Ako dlho vydrží mäso čerstvé v chladničke? Praktický sprievodca pre každú domácnosť

skladovanie mäsa
skladovanie mäsa
Facebook
Email
WhatsApp
X

Správne skladovanie mäsa je kľúčové pre zachovanie jeho čerstvosti a bezpečnosti. Tento praktický sprievodca vám pomôže zorientovať sa v tom, ako dlho môžete uchovávať rôzne druhy mäsa v chladničke.

Všeobecné zásady

  • Udržujte teplotu v chladničke medzi 0°C a 4°C
  • Skladujte mäso v najchladnejšej časti chladničky, zvyčajne v spodnej časti
  • Uchovávajte mäso v uzavretých nádobách alebo vzduchotesných obaloch
  • Surové mäso skladujte oddelene od ostatných potravín

Doba skladovania mäsa rôznych druhov mäsa

Hovädzie mäso

  • Steaky a pečienky: 3-5 dní
  • Mleté hovädzie: 1-2 dni

Bravčové mäso

  • Kotlety a pečienky: 3-5 dní
  • Mleté bravčové: 1-2 dni

Hydina

  • Celé kura alebo morka: 1-2 dni
  • Kuracie alebo morčacie časti: 1-2 dni

Ryby a morské plody

  • Chudé ryby (treska, platesa): 1-2 dni
  • Tučné ryby (losos, makrela): 1-2 dni
  • Mäkkýše a kôrovce: 1-2 dni

Spracované mäsové výrobky

  • Slanina: 7 dní
  • Párky (neotvorené): 2 týždne
  • Párky (otvorené): 1 týždeň
  • Nárezy (otvorené): 3-5 dní

Ako rozpoznať pokazené mäso

Bez ohľadu na odporúčané doby skladovania, vždy skontrolujte mäso pred jeho prípravou. Pokazené mäso môže vykazovať tieto znaky:

  • Nepríjemný alebo kyslý zápach
  • Zmena farby (sivá, hnedá alebo zelenkastá)
  • Slizký alebo lepkavý povrch

Tipy pre dlhšiu trvanlivosť

  1. Nakupujte mäso ako poslednú položku a čo najskôr ho uložte do chladničky
  2. Udržujte chladničku čistú a pravidelne kontrolujte jej teplotu
  3. Ak plánujete mäso skladovať dlhšie, zvážte jeho zmrazenie
  4. Rozmrazené mäso nikdy opätovne nezmrazujte
  5. Varené mäso spotrebujte do 3-4 dní

Dodržiavaním týchto odporúčaní zabezpečíte, že vaše mäso zostane čerstvé a bezpečné na konzumáciu. Pamätajte, že v prípade pochybností je vždy lepšie mäso vyhodiť, ako riskovať otravu jedlom.

Čítajte ďalej:

Recept na najlepšie kuracie mäso – Super ľahká príprava a úžasná chuť!


redakcia fajront.sk, Image by chandlervid85 on Freepik

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)

 

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

Zelené orechy

V júli vždy nazbieram zopár zelených orechov: podporujú trávenie, majú antiparazitické účinky, posilňujú imunitu a majú protizápalové vlastnosti

sprouts, greens, growing, pot, microgreens, microgreens, microgreens, microgreens, microgreens, microgreens

Klíčky a microgreens: Domáce pestovanie vitamínovej bomby, ktorá vás postaví na nohy po zime

Jarný šalát so špenátom a reďkovkou

Vitamínová bomba na tanieri: Super-šalát zo špenátu, reďkovky a jarnej cibuľky pre maximum energie (s ľahkým dresingom)

Zbavenie sa múch

Ako účinne zbaviť domácnosť múch: Rady a tipy pre letnú sezónu

čaj z listov orecha

Čaj z mladých listov orecha kráľovského: Pomáha detoxikovať organizmus, podporuje trávenie a imunitu, a zlepšuje stav pokožky a vlasov.