Veľká Noc sa práve skončila a vaša chladnička pravdepodobne stále ukrýva poklady v podobe zvyškov sviatočných hodov? Zostalo vám množstvo varených vajíčok a neviete už, čo s kúskami údeného mäsa či šunky? Po dňoch hojnosti mnohí z nás túžia po niečom ľahšom a sviežejšom. Namiesto toho, aby ste jedli to isté niekoľko dní po sebe alebo (v tom horšom prípade) cenné jedlo vyhodili, máme pre vás riešenie! Pripravte si z veľkonočných zvyškov chutné, ľahké a zároveň aj zdravšie jedlá.
Ponúkame vám 3 originálne a jednoduché recepty zo zvyškov – dva svieže šaláty a jednu lahodnú nátierku/penu – ktoré vám pomôžu kreatívne a chutne spracovať prebytočné údené mäso a vajíčka. Nielenže tak znížite plytvanie potravinami a ušetríte peniaze, ale zároveň si pripravíte rýchle a chutné jedlá na nasledujúce dni.
Prečo kreatívne využiť zvyšky?
- Stop plytvaniu: Je škoda vyhadzovať kvalitné jedlo. Spracovaním zvyškov šetríte potraviny aj svoju peňaženku.
- Rýchle jedlá: Uvarené mäso a vajíčka sú polotovarom, ktorý výrazne urýchli prípravu ďalších jedál.
- Nové chute: Aj z tradičných surovín sa dajú vykúzliť nové a zaujímavé kombinácie.
- Odľahčenie po sviatkoch: Naše recepty sú zamerané na ľahšie a sviežejšie varianty, ktoré padnú vhod po dňoch hodovania.
Bezpečnosť pri práci so zvyškami:
- Skladovanie: Varené údené mäso a vajíčka natvrdo skladujte vždy v chladničke.
- Spotreba: Snažte sa zvyšky spracovať čo najskôr, ideálne do 2-3 dní od ich prípravy (varenia). Hotové šaláty a nátierky tiež skladujte v chlade a spotrebujte do 1-2 dní.
- Zmyslová kontrola: Pred použitím zvyšky vždy skontrolujte – musia mať normálnu farbu, vôňu a konzistenciu. Ak máte akékoľvek pochybnosti, radšej ich nekonzumujte.
3 Ľahké a zdravé recepty z veľkonočných zvyškov:
Recept 1: Osviežujúci vajíčkový šalát s údeným mäsom a jarnou zeleninou
Klasický vajíčkový šalát v ľahšej a sviežejšej jarnej verzii s chrumkavou zeleninou.
Ingrediencie:
- 4-5 vajec uvarených natvrdo
- 150-200 g vareného údeného mäsa (šunka, pliecko, krkovička…)
- 2-3 jarné cibuľky (biela aj zelená časť)
- 4-5 reďkoviek
- Malá hrsť mrazeného alebo čerstvého hrášku (krátko spareného)
- Voliteľné: 1 malá kyslá uhorka, kúsok zeleru alebo jablka pre chrumkavosť
- Na ľahký dresing:
- 3 PL bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu)
- 1-2 PL ľahkej majonézy (alebo viac jogurtu)
- 1 ČL dijonskej alebo plnotučnej horčice
- Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Čerstvé bylinky (nasekaná pažítka, petržlenová vňať alebo kôpor)
Postup:
- Príprava surovín: Vajíčka a údené mäso nakrájajte na menšie kocky. Jarnú cibuľku a reďkovky nakrájajte najemno (cibuľku na kolieska, reďkovky na plátky alebo malé kocky). Kyslú uhorku, zeler alebo jablko (ak používate) tiež nakrájajte nadrobno. Čerstvý hrášok krátko sparťe v horúcej vode a ihneď schlaďte studenou (mrazený stačí nechať rozmraziť alebo krátko prehriať).
- Miešanie šalátu: Všetky nakrájané suroviny (vajíčka, mäso, cibuľka, reďkovka, hrášok, prípadne uhorka/zeler/jablko) dajte do väčšej misy.
- Príprava dresingu: V malej miske zmiešajte jogurt, majonézu (ak používate), horčicu, soľ, korenie a nasekané čerstvé bylinky. Dobre premiešajte.
- Spojenie: Dresing pridajte k surovinám v mise a zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Ochutnajte a prípadne ešte dochuťte soľou alebo korením.
- Podávanie: Šalát je najlepší mierne vychladený. Podávajte ho na listoch hlávkového šalátu, s čerstvým celozrnným pečivom alebo ako náplň do sendvičov.
Recept 2: Rýchla šunková pena/nátierka (z údeného mäsa)
Lahodná a rýchla nátierka alebo pena, ktorá skvele zužitkuje zvyšky údeného mäsa a je výborná na hrianky či ako jednohubka.
Ingrediencie:
- 200 g vareného údeného mäsa (bez kostí a príliš tučných častí)
- 100-125 g zmäknutého masla alebo čerstvého krémového syra (Lučina, Philadelphia) alebo jemného tvarohu (pre ľahšiu verziu)
- 1-2 ČL plnotučnej alebo dijonskej horčice (podľa chuti)
- Voliteľné: 1 malá šalotka alebo kúsok cibule (veľmi najemno), 1 ČL strúhaného čerstvého chrenu, štipka muškátového orieška, nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať
- Soľ (opatrne, mäso býva slané), čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
- Rozmixovanie mäsa: Údené mäso nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra (food processora) alebo použite mlynček na mäso. Rozmixujte alebo pomeľte najemno.
- Spojenie ingrediencií: K rozmixovanému mäsu pridajte zmäknuté maslo, krémový syr alebo tvaroh, horčicu a prípadné ďalšie voliteľné ingrediencie (šalotku, chren, muškátový oriešok).
- Mixovanie/Miešanie: Všetko spolu ešte krátko premixujte alebo dôkladne vymiešajte lyžicou či vidličkou, kým nevznikne hladká nátierka alebo pena. Ak chcete nadýchanejšiu penu, môžete použiť elektrický šľahač (najmä ak používate maslo).
- Dochutenie: Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou (pravdepodobne nebude treba veľa) a čiernym korením. Na záver môžete vmiešať nasekané bylinky.
- Podávanie: Nátierku/penu nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte na čerstvom pečive, hriankach, krekroch alebo ako náplň do slaných košíčkov či na jednohubky. Ozdobte bylinkami alebo kúskom zeleniny.
Recept 3: Výdatný jarný šalát s vajíčkom a údeným mäsom
Tento šalát je sýtejší a môže poslúžiť ako plnohodnotné hlavné jedlo. Kombinuje zvyšky s čerstvou jarnou zeleninou.
Ingrediencie:
- 2-3 vajcia uvarené natvrdo, nakrájané na mesiačiky alebo kocky
- 100-150 g vareného údeného mäsa, nakrájaného na kocky alebo tenké rezančeky
- 1 veľká hrsť zmesi listových šalátov (hlávkový, rímsky, ľadový, rukola, baby špenát…)
- 1/2 šalátovej uhorky, nakrájanej na polkolieska
- 4-5 reďkoviek, nakrájaných na tenké plátky
- 1-2 jarné cibuľky, nakrájané na kolieska
- Voliteľné: pár cherry paradajok (prekrojených), varené nové zemiaky (nakrájané na kocky), strúhaný syr (eidam, parmezán), opražené semienka
- Na zálievku (Vinaigrette):
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy alebo vínneho octu
- 1 ČL horčice (dijonskej alebo medovej)
- Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Štipka cukru alebo medu (voliteľné)
Postup:
- Príprava šalátu: Vo veľkej mise zmiešajte umyté a osušené listové šaláty, nakrájanú uhorku, reďkovky a jarnú cibuľku. Pridajte prípadné ďalšie voliteľné suroviny (paradajky, zemiaky…).
- Príprava zálievky: V malom poháriku alebo miske dôkladne zmiešajte (ideálne metličkou alebo pretrepaním v poháriku) olivový olej, citrónovú šťavu/ocot, horčicu, soľ, korenie a prípadne cukor/med.
- Zmiešanie a podávanie: Tesne pred podávaním pridajte k zelenine nakrájané vajíčka a údené mäso. Prelejte pripravenou zálievkou a všetko spolu zľahka premiešajte. Rozdeľte na taniere a ihneď podávajte, prípadne posypte syrom alebo semienkami.
Záver: Zvyšky chutne a bez plytvania!
Dúfame, že vás tieto recepty zo zvyškov údeného mäsa a vajíčok inšpirovali a ukázali vám, že aj veľkonočné zvyšky sa dajú premeniť na nové, chutné a dokonca aj ľahšie a zdravšie jedlá. Namiesto toho, aby ste sa nútili jesť to isté alebo jedlo vyhadzovali, vyskúšajte tieto rýchle šaláty a nátierky. Ušetríte tak peniaze, znížite plytvanie a zároveň si pochutnáte. Dobrú chuť!
Ako zvyknete spracovávať veľkonočné zvyšky vy? Máte nejaký svoj obľúbený recept na šalát alebo nátierku z údeného mäsa či vajíčok? Podeľte sa s nami v komentároch!