Gaštany: Chuť jesene, ktorú si môžete vypestovať aj vo vlastnej záhrade

pestovanie gaštanov
Facebook
Email
WhatsApp
X

Gaštany sú neodmysliteľnou súčasťou jesene, evokujú spomienky na prechádzky farebným lístím a vôňu pečených gaštanov. Ale vedeli ste, že si túto pochúťku môžete vypestovať aj vo vlastnej záhrade? V tomto článku sa pozrieme na pestovanie gaštanov, výber vhodných odrôd a tipy na úspešnú úrodu.

Čo sú gaštany zač?

Gaštany (Castanea sativa) sú vysoké, majestátne stromy s guľovitými korunami, ktoré patria do čeľade bukovité (Fagaceae). Ich plody, gaštany, sú obľúbené pre svoju jedinečnú chuť a všestranné využitie v kuchyni.

Obrázok od Couleur z Pixabay

Prečo pestovať gaštany?

  • Dlhovekosť: Gaštany sú dlhoveké stromy, ktoré vám budú prinášať úrodu po mnoho rokov.
  • Nenáročnosť: Nie sú náročné na pôdu a dobre sa im darí aj v našich klimatických podmienkach.
  • Estetická hodnota: Gaštany sú krásne stromy, ktoré dodajú vašej záhrade jedinečný charakter.
  • Zdravé a chutné plody: Gaštany sú nielen chutné, ale aj zdravé, plné vitamínov a minerálov.

Výber správnej odrody

Výber správnej odrody je kľúčom k úspešnému pestovaniu gaštanov. V našich podmienkach sa osvedčili najmä tieto odrody:

  • Bojar: Slovenská odroda s veľkými, chutnými plodmi a vysokou úrodnosťou.
  • Mistral: Ďalšia slovenská odroda, ktorá sa vyznačuje pravidelnými a vysokými úrodami.
  • Volou: Francúzska odroda, ktorá je vhodná aj do menej priaznivých podmienok a je samoopelivá.
  • Marionia: Vysokoúrodná francúzska odroda s veľmi veľkými plodmi, ale vyžaduje opeľovača.
Obrázok od Couleur z Pixabay

Tipy na pestovanie

  • Výsadba: Gaštany vysádzajte na slnečné stanovište s dostatočným priestorom, ideálne 10-12 metrov od seba.
  • Pôda: Gaštany preferujú kyslejšie pôdy, ale nie sú veľmi náročné. Vyhnite sa však podmáčaným pôdam.
  • Opeľovanie: Väčšina odrôd gaštanov je cudzoopelivá, preto je dôležité vysadiť aspoň dve rôzne odrody, aby sa zabezpečilo opelenie.
  • Starostlivosť: Gaštany nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Pravidelné zavlažovanie a hnojenie však podporí ich rast a úrodu.

Zber a využitie gaštanov

Gaštany dozrievajú na jeseň, zvyčajne v októbri. Zrelé plody padajú na zem a sú pripravené na zber. Gaštany môžete konzumovať pečené, varené, pražené alebo ich použiť na prípravu rôznych jedál, dezertov a nápojov.

Obrázok od Couleur z Pixabay

Pestovanie gaštanov je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť vlastnú úrodu tejto chutnej a zdravej pochúťky. S trochou trpezlivosti a starostlivosti sa môžete tešiť z vlastnoručne vypestovaných gaštanov, ktoré vám prinesú radosť a chuť jesene priamo do vašej záhrady.

Čítajte ďalej:

Javor: Nielen krásny, ale aj praktický živý plot pre vašu záhradu


redakcia fajront.sk, Obrázok od NoName_13 z Pixabay

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)

 

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

Odstránenie škvŕn od pera

Ako jednoducho odstrániť škvrny od pera: Trik s lakom na vlasy

Sušenie mäty a medovky

Ako správne sušiť mätu a medovku: Uchovajte si ich vôňu na čaj po celý rok (Návod + Tipy na skladovanie)

strihanie ružových kríkov

Nestrihajte ružové kríky, kým neuvidíte tieto 3 signály. Inak stratíte veľa kvetov

Baza čierna

Baza čierna: Starodávny liek ukrytý v našich záhradách

Skorocel

Skorocel: Vaša prírodná medicína pre trávenie, pokožku a dýchacie cesty