Chrumkavé, osviežujúco štipľavé a krásne farebné – reďkovky (Raphanus sativus) sú jedným z prvých a najobľúbenejších poslov jari na našich tanieroch. Zvyčajne si ich vychutnávame v ich surovej podobe, nakrájané na chlieb s maslom či tvarohom, alebo ako neodmysliteľnú súčasť sviežich jarných šalátov. Ich typická pikantná chuť a chrumkavosť sú skvelým prebudením po zime. Ale napadlo vám niekedy vyskúšať reďkovky tepelne upravené, napríklad pečené v rúre?
Možno vás prekvapí, že táto bežná a často podceňovaná zelenina pečením úplne zmení svoj charakter! Pečené reďkovky strácajú väčšinu svojej typickej štipľavosti, stávajú sa jemnejšími, mierne zosladnú a získajú príjemne lahodnú textúru – zvnútra mäkkú a na povrchu jemne skaramelizovanú. Pripravte si s nami túto prekvapivo chutnú a zdravú prílohu podľa nášho jednoduchého receptu. Je to skvelý spôsob, ako využiť jarnú úrodu reďkoviek trochu inak a objaviť ich nový chuťový rozmer. Tento recept na pečené reďkovky vás určite milo prekvapí!
Prečo vyskúšať práve pečené reďkovky?

- Zmena chuti: Pečenie výrazne zjemňuje typickú štipľavosť reďkoviek, ktorá niekomu môže prekážať. Namiesto nej vystúpi do popredia ich prirodzená, jemná sladkosť.
- Zaujímavá textúra: Z chrumkavej surovej zeleniny sa stane príjemne mäkká (ale nie kašovitá) príloha s jemne opečeným povrchom.
- Zdravá príprava: Pečenie s minimom tuku je oveľa zdravší spôsob úpravy ako napríklad vyprážanie.
- Jednoduchosť: Recept je naozaj veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu.
- Využitie úrody: Skvelý spôsob, ako spracovať väčšie množstvo reďkoviek zo záhradky alebo z trhu.
- Prekvapenie pre hostí: Určite zaujmete netradičnou, no veľmi chutnou prílohou.
Výber a príprava reďkoviek na pečenie:
- Výber: Na pečenie sú ideálne menšie až stredne veľké reďkovky, ktoré sú pevné a čerstvé. Príliš veľké kusy môžu byť v strede mierne drevnaté alebo špongiovité aj po upečení. Ak majú listy, mali by byť svieže.
- Príprava:
- Dôkladné umytie: Reďkovky poriadne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetku zeminu. Môžete použiť aj kefku na zeleninu.
- Očistenie: Odrežte korienok a vňať (mladé, pekné lístky si môžete odložiť a pridať na záver k hotovým reďkovkám alebo do šalátu).
- Šúpanie nie je nutné: Reďkovky sa na pečenie zvyčajne nešúpu. Ich červená šupka dodá jedlu peknú farbu.
- Krájanie: Menšie reďkovky môžete nechať vcelku alebo prekrojiť na polovice. Väčšie reďkovky prekrojte na polovice alebo štvrtiny, aby mali všetky kúsky približne rovnakú veľkosť a piekli sa rovnomerne.
Jednoduchý recept na pečené reďkovky:
Čas prípravy: cca 5-10 minút + čas pečenia cca 20-30 minút
Počet porcií: 2-3 (ako príloha)
Ingrediencie:
- 2-3 zväzky čerstvých reďkoviek (cca 400-500 g)
- 1-2 PL olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja vhodného na pečenie)
- 1/2 ČL soli (alebo podľa chuti)
- 1/4 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- Voliteľné ochutenie (vyberte si alebo kombinujte):
- 1/2 ČL sušeného tymianu alebo rozmarínu
- 1/4 ČL cesnakového prášku alebo 1 prelisovaný strúčik čerstvého cesnaku (pridať až ku koncu pečenia, aby nezhorel)
- Štipka údenej papriky
- Pár kvapiek balzamikového octu (pridať až po upečení)
- Čerstvé bylinky na posypanie (petržlenová vňať, pažítka, mladé reďkovkové lístky)
Postup:
- Predhrejte rúru: Rúru predhrejte na 200°C. Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Pripravte reďkovky: Reďkovky dôkladne umyte, očistite a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny (ak sú väčšie). Dobre ich osušte papierovou utierkou (suchá zelenina sa lepšie pečie a nechrumkavie).
- Ochuťte: V miske zmiešajte pripravené reďkovky s olivovým olejom, soľou, korením a zvolenými sušenými bylinkami či cesnakovým práškom. Dobre premiešajte, aby boli všetky kúsky rovnomerne obalené.
- Rozložte na plech: Ochutené reďkovky rozložte v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie. Nedávajte ich príliš na seba, potrebujú priestor, aby sa piekli a nie dusili.
- Pečenie: Vložte plech do vyhriatej rúry. Pečte približne 20 až 30 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti kúskov reďkoviek a vašej rúry.
- Kontrola a premiešanie: Približne v polovici pečenia (po 10-15 minútach) reďkovky na plechu premiešajte alebo potraste plechom, aby sa opiekli rovnomerne zo všetkých strán.
- Test mäkkosti: Ku koncu pečenia vyskúšajte vidličkou alebo špičkou noža, či sú reďkovky mäkké. Mali by byť prepečené, jemne skaramelizované na okrajoch, ale stále si držať tvar. Neprepéčte ich na kašu. Ak pridávate čerstvý cesnak, pridajte ho posledných 5-10 minút pečenia.
- Podávanie: Upečené reďkovky vyberte z rúry. Ak chcete, môžete ich pokvapkať balzamikovým octom alebo citrónovou šťavou a posypať čerstvými nasekanými bylinkami (petržlen, pažítka, prípadne odložené mladé reďkovkové listy). Podávajte teplé.
Tipy pre dokonalé pečené reďkovky:
- Nepodceňte teplotu: Pečte pri dostatočne vysokej teplote (okolo 200°C), aby sa reďkovky pekne opiekli a skaramelizovali.
- Jedna vrstva: Kľúčové pre chrumkavý výsledok. Ak máte viac reďkoviek, použite radšej dva plechy.
- Nebojte sa experimentovať s ochutením: Skúste pridať iné bylinky, koreniny (napr. rímsku rascu, koriander) alebo na záver posypať parmezánom.
- Kombinujte s inou zeleninou: K reďkovkám môžete pridať aj inú jarnú zeleninu nakrájanú na podobne veľké kúsky, napríklad skorú mrkvu, kaleráb alebo jarnú cibuľku (tú pridajte neskôr).
Ako podávať pečené reďkovky?

Pečené reďkovky sú fantastické ako:
- Originálna a zdravá príloha: K pečenému alebo grilovanému mäsu (kuracie, bravčové), rybe (najmä k lososovi), fašírkam alebo vegetariánskym/vegánskym hlavným jedlám (napr. k pečenému tofu či strukovinovým fašírkam).
- Súčasť teplých šalátov: Zmiešajte ich s listovým šalátom, quinoou alebo bulgurom a zalejte obľúbeným dresingom.
- Zdravý snack: Môžete ich jesť aj len tak, samotné.
- Súčasť „buddha bowls“ alebo zeleninových mís.
Záver: Objavte novú chuť reďkovky!
Ak ste doteraz poznali reďkovky len ako chrumkavú surovú zeleninu, určite vyskúšajte tento jednoduchý recept na pečené reďkovky. Budete milo prekvapení, ako sa ich chuť pečením zjemní a zosladne. Je to skvelý spôsob, ako si spestriť jarný jedálniček, využiť úrodu a objaviť nový rozmer tejto obyčajnej, no všestrannej zeleniny. Dobrú chuť!
Skúšali ste už niekedy piecť reďkovky? Ako vám chutili? Máte nejaké vlastné tipy na ich prípravu? Podeľte sa o ne v komentároch!