Cítite tú omamnú, sladkú vôňu vo vzduchu? To znamená jediné – sezóna lipových kvetov je tu! Tento voňavý poklad, ktorý nám príroda štedro ponúka na prelome mája a júna, nie je len pastvou pre zmysly, ale aj osvedčeným liekom našich babičiek. Domáci sirup z lipových kvetov je skutočným elixírom, ktorý pomáha pri kašli, prechladnutí, horúčke a zároveň upokojuje nervy a prispieva k pokojnému spánku. Ak si chcete pripraviť naozaj kvalitný a účinný lipový sirup podľa tradičnej receptúry, ste na správnom mieste!
Príprava tohto sirupu je jednoduchá a výsledok vás poteší nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj liečivými účinkami. Lipový kvet obsahuje flavonoidy, slizy, éterické oleje a ďalšie cenné látky, ktoré pôsobia potopudne, protizápalovo a uľahčujú vykašliavanie.
Potrebujeme:
- Veľké množstvo čerstvých lipových kvetov (cca 40-50 veľkých, plne rozkvitnutých súkvetí, bez prílistkov)
- 2 litre vody (ideálne prevarenej a vychladnutej alebo filtrovanej)
- 2 kg kryštálového cukru
- 80-100 g kyseliny citrónovej (alebo šťava z cca 4-5 veľkých bio citrónov)
- (Voliteľné) 1-2 chemicky neošetrené citróny, nakrájané na kolieska (na lúhovanie)
- Veľký hrniec (nerezový alebo smaltovaný, minimálne 5-litrový)
- Čisté sklenené fľaše s kvalitnými uzávermi (viečkami)
- Jemné plátno alebo niekoľko vrstiev gázy na cedenie
Ako na to: Príprava tradičného lipového sirupu
Dôležité pri zbere: Lipové kvety zbierajte za suchého, slnečného počasia, ideálne dopoludnia, keď sú najviac aromatické a plné nektáru. Vyberajte si stromy ďaleko od ciest a znečisteného prostredia. Zbierajte len plne rozkvitnuté kvety bez známok poškodenia a bez zelených prílistkov (malé lístky pri súkvetí), ktoré by mohli dodať horkosť.
Fáza 1: Príprava kvetov a lúhovanie
- Kontrola a čistenie kvetov: Zozbierané lipové kvety dôkladne prezrite a odstráňte prípadný hmyz alebo nečistoty. Kvety neumývajte pod tečúcou vodou, aby ste nezmyli cenný peľ a arómu. Stačí ich jemne oklepať. Odstráňte aj hrubšie zelené stonky, ak sú prítomné.
- Príprava nálevu: Do veľkého čistého hrnca vložte pripravené lipové kvety. Ak používate citróny na lúhovanie, pridajte ich teraz, nakrájané na kolieska. Zalejte kvety 2 litrami vody.
- Lúhovanie: Hrniec prikryte čistou utierkou alebo pokrievkou a nechajte kvety lúhovať na chladnom a tmavom mieste (napr. v špajzi) po dobu minimálne 24 hodín, ideálne však 48 hodín. Počas tejto doby sa uvoľnia všetky cenné látky a aróma.
- Cedenie nálevu: Po vylúhovaní nálev opatrne sceďte cez jemné plátno alebo niekoľko vrstiev gázy do iného čistého hrnca. Kvety (a citróny, ak ste ich použili) v plátne dôkladne vyžmýkajte, aby ste získali čo najviac tekutiny.
Fáza 2: Varenie sirupu a konzervácia
- Pridanie cukru a kyseliny: K scedenému lipovému nálevu pridajte 2 kg kryštálového cukru a kyselinu citrónovú (ak nepoužívate čerstvú citrónovú šťavu, ktorú by ste pridali až na záver pred plnením).
- Rozpúšťanie cukru: Hrniec postavte na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania pomaly zahrievajte, kým sa všetok cukor úplne nerozpustí. Je dôležité, aby sa cukor rozpustil skôr, než zmes začne vrieť.
- Krátke prevarenie: Keď je cukor rozpustený, sirup pomaly priveďte k varu. Nechajte ho vrieť len veľmi krátko, maximálne 5-10 minút, aby sa zachovalo čo najviac účinných látok a sirup príliš nezhustol alebo nezhnedol. Počas zahrievania a krátkeho varu zbierajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Sterilizácia fliaš a horúce plnenie: Kým sa sirup varí, dôkladne vysterilizujte sklenené fľaše a viečka (vyvarením vo vode aspoň 10 minút, alebo v rúre na 100-120°C cca 15-20 minút).
- Horúce plnenie: Ešte horúci sirup (tesne po odstavení z ohňa) opatrne nalievajte do pripravených horúcich, sterilizovaných fliaš. Plňte ich takmer po okraj.
- Okamžité uzavretie a „suchá sterilizácia“: Fľaše ihneď pevne uzavrite sterilizovanými viečkami. Opatrne ich otočte hore dnom a nechajte takto stáť asi 5-10 minút.
- Pomalé chladnutie: Fľaše otočte späť, prikryte dekou alebo hrubým uterákom a nechajte ich pomaly úplne vychladnúť (ideálne do druhého dňa).
Fajrontové rady
- Pre pokojný spánok: Lyžička lipového sirupu v teplom mlieku alebo bylinkovom čaji pred spaním môže pomôcť upokojiť a navodiť spánok.
- Proti kašľu a horúčke: Pri prechladnutí užívajte 1 čajovú lyžičku sirupu niekoľkokrát denne, alebo pridajte do teplého čaju. Podporuje potenie a uľahčuje vykašliavanie. Pamätajte, že domáci sirup nenahrádza lekársku starostlivosť. Ak príznaky pretrvávajú, poraďte sa s lekárom.
- Menej cukru, kratšia trvanlivosť: Ak znížite množstvo cukru, sirup bude menej trvanlivý. V takom prípade ho skladujte v chladničke a spotrebujte rýchlejšie, alebo ho dodatočne sterilizujte vo vodnom kúpeli.
- Skladovanie: Správne pripravený a uzavretý lipový sirup skladujte na tmavom a chladnom mieste. Vydrží vám tak celú zimu. Po otvorení uchovávajte fľašu v chladničke.
Nezmeškajte čas kvitnutia líp a pripravte si tento voňavý a liečivý sirup podľa osvedčeného receptu našich babičiek. Jeho chuť a účinky vás určite nesklamú a budete mať poruke prírodného pomocníka na chladnejšie dni.
Páčil sa vám článok?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 3 / 5 · 1 hlas(ov)