Nevylievajte vodu z ryže! 5+ prekvapivých spôsobov, ako ju využiť (vlasy, pleť, rastliny)

Využitie vody z ryže

Varíte často ryžu a vodu, v ktorej sa varila alebo ktorou ste ju pred varením preplachovali, automaticky vylievate rovno do drezu? Robí to takmer každý z nás. Možno vás však prekvapí, že táto obyčajná, mútna tekutina, voda z ryže (alebo ryžová voda), môže byť v skutočnosti malým domácim pokladom a zdrojom pre ďalšie využitie! Namiesto toho, aby skončila v odpade, môžete jej dať druhú šancu a použiť ju v domácnosti, pre svoju krásu či dokonca (s istou opatrnosťou) v záhrade. Je to skvelý krok k zero waste životnému štýlu a šetreniu zdrojov.

Tento článok vám predstaví 5+ prekvapivých spôsobov, ako využiť vodu z ryže, či už tú z preplachovania alebo tú škrobovejšiu z varenia. Samozrejme, poradíme aj, na čo si dať pozor a aké sú reálne (a niekedy aj preceňované) účinky tejto tradičnej „suroviny“.

Čo je vlastne voda z ryže a čo obsahuje?

Pod pojmom „voda z ryže“ môžeme rozumieť dva typy tekutiny:

  1. Voda z preplachovania ryže: Voda, ktorú použijete na opláchnutie surovej ryže pred varením. Je menej koncentrovaná, obsahuje najmä povrchový škrob, malé množstvo minerálov (horčík, draslík) a vitamínov skupiny B, ktoré sa uvoľnili z povrchu zŕn.
  2. Voda z varenia ryže: Voda, ktorá zostane po uvarení ryže (ak ju nevaríte metódou absorpcie, kde sa všetka voda vsiakne). Táto voda je oveľa bohatšia na škrob a obsahuje viac vylúhovaných vitamínov a minerálov. Je hustejšia a mútnejšia.

Oba typy vody sa dajú využiť, no tá z varenia je koncentrovanejšia. Dôležité je, aby voda, ktorú chcete ďalej použiť (najmä na rastliny, pleť či vlasy), nebola solená!

5+ Spôsobov, ako využiť vodu z ryže:

rice, white rice, korea, food, harvesting, crops, ch, dining, south korea, korean food, delicious, cooking, 米, it is 米, riz, riz cru, arroz, reis, rice, rice, rice, rice, rice
Photo by allybally4b on Pixabay

1. Pre krásne vlasy (Tradičný skrášľovací rituál)

Používanie ryžovej vody na vlasy má dlhú tradíciu najmä v ázijských krajinách. Traduje sa, že podporuje rast vlasov, dodáva im lesk, silu a pružnosť.

  • Ako to (vraj) funguje: Ryžová voda obsahuje inozitol (vitamín skupiny B), aminokyseliny a ďalšie látky, ktoré by mali prenikať do vlasového vlákna a posilňovať ho. Škrob na povrchu vlasu môže vytvárať ochranný film a dodávať lesk. Vedecké dôkazy o týchto účinkoch sú však obmedzené a často nejednoznačné. Ide skôr o overený tradičný postup.
  • Ako pripraviť a použiť:
    • Oplachovacia voda: Najčastejšie sa používa voda z preplachovania alebo voda z varenia (vychladnutá).
    • Fermentovaná voda (tradičná metóda): Vodu z prepláchnutej ryže nechajte stáť pri izbovej teplote v uzavretej nádobe 12 až 48 hodín. Fermentáciou sa mierne zníži pH a môžu sa zvýšiť koncentrácie niektorých látok. Pozor, môže mať kyslastý zápach! Pred použitím ju môžete zriediť vodou.
    • Použitie: Po umytí vlasov šampónom a použití kondicionéru (alebo namiesto neho) prepláchnite vlasy ryžovou vodou. Jemne ju vmasírujte do pokožky hlavy a po celej dĺžke vlasov. Nechajte pôsobiť niekoľko minút (5-20 minút) a potom dôkladne opláchnite čistou vodou. Niektorí ju nechávajú pôsobiť aj dlhšie alebo ju neoplachujú (môže však zanechať mierne tuhý pocit).
  • Upozornenie: Vyskúšajte najprv na menšom prameni vlasov. Nepoužívajte príliš často, najmä ak máte suché vlasy, škrob ich môže ešte viac vysušiť.

2. Starostlivosť o pleť (Jemný toner alebo čistič)

Podobne ako pri vlasoch, aj v starostlivosti o pleť má ryžová voda tradičné využitie najmä v Ázii.

  • Ako to (vraj) funguje: Pripisujú sa jej upokojujúce, zjemňujúce a mierne rozjasňujúce účinky. Škrob môže pomôcť absorbovať prebytočný maz. Opäť platí, že vedecká podpora je limitovaná.
  • Ako použiť:
    • Ako pleťový toner: Vychladnutú vodu z preplachovania alebo varenia (nesolenú!) naneste vatovým tampónom na vyčistenú pleť. Nechajte zaschnúť alebo jemne opláchnite.
    • Ako jemný čistič: Môžete ju použiť na ranné alebo večerné opláchnutie tváre.
    • Do kúpeľa: Pridanie ryžovej vody do kúpeľa môže pomôcť zjemniť pokožku.
  • Upozornenie: Vždy najprv otestujte na malom kúsku pokožky, aby ste vylúčili prípadnú reakciu. Nepoužívajte, ak máte veľmi suchú alebo citlivú pleť, škrob by ju mohol vysušiť. Skladujte v chladničke a spotrebujte do pár dní.

3. Výživa pre rastliny (Používať s veľkou opatrnosťou!)

Toto je ďalšie často odporúčané využitie, ale vyžaduje si opatrnosť.

  • Potenciálne benefity: Ryžová voda (najmä tá z varenia) obsahuje škrob, dusík, draslík, fosfor a ďalšie minerály v malých množstvách, ktoré môžu slúžiť ako mierne hnojivo pre izbové aj záhradné rastliny.
  • !!! RIZIKÁ a NEVÝHODY !!!:
    • Soľ: Nikdy nepoužívajte vodu, v ktorej ste varili ryžu so soľou! Soľ je pre väčšinu rastlín škodlivá.
    • Škrob a fermentácia: Vysoký obsah škrobu vo vode z varenia môže pri izbovej teplote rýchlo začať kvasiť. To môže prilákať škodcov (mušky, plesne) a spôsobiť nepríjemný zápach. Fermentácia v pôde môže tiež dočasne uškodiť koreňom alebo podporiť rast nežiaducich mikroorganizmov.
    • Zhutnenie pôdy: Škrob môže upchať póry v pôde a sťažiť prístup vzduchu a vody ku koreňom.
    • Nutričná nerovnováha: Nejde o komplexné hnojivo, pri častom používaní môže dôjsť k nerovnováhe živín v pôde.
  • Ako ju POUŽÍVAŤ BEZPEČNE (ak sa rozhodnete vyskúšať):
    1. Používajte výlučne NESOLENÚ vodu (ideálne tú z preplachovania, je menej škrobovitá, alebo veľmi zriedenú vodu z varenia).
    2. Nechajte vodu úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
    3. VŽDY ju zrieďte čistou vodou (minimálne v pomere 1:1, radšej viac vody).
    4. Používajte len občasne (maximálne raz za 2-4 týždne), nie ako náhradu bežnej zálievky alebo hnojenia.
    5. Sledujte reakciu rastlín a stav pôdy. Pri akýchkoľvek negatívnych znakoch (zápach, pleseň, vädnutie) s polievaním ryžovou vodou prestaňte.
  • Záver k rastlinám: Hoci môže mať mierne pozitívne účinky, riziká (najmä pri použití vody z varenia) často prevyšujú benefity. Existujú bezpečnejšie a efektívnejšie spôsoby hnojenia rastlín. Použitie na rastliny je na vlastné riziko.

4. V kuchyni – Zahusťovanie a varenie

Toto je jedno z najpraktickejších a najbezpečnejších využití, najmä pre vodu z varenia.

  • Zahusťovanie polievok a omáčok: Škrobová voda z varenia ryže (nesolená alebo len mierne solená, ak sa hodí do receptu) je skvelým prírodným zahusťovadlom. Pridajte ju po troškách do polievky alebo omáčky namiesto zápražky alebo škrobovej múčky.
  • Varenie ďalších obilnín alebo strukovín: Môžete ju použiť ako základ na varenie napríklad ovsených vločiek alebo na namáčanie strukovín.
  • Ázijská kuchyňa: V niektorých ázijských receptoch sa ryžová voda používa ako základ pre rôzne omáčky alebo vývary.

5. Čistenie v domácnosti? (Skôr doplnkové)

  • Leštenie: Vďaka obsahu škrobu môže vychladnutá voda z varenia ryže (nesolená) poslúžiť na dočasné vyleštenie niektorých povrchov (napr. nerez, sklo) – naneste handričkou a potom preleštite suchou. Efekt však nemusí byť dlhodobý alebo výrazný.
  • Umývanie riadu: Môže pomôcť pri odstraňovaní mastnoty z riadu, ak ju použijete na predumytie.

Dôležité upozornenia pri používaní ryžovej vody:

  • Soľ: Opakujeme – na rastliny, pleť a vlasy používajte výhradne nesolenú vodu.
  • Skladovanie: Ryžová voda (najmä tá z varenia) sa pri izbovej teplote rýchlo kazí a fermentuje. Ak ju nespotrebujete hneď, skladujte ju v uzavretej nádobe v chladničke maximálne 3-5 dní. Pred použitím ju ovoňajte a skontrolujte.
  • Realistické očakávania: Najmä pri kozmetickom použití berte tvrdenia o účinkoch s rezervou. Ide skôr o tradičné postupy s obmedzeným vedeckým potvrdením.
  • Patch test: Pri použití na pleť alebo vlasy vždy najprv otestujte na malom kúsku kože/prameni vlasov.

Záver: Dajte vode z ryže druhú šancu (s rozumom)

Voda z ryže nemusí automaticky končiť vo výlevke. Ponúka viacero možností na ďalšie využitie, či už v kuchyni, v rámci tradičnej starostlivosti o krásu alebo (s veľkou opatrnosťou) aj pre vaše rastliny. Je to malý krok k udržateľnejšej domácnosti a zníženiu odpadu. Najbezpečnejšie a najpraktickejšie je jej využitie pri varení alebo ako krátkodobý kozmetický prípravok (po otestovaní). Pri použití na rastliny buďte veľmi opatrní a sledujte reakcie. Vyskúšajte a uvidíte, či tento jednoduchý „odpad“ nájde miesto aj vo vašej domácnosti!

Používate vodu z ryže aj vy? Na čo sa vám najviac osvedčila? Máte nejaké vlastné tipy alebo naopak negatívne skúsenosti? Podeľte sa s nami v komentároch!

 
Facebook
Email
WhatsApp
X

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

tvarohové koláčiky

Rýchle tvarohové koláčiky na Vianoce: Jemné, krehké a plné chuti

snail, shell, mollusk, gastropod, snail shell, animal, animal world, probe, mucus, casing, crawl, slowly, nature, close up, snail, snail, snail, snail, snail

Už žiadne slimáky a slizniaky v záhrade: 5 overených nechemických metód, ktoré naozaj fungujú

skladovanie zeleniny

Dobrý spôsob skladovania zeleniny. Zostáva dlho svieža a voňavá

zdravotné benefity uhoriek

10 zdravotných benefitov uhoriek: Prečo by ste mali jesť túto chrumkavú zeleninu

magnolia, flower, beautiful flowers, pink flower, petals, pink petals, bloom, blossom, flora, plant, nature, flower background, close up, magnolia, flower wallpaper, magnolia, magnolia, magnolia, magnolia

Magnólia nechce kvitnúť? Dve ingrediencie z kuchyne, ktoré prebudia každý strom

Google Správy: Daj nám ⭐