Zvyšky z Veľkej Noci? 3 ľahké a zdravé recepty, ako chutne spracovať údené mäso a vajíčka (šaláty, nátierky)

Veľkonočné zvyšky recepty

Veľká Noc sa práve skončila a vaša chladnička pravdepodobne stále ukrýva poklady v podobe zvyškov sviatočných hodov? Zostalo vám množstvo varených vajíčok a neviete už, čo s kúskami údeného mäsa či šunky? Po dňoch hojnosti mnohí z nás túžia po niečom ľahšom a sviežejšom. Namiesto toho, aby ste jedli to isté niekoľko dní po sebe alebo (v tom horšom prípade) cenné jedlo vyhodili, máme pre vás riešenie! Pripravte si z veľkonočných zvyškov chutné, ľahké a zároveň aj zdravšie jedlá.

Ponúkame vám 3 originálne a jednoduché recepty zo zvyškov – dva svieže šaláty a jednu lahodnú nátierku/penu – ktoré vám pomôžu kreatívne a chutne spracovať prebytočné údené mäso a vajíčka. Nielenže tak znížite plytvanie potravinami a ušetríte peniaze, ale zároveň si pripravíte rýchle a chutné jedlá na nasledujúce dni.

Prečo kreatívne využiť zvyšky?

  • Stop plytvaniu: Je škoda vyhadzovať kvalitné jedlo. Spracovaním zvyškov šetríte potraviny aj svoju peňaženku.
  • Rýchle jedlá: Uvarené mäso a vajíčka sú polotovarom, ktorý výrazne urýchli prípravu ďalších jedál.
  • Nové chute: Aj z tradičných surovín sa dajú vykúzliť nové a zaujímavé kombinácie.
  • Odľahčenie po sviatkoch: Naše recepty sú zamerané na ľahšie a sviežejšie varianty, ktoré padnú vhod po dňoch hodovania.

Bezpečnosť pri práci so zvyškami:

  • Skladovanie: Varené údené mäso a vajíčka natvrdo skladujte vždy v chladničke.
  • Spotreba: Snažte sa zvyšky spracovať čo najskôr, ideálne do 2-3 dní od ich prípravy (varenia). Hotové šaláty a nátierky tiež skladujte v chlade a spotrebujte do 1-2 dní.
  • Zmyslová kontrola: Pred použitím zvyšky vždy skontrolujte – musia mať normálnu farbu, vôňu a konzistenciu. Ak máte akékoľvek pochybnosti, radšej ich nekonzumujte.

3 Ľahké a zdravé recepty z veľkonočných zvyškov:

Recept 1: Osviežujúci vajíčkový šalát s údeným mäsom a jarnou zeleninou

Klasický vajíčkový šalát v ľahšej a sviežejšej jarnej verzii s chrumkavou zeleninou.

Ingrediencie:

  • 4-5 vajec uvarených natvrdo
  • 150-200 g vareného údeného mäsa (šunka, pliecko, krkovička…)
  • 2-3 jarné cibuľky (biela aj zelená časť)
  • 4-5 reďkoviek
  • Malá hrsť mrazeného alebo čerstvého hrášku (krátko spareného)
  • Voliteľné: 1 malá kyslá uhorka, kúsok zeleru alebo jablka pre chrumkavosť
  • Na ľahký dresing:
    • 3 PL bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu)
    • 1-2 PL ľahkej majonézy (alebo viac jogurtu)
    • 1 ČL dijonskej alebo plnotučnej horčice
    • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
    • Čerstvé bylinky (nasekaná pažítka, petržlenová vňať alebo kôpor)

Postup:

  1. Príprava surovín: Vajíčka a údené mäso nakrájajte na menšie kocky. Jarnú cibuľku a reďkovky nakrájajte najemno (cibuľku na kolieska, reďkovky na plátky alebo malé kocky). Kyslú uhorku, zeler alebo jablko (ak používate) tiež nakrájajte nadrobno. Čerstvý hrášok krátko sparťe v horúcej vode a ihneď schlaďte studenou (mrazený stačí nechať rozmraziť alebo krátko prehriať).
  2. Miešanie šalátu: Všetky nakrájané suroviny (vajíčka, mäso, cibuľka, reďkovka, hrášok, prípadne uhorka/zeler/jablko) dajte do väčšej misy.
  3. Príprava dresingu: V malej miske zmiešajte jogurt, majonézu (ak používate), horčicu, soľ, korenie a nasekané čerstvé bylinky. Dobre premiešajte.
  4. Spojenie: Dresing pridajte k surovinám v mise a zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou alebo korením.
  5. Podávanie: Šalát je najlepší mierne vychladený. Podávajte ho na listoch hlávkového šalátu, s čerstvým celozrnným pečivom alebo ako náplň do sendvičov.

Recept 2: Rýchla šunková pena/nátierka (z údeného mäsa)

Lahodná a rýchla nátierka alebo pena, ktorá skvele zužitkuje zvyšky údeného mäsa a je výborná na hrianky či ako jednohubka.

Ingrediencie:

  • 200 g vareného údeného mäsa (bez kostí a príliš tučných častí)
  • 100-125 g zmäknutého masla alebo čerstvého krémového syra (Lučina, Philadelphia) alebo jemného tvarohu (pre ľahšiu verziu)
  • 1-2 ČL plnotučnej alebo dijonskej horčice (podľa chuti)
  • Voliteľné: 1 malá šalotka alebo kúsok cibule (veľmi najemno), 1 ČL strúhaného čerstvého chrenu, štipka muškátového orieška, nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať
  • Soľ (opatrne, mäso býva slané), čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Rozmixovanie mäsa: Údené mäso nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra (food processora) alebo použite mlynček na mäso. Rozmixujte alebo pomeľte najemno.
  2. Spojenie ingrediencií: K rozmixovanému mäsu pridajte zmäknuté maslo, krémový syr alebo tvaroh, horčicu a prípadné ďalšie voliteľné ingrediencie (šalotku, chren, muškátový oriešok).
  3. Mixovanie/Miešanie: Všetko spolu ešte krátko premixujte alebo dôkladne vymiešajte lyžicou či vidličkou, kým nevznikne hladká nátierka alebo pena. Ak chcete nadýchanejšiu penu, môžete použiť elektrický šľahač (najmä ak používate maslo).
  4. Dochutenie: Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou (pravdepodobne nebude treba veľa) a čiernym korením. Na záver môžete vmiešať nasekané bylinky.
  5. Podávanie: Nátierku/penu nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte na čerstvom pečive, hriankach, krekroch alebo ako náplň do slaných košíčkov či na jednohubky. Ozdobte bylinkami alebo kúskom zeleniny.

Recept 3: Výdatný jarný šalát s vajíčkom a údeným mäsom

Tento šalát je sýtejší a môže poslúžiť ako plnohodnotné hlavné jedlo. Kombinuje zvyšky s čerstvou jarnou zeleninou.

Ingrediencie:

  • 2-3 vajcia uvarené natvrdo, nakrájané na mesiačiky alebo kocky
  • 100-150 g vareného údeného mäsa, nakrájaného na kocky alebo tenké rezančeky
  • 1 veľká hrsť zmesi listových šalátov (hlávkový, rímsky, ľadový, rukola, baby špenát…)
  • 1/2 šalátovej uhorky, nakrájanej na polkolieska
  • 4-5 reďkoviek, nakrájaných na tenké plátky
  • 1-2 jarné cibuľky, nakrájané na kolieska
  • Voliteľné: pár cherry paradajok (prekrojených), varené nové zemiaky (nakrájané na kocky), strúhaný syr (eidam, parmezán), opražené semienka
  • Na zálievku (Vinaigrette):
    • 3 PL olivového oleja
    • 1 PL citrónovej šťavy alebo vínneho octu
    • 1 ČL horčice (dijonskej alebo medovej)
    • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
    • Štipka cukru alebo medu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava šalátu: Vo veľkej mise zmiešajte umyté a osušené listové šaláty, nakrájanú uhorku, reďkovky a jarnú cibuľku. Pridajte prípadné ďalšie voliteľné suroviny (paradajky, zemiaky…).
  2. Príprava zálievky: V malom poháriku alebo miske dôkladne zmiešajte (ideálne metličkou alebo pretrepaním v poháriku) olivový olej, citrónovú šťavu/ocot, horčicu, soľ, korenie a prípadne cukor/med.
  3. Zmiešanie a podávanie: Tesne pred podávaním pridajte k zelenine nakrájané vajíčka a údené mäso. Prelejte pripravenou zálievkou a všetko spolu zľahka premiešajte. Rozdeľte na taniere a ihneď podávajte, prípadne posypte syrom alebo semienkami.

Záver: Zvyšky chutne a bez plytvania!

Dúfame, že vás tieto recepty zo zvyškov údeného mäsa a vajíčok inšpirovali a ukázali vám, že aj veľkonočné zvyšky sa dajú premeniť na nové, chutné a dokonca aj ľahšie a zdravšie jedlá. Namiesto toho, aby ste sa nútili jesť to isté alebo jedlo vyhadzovali, vyskúšajte tieto rýchle šaláty a nátierky. Ušetríte tak peniaze, znížite plytvanie a zároveň si pochutnáte. Dobrú chuť!

Ako zvyknete spracovávať veľkonočné zvyšky vy? Máte nejaký svoj obľúbený recept na šalát alebo nátierku z údeného mäsa či vajíčok? Podeľte sa s nami v komentároch!

 
Facebook
Email
WhatsApp
X

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

ako začať behať

Konečne viac pohybu vonku: Ako začať s behom alebo rýchlou chôdzou na jar, aby vás to bavilo a vydržali ste

ai generated, coffee, breakfast, balcony, sunshine, cafe, morning, balcony, balcony, cafe, cafe, cafe, cafe, cafe

Balkónová záhrada už v apríli: Týchto 5 nenáročných byliniek a zeleniny vypestujete ľahko aj v kvetináči

skladovanie potravín

Ako správne skladovať potraviny, aby vydržali 2x dlhšie: 15 overených tipov

čistenie kobercov

Vyčistite si celý koberec za pár minút. S týmto trikom sa bude lesknúť ako nový!

Mäkké uteráky

Nevyhadzujte staré uteráky! Stačí tento trik a budú opäť mäkké ako nové!

Google Správy: Daj nám ⭐