Trápi vás alebo vašich blízkych nepríjemný kašeľ či prechladnutie? Vyskúšajte tento osvedčený recept starej mamy na cibuľu s medom, cesnakom a zázvorom. Je to tradičná prírodná pomoc, ktorej príprava je veľmi jednoduchá a využíva bežne dostupné suroviny.
Dôležité upozornenie: Tento návod popisuje ľudový prostriedok a jeho účinky sú založené na tradičnom používaní a ľudových skúsenostiach. Nenahrádza odbornú lekársku starostlivosť ani lieky predpísané lekárom. Pri vážnych alebo pretrvávajúcich zdravotných problémoch, vrátane silného alebo dlhotrvajúceho kašľa, horúčky či dýchacích ťažkostí, vždy bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc. Účinky bylín a korenín môžu byť individuálne a recept nie je vhodný pre alergikov na niektorú zo zložiek, deti do 1-2 rokov (kvôli medu) a mal by byť konzultovaný s lekárom u tehotných a dojčiacich žien.
Pripravte si tento domáci cibuľovo-medový „sirup“ podľa jednoduchého postupu. Bonusom je chutný pikantný cibuľový šalát, ktorý si pripravíte zo zvyšku cibule.
- Čas prípravy: cca 20 minút (+ lúhovanie)
- Čas lúhovania: 12 hodín
- Počet porcií: 1 dávka (1 naplnená cibuľa na sirup + malý šalát)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Plnená cibuľa (na sirup):
- 1 veľká cibuľa (červená alebo žltá, s pevnou šupkou)
- 2 strúčiky cesnaku
- cca 10 g čerstvého zázvoru (asi 1-2 cm kúsok)
- 2–3 polievkové lyžice kvalitného medu (napr. lipový, agátový)
Cibuľový šalát (z vydlabanej cibule):
- Vydlabané vnútro z 1 cibule (použité vyššie)
- 5–6 vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate
- Šťava z 1/2 citróna (čerstvá)
- cca 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- Štipka čerstvo mletého čierneho korenia
- Voliteľné: ½ ČL chilli vločiek alebo štipka pálivej papriky
Potrebujeme tiež:
- Ostrý nôž, malá lyžička
- Miska alebo hlbší tanier (pod cibuľu)
- Potravinová fólia (na prikrytie šalátu)
Postup prípravy
Príprava plnenej cibule (sirupu):
- Veľkú cibuľu dôkladne umyte (aj so šupkou, ak ju chcete použiť ako „pokrievku“). Ostrým nožom odkrojte vrchnú časť cibule (asi 1-2 cm, „klobúčik“) a odložte ju bokom. Šupku z hlavnej časti cibule môžete ponechať alebo opatrne odstrániť.
- Pomocou malej lyžičky alebo špičky noža opatrne vydlabte vnútro cibule tak, aby ste vytvorili dutinu (ako malú misku). Nechajte dostatočne hrubé steny a neporušené dno (aspoň 1-2 cm). Vydlabané vnútro cibule si odložte bokom na prípravu šalátu.
- Cesnak ošúpte a nakrájajte najemno alebo prelisujte. Čerstvý zázvor ošúpte a nakrájajte na veľmi tenké plátky alebo nastrúhajte najemno.
- Na dno vydlabanej cibule vložte pripravený cesnak a zázvor.
- Dutinu v cibuli teraz zalejte kvalitným medom (2-3 PL), takmer až po okraj.
- Pomocou malej lyžičky alebo špajdle opatrne premiešajte med s cesnakom a zázvorom priamo vo vnútri cibule.
- Prikryte naplnenú cibuľu odrezaným „klobúčikom“.
Lúhovanie:
- Pripravenú naplnenú a prikrytú cibuľu položte na malý tanierik alebo do misky (zachytí prípadnú vytekajúcu šťavu).
- Nechajte ju stáť pri izbovej teplote na tmavšom mieste (napr. v špajzi alebo kuchynskej skrinke) približne 12 hodín (alebo cez noc). Počas tejto doby cibuľa, cesnak a zázvor pustia šťavu do medu a vytvorí sa cibuľovo-medový sirup.
Príprava cibuľového šalátu (medzitým alebo potom):
- Vydlabané vnútro cibule, ktoré ste si odložili, nakrájajte najemno. Dajte ho do malej misky.
- Pridajte najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
- Zalejte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a prípadne aj chilli vločkami pre pikantnosť.
- Všetko spolu dobre premiešajte. Šalát prikryte a nechajte v chladničke odležať aspoň 30 minút. Môžete ho zjesť samostatne alebo ako prílohu.
Užívanie sirupu a dôležité upozornenia:
- Po 12 hodinách lúhovania odkryte cibuľový „klobúčik“. Vo vnútri cibule by sa mal vytvoriť tekutý sirup.
- Dávkovanie (tradične odporúčané): Deti a dospelí užívajú 1 čajovú lyžičku tohto sirupu 3x denne, ideálne pred jedlom. Sirup naberajte čistou lyžičkou priamo z cibule.
- Opätovne zdôrazňujeme: Tento sirup je len podporný domáci prostriedok. Nenahrádza lieky ani návštevu lekára pri vážnejších ochoreniach. Pred použitím u detí, tehotných a dojčiacich žien alebo osôb s chronickými ochoreniami sa poraďte s lekárom. Neužívajte, ak ste alergický na niektorú zo zložiek.
Videorecept
Tipy
- Na prípravu používam peknú, veľkú a pevnú cibuľu (žltú alebo červenú). Po odkrojení vršku ju opatrne vydlabem lyžičkou tak, aby som neporušil vonkajšie vrstvy a dno. Vydlabané vnútro nevyhadzujem, urobím si z neho chutný šalátik.
- Do vydlabanej cibule dávam cesnak a zázvor – cesnak prelisujem alebo nasekám najemno, zázvor na tenké plátky. Potom zalejem kvalitným medom. Med sa časom mierne nariedi šťavou z cibule a ostatných ingrediencií.
- Naplnenú cibuľu prikryjem jej „klobúčikom“ a nechám stáť pri izbovej teplote na tanieriku 12 hodín. Niekto necháva aj 24 hodín. Hotový sirup potom užívam po lyžičkách. V chladničke vydrží pár dní.
- Ten vedľajší produkt – cibuľový šalát – je prekvapivo dobrý. Nakrájanú cibuľu zmiešam s petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, olejom, soľou, korením a trochou chilli. Po odležaní v chlade je to skvelá pikantná chuťovka k pečivu.
Vyskúšajte tento osvedčený recept starej mamy na cibuľu s medom ako prírodnú pomoc pri prechladnutí a kašli. Jednoduchá príprava zo základných surovín, ktorá môže priniesť úľavu. Nezabúdajte však, že nenahrádza návštevu lekára pri vážnejších problémoch.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od GÜLSÜMÜN SARAYI TV
Páčil sa vám článok?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)