rakoviny prostaty

Regulácia krvného tlaku a cukru v krvi

Žihľava môže mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a metabolizmus cukrov:

  • Pomáha znižovať vysoký krvný tlak
  • Môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre diabetikov

Podpora trávenia a detoxikácie

Žihľava má priaznivé účinky na tráviaci systém:

  • Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla
  • Má mierne močopudné účinky, čo pomáha pri detoxikácii organizmu
  • Môže pomôcť pri liečbe infekcií močových ciest

Podpora imunitného systému

Vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov žihľava posilňuje imunitný systém.

Žihľava je výnimočne výživná rastlina, ktorá sa dá využiť v mnohých chutných a zdravých receptoch. Tu je niekoľko inšpiratívnych nápadov, ako môžete zaradiť žihľavu do svojho jedálnička.

1. Žihľavová polievka

Ingrediencie:

  • 2 hrste čerstvých žihľavových listov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na olivovom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  2. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom.
  3. Varíme, kým zemiaky nezmäknú.
  4. Pridajte žihľavové listy a varte ešte 5 minút.
  5. Polievku rozmixujte do hladka a dochuťte soľou a korením.

2. Žihľavové pesto

Ingrediencie:

  • 2 hrste čerstvých žihľavových listov
  • 1/2 hrste bazalkových listov
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky parmezánu
  • 1/4 šálky píniových orieškov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Žihľavové listy blanšírujte vo vriacej vode na 1 minútu a potom ich rýchlo ochlaďte v studenej vode.
  2. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte do hladkej konzistencie.
  3. Pesto podávajte s cestovinami, na chlebe alebo ako dip.

3. Žihľavové smoothie

Ingrediencie:

  • 1 hrst čerstvých žihľavových listov
  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 1/2 šálky gréckeho jogurtu
  • 1/2 šálky vody alebo mandľového mlieka
  • 1 lyžica medu (voliteľné)

Postup:

  1. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte do hladka.
  2. Smoothie podávajte ihneď, aby ste si vychutnali všetky živiny.

4. Žihľavové palacinky

Ingrediencie:

  • 1 hrst čerstvých žihľavových listov
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 šálka mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Štipka soli

Postup:

  1. Žihľavové listy blanšírujte a potom ich nasekajte nadrobno.
  2. V miske zmiešajte múku, mlieko, vajce, olivový olej a soľ.
  3. Pridajte nasekané žihľavové listy a dobre premiešajte.
  4. Na panvici rozohrejte trochu oleja a smažte palacinky z oboch strán do zlatista.

5. Žihľavový čaj

Ingrediencie:

  • 2 lyžice sušených žihľavových listov (alebo 1/2 šálky čerstvých)
  • 2 šálky vriacej vody

Postup:

  1. Žihľavové listy vložte do čajníka a zalejte vriacou vodou.
  2. Nechajte lúhovať 10-15 minút.
  3. Čaj sceďte a podávajte teplý alebo studený.

Žihľava je skutočne všestranná rastlina, ktorá môže obohatiť váš jedálniček o množstvo vitamínov a minerálov. Vyskúšajte tieto recepty a objavte, ako môže byť žihľava chutnou a zdravou súčasťou vašich jedál.

Použitie a bezpečnosť

Žihľavu možno konzumovať vo forme čaju, tinktúry, kapsúl alebo ako súčasť jedál. Pri zbere čerstvých rastlín je potrebné dbať na ochranu pred žihľavými chĺpkami. Pred použitím žihľavy na liečebné účely je vhodné poradiť sa s lekárom, najmä ak užívate lieky alebo trpíte chronickými ochoreniami. Napriek tomu zostáva žihľava cennou súčasťou prírodnej medicíny a môže byť užitočným doplnkom k zdravému životnému štýlu.

Čítajte ďalej:

Zber orechových listov v júli: Prečo a ako ich využiť pre vaše zdravie


redakcia fajront.sk, Obrázok od Hans z Pixabay

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram

Najnovšie články

Prírodné kozmetické masky

Domáce recepty na prírodné kozmetické masky pre suchú jesennú pokožku

jedlá na jeseň

Zdravé sezónne jedlá na jeseň: Využitie tekvíc, jabĺk a koreňovej zeleniny na posilnenie zdravia v chladnom počasí

rady na prechladnutie

Babkine rady na prechladnutie a posilnenie imunity: Recepty na domáce čaje, sirupy a prírodné doplnky

pozor

POZOR! Z trhu sťahujú obľúbenú sladkosť známej značky Kinder. TOTO je dôvod

tragická nehoda Vrakuna

Tragická udalosť vo Vrakuni: Vlak zrazil 58-ročného muža

Google Správy: Daj nám ⭐