sova lesnáIlustrácia AI

Sova lesná na jeseň huká najviac. Staré páry bránia svoje územie pred mladými sovami

Redakcia fajront.sk
4 min

Sova lesná na jeseň huká viac ako v lete. Staré páry bránia územie pred mladými sovami, ktoré hľadajú vlastný revír.

Sova lesná sa na jeseň ozýva častejšie ako v lete, a to aj v parkoch a záhradách na okraji miest. Podľa britskej ornitologickej organizácie BTO sa usadené páry držia svojho územia celý rok, no začiatkom jesene musia odháňať mladé sovy, ktoré si hľadajú vlastný revír. V obciach zimuje aj iná sova, myšiarka ušatá.

Kto huká a kto volá kuvit

Typické hukanie, ktorým si stráži územie, vydáva najmä samec. BTO ho opisuje ako dlhé „húú“, po ňom krátku pauzu, tichšie „hu“ a záverečnú chvejivú sériu tónov. Samica sa najčastejšie ozýva kontaktným volaním, ktoré v angličtine zapisujú ako „keewik“. Usadený pár sa často ozýva v duete a samica vkladá svoje volanie medzi samcove hukanie.

Reklama

Podľa Scottish Wildlife Trust je známe anglické „too-wit too-woo“ v skutočnosti práve takýto rozhovor samca a samice. Sova lesná má približne 12 základných hlasových prejavov a niektoré sa u samcov a samíc líšia.

sova lesná - foto 1Ilustrácia AI

Prečo ich počuť práve na jeseň

Škótsky spolok na ochranu prírody Scottish Wildlife Trust uvádza, že sovy počuť viac na jeseň, lebo vtedy staré páry bránia svoje územia pred mladými sovami. Mladé sovy po opustení hniezdiska skúšajú obsadiť vlastné územie. Podľa BTO sa väčšinou presunú len o niekoľko kilometrov a neradi prelietajú cez veľké vodné plochy. Územná aktivita sa podľa BTO stupňuje začiatkom jesene a pokračuje až do konca zimy.

sova lesná - foto 2Ilustrácia AI

Kde žije a kde hniezdi

Sova lesná je veľká asi ako holub, má okrúhlu hlavu a veľké tmavé oči. Žije najmä v listnatých a zmiešaných lesoch, ale aj v ihličnatých výsadbách, veľkých mestských parkoch a v záhradách na predmestí. Otvorenej krajine sa vyhýba. Hniezdi najčastejšie v dutinách stromov, no využije aj budovy, staré hniezda vrán a strák, veveričie hniezda či búdky.

Reklama

Čím sa živí

Podľa BTO loví hlavne drobné cicavce, predovšetkým myši a hraboše. K tomu pridáva drobné vtáky, obojživelníky, veľký hmyz a dážďovky. Výnimočne si uloví aj zlatú rybku z jazierka alebo netopiera. Samice sú o niečo väčšie ako samce, inak sú si podobné.

Reklama

Prečo je ťažké sovy spočítať

Podľa odhadu BTO hniezdi vo Veľkej Británii asi 50 000 párov sovy lesnej. V roku 2015 tam druh zaradili na takzvaný oranžový zoznam pre obavy z dlhodobého poklesu početnosti. Bežné sčítania vtákov ju pre nočný spôsob života zachytávajú nedostatočne, preto BTO robila osobitný výskum sov v projekte Project Owl.

Sova lesná hniezdi už koncom zimy

Prvé vajcia znáša podľa BTO zvyčajne už vo februári, väčšina párov však začína až v polovici marca alebo neskôr. Samica znesie dve až tri vajcia, sedí na nich asi 30 dní a mláďatá opúšťajú hniezdo vo veku 35 až 39 dní. Za rok má spravidla len jednu znášku. Ak chcete, aby sova lesná hniezdila aj u vás, potrebuje veľkú dutinu alebo búdku, ktorú treba pred sezónou vyčistiť na jeseň.

Reklama

Zdroje: BTO: Introducing Tawny Owls; Scottish Wildlife Trust: Owl-O-Ween.

REKLAMA

Napíšte komentár