Gaštany: Chuť jesene, ktorú si môžete vypestovať aj vo vlastnej záhrade

pestovanie gaštanov

Gaštany sú neodmysliteľnou súčasťou jesene, evokujú spomienky na prechádzky farebným lístím a vôňu pečených gaštanov. Ale vedeli ste, že si túto pochúťku môžete vypestovať aj vo vlastnej záhrade? V tomto článku sa pozrieme na pestovanie gaštanov, výber vhodných odrôd a tipy na úspešnú úrodu.

Čo sú gaštany zač?

Gaštany (Castanea sativa) sú vysoké, majestátne stromy s guľovitými korunami, ktoré patria do čeľade bukovité (Fagaceae). Ich plody, gaštany, sú obľúbené pre svoju jedinečnú chuť a všestranné využitie v kuchyni.

Obrázok od Couleur z Pixabay

Prečo pestovať gaštany?

  • Dlhovekosť: Gaštany sú dlhoveké stromy, ktoré vám budú prinášať úrodu po mnoho rokov.
  • Nenáročnosť: Nie sú náročné na pôdu a dobre sa im darí aj v našich klimatických podmienkach.
  • Estetická hodnota: Gaštany sú krásne stromy, ktoré dodajú vašej záhrade jedinečný charakter.
  • Zdravé a chutné plody: Gaštany sú nielen chutné, ale aj zdravé, plné vitamínov a minerálov.

Výber správnej odrody

Výber správnej odrody je kľúčom k úspešnému pestovaniu gaštanov. V našich podmienkach sa osvedčili najmä tieto odrody:

  • Bojar: Slovenská odroda s veľkými, chutnými plodmi a vysokou úrodnosťou.
  • Mistral: Ďalšia slovenská odroda, ktorá sa vyznačuje pravidelnými a vysokými úrodami.
  • Volou: Francúzska odroda, ktorá je vhodná aj do menej priaznivých podmienok a je samoopelivá.
  • Marionia: Vysokoúrodná francúzska odroda s veľmi veľkými plodmi, ale vyžaduje opeľovača.
Obrázok od Couleur z Pixabay

Tipy na pestovanie

  • Výsadba: Gaštany vysádzajte na slnečné stanovište s dostatočným priestorom, ideálne 10-12 metrov od seba.
  • Pôda: Gaštany preferujú kyslejšie pôdy, ale nie sú veľmi náročné. Vyhnite sa však podmáčaným pôdam.
  • Opeľovanie: Väčšina odrôd gaštanov je cudzoopelivá, preto je dôležité vysadiť aspoň dve rôzne odrody, aby sa zabezpečilo opelenie.
  • Starostlivosť: Gaštany nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Pravidelné zavlažovanie a hnojenie však podporí ich rast a úrodu.

Zber a využitie gaštanov

Gaštany dozrievajú na jeseň, zvyčajne v októbri. Zrelé plody padajú na zem a sú pripravené na zber. Gaštany môžete konzumovať pečené, varené, pražené alebo ich použiť na prípravu rôznych jedál, dezertov a nápojov.

Obrázok od Couleur z Pixabay

Pestovanie gaštanov je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť vlastnú úrodu tejto chutnej a zdravej pochúťky. S trochou trpezlivosti a starostlivosti sa môžete tešiť z vlastnoručne vypestovaných gaštanov, ktoré vám prinesú radosť a chuť jesene priamo do vašej záhrady.

Čítajte ďalej:

Javor: Nielen krásny, ale aj praktický živý plot pre vašu záhradu


redakcia fajront.sk, Obrázok od NoName_13 z Pixabay

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram

Najnovšie články

čokoládovo-kokosový koláč s orieškami

Luxusný čokoládovo-kokosový koláč s orieškami: Najlepší koláčik na Vianoce!

osvetlenie výkladov

Osvetlené výlohy sú oproti obyčajným výkladom vidieť oveľa viac

online kasíno

Objavte svet online casino hier aj na Slovensku

progresívne kontaktné šošovky

Zrakové poruchy po 40. roku života – presbyopia a astigmatizmus verzus nasadenie šošoviek

Dámske vysoké tenisky

Dámske vysoké tenisky – ako ich nosiť k sukni?

Google Správy: Daj nám ⭐