Hľadáte recept na ten najlepší domáci sirup na suchý kašeľ, presne taký, aký robievala vaša babička? Tento jednoduchý recept kombinuje silu čerstvého zázvoru, kvalitného medu, osviežujúcej limetky (alebo citróna) a aromatickej škorice do prírodného prostriedku, ktorý môže pomôcť upokojiť podráždené hrdlo a zmierniť nepríjemný suchý, dráždivý kašeľ.
DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: Tento domáci sirup je tradičný ľudový podporný prostriedok. Nenahrádza odbornú lekársku starostlivosť ani lieky predpísané lekárom. Pri pretrvávajúcom, zhoršujúcom sa alebo vážnom kašli, horúčke alebo iných zdravotných problémoch vždy vyhľadajte lekársku pomoc. Tento sirup nie je vhodný pre deti do 1 roka (kvôli obsahu medu) a opatrne by ho mali užívať aj ľudia s určitými zdravotnými problémami (napr. žalúdočnými vredmi) alebo užívajúci lieky na riedenie krvi (kvôli zázvoru).
Zázvor a med, to je základ ingrediencií, ktoré robia tento jednoduchý sirup na suchý kašeľ obľúbeným. Pomôžte svojmu hrdlu pomocou tohto domáceho receptu, ktorého príprava vám zaberie naozaj len pár minút.
- Čas prípravy: cca 5 minút
- Počet porcií: cca 1 malý pohárik (približne 4-6 čajových lyžičiek – dávok)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- cca 20 g čerstvého zázvoru
- 1 limetka (alebo 1/2 citróna)
- 2 polievkové lyžice kvalitného medu (ideálne tekutého, napr. lipový, agátový, lesný)
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 štipka soli
Postup prípravy
Postup prípravy:
- Čerstvý zázvor (cca 2-3 cm kúsok) ošúpte a nastrúhajte ho na najjemnejšom strúhadle. Cieľom je získať jemnú kašu a čo najviac šťavy.
- Z limetky (alebo polovice citróna) vytlačte čerstvú šťavu.
- Do malej čistej misky alebo priamo do malého uzatvárateľného pohárika dajte nastrúhaný zázvor.
- Pridajte med (2 PL), mletú škoricu (1/2 ČL), štipku soli a vytlačenú limetkovú/citrónovú šťavu.
- Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešajte lyžičkou, až kým nevznikne viac-menej homogénna, hustejšia zmes alebo sirup.
- Sirup je pripravený na použitie.
Užívanie a dôležité upozornenia:
- Užívajte podľa potreby, zvyčajne 1 čajovú lyžičku sirupu 2 až 3-krát denne, najlepšie po jedle.
- Po užití sirupu sa odporúča aspoň 15-20 minút nejesť ani nepiť, aby mohli účinné látky pôsobiť na sliznicu hrdla.
- Sirup skladujte v chladničke v dobre uzavretom poháriku a spotrebujte do 2-3 dní.
- Opätovne zdôrazňujeme: Tento sirup nie je liek a nenahrádza lekársku starostlivosť. Ak váš kašeľ pretrváva dlhšie ako pár dní, je silný, sprevádzaný horúčkou, dýchavičnosťou alebo inými závažnými príznakmi, bezodkladne navštívte lekára! Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Nepodávajte deťom do 1 roka.
Videorecept
Tipy
- Používam vždy čerstvý zázvor, lebo má najintenzívnejšiu chuť a účinky. Nastrúham ho na najjemnejšom strúhadle. Šťavu z limetky alebo citróna pridávam čerstvo vytlačenú.
- Všetky suroviny len dôkladne zmiešam v poháriku. Tento sirup sa nevarí. Soľ pridávam len malú štipku na zvýraznenie chutí. Kvalitný tekutý med sa lepšie mieša.
- Sirup má výraznú zázvorovú, mierne štipľavú chuť, vyváženú sladkosťou medu a kyslosťou citrusu. Uchovávam ho v chladničke len pár dní.
- Toto je môj osvedčený domáci podporný prostriedok pri začínajúcom suchom kašli na upokojenie hrdla. Pri vážnejších problémoch však vždy konzultujem lekára a spolieham sa na odbornú liečbu.

Domáci sirup proti kašľu a prechladnutiu: Rýchla pomoc z prírody
Vyskúšajte tento recept na najlepší sirup na suchý kašeľ, ktorý poznáme od našich babičiek. Jednoduchá prírodná pomoc so zázvorom a medom pripravená za pár minút môže priniesť úľavu. Nezabúdajte však na konzultáciu s lekárom pri akýchkoľvek pretrvávajúcich alebo závažných zdravotných problémoch.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Quero Mais Receitas
Páčil sa vám článok?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 5 / 5 · 1 hlas(ov)