Drieň: Zabudnutý poklad našich záhrad

drieň

S príchodom jari naše záhrady rozkvitajú pestrou paletou farieb a vôní. Často sa však zameriavame na tradičné ovocné druhy ako jablone, hrušky či slivky a zabúdame na menej známe, no o to cennejšie poklady. Jedným z nich je drieň, drevina s bohatou históriou a pozoruhodnými vlastnosťami.

Drieň – viac než len pekná ozdoba

Drieň, pôvodom z našich lesov, nie je len estetickým doplnkom záhrady. Jeho žiarivo žlté kvety, ktoré sa objavujú ešte pred olistením, sú prísľubom bohatej úrody chutných a zdravých plodov. Tieto malé kôstkovice, v závislosti od odrody, môžu mať rôzne farby od žltej cez červenú až po takmer čiernu. Okrem toho, že sú plné vitamínov a antioxidantov, vynikajú aj svojou všestrannosťou pri spracovaní.

Obrázok od Mike Goad z Pixabay

Prečo práve drieň?

  • Nenáročnosť: Drieň je prispôsobivá drevina, ktorá sa dokáže vyrovnať s rôznymi pôdnymi a klimatickými podmienkami. Dokonca zvládne aj suchšie obdobia.
  • Odolnosť: Je odolný voči chorobám a škodcom, čo znamená, že jeho pestovanie nevyžaduje chemické postreky.
  • Estetika: Drieň je celoročne atraktívny. Na jar vás očarí žltými kvetmi, v lete červenými plodmi a na jeseň purpurovými listami.
  • Zdravé a chutné plody: Drieňové plody sú nielen chutné, ale aj výživné. Sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a ďalšie prospešné látky.

Pestovanie drieňa: Jednoduchšie, než si myslíte

Pestovanie drieňa nie je náročné. Vyhovujú mu slnečné stanovištia s vápenatým podložím, ale dokáže sa prispôsobiť aj iným podmienkam. Dobre reaguje na rez, takže ho môžete pestovať ako ker alebo nízky stromček. Prihnojovanie nie je potrebné, stačí občasné doplnenie kompostom.

Odrody pre každý vkus

Na trhu je dostupných niekoľko odrôd drieňa, líšiacich sa veľkosťou, farbou a chuťou plodov, ako aj dobou dozrievania. Medzi najznámejšie slovenské odrody patria ‚Devín‘ a ‚Titus‘. Ak hľadáte kompaktnú odrodu vhodnú aj do menších záhrad, zvoľte ‚Jolico‘ alebo ‚Fruchtal‘. Pre milovníkov veľkých plodov je ideálna odroda ‚Elegantnij‘.

Využitie drieňových plodov: Fantázii sa medze nekladú

Drieňové plody sú všestranné. Môžete ich konzumovať čerstvé, zavárať, sušiť, pripraviť z nich džem, kompót, sirup, likér alebo známu drienkovicu. Vďaka vysokému obsahu pektínu sú vhodné aj na prípravu želé.

Obrázok od HeungSoon z Pixabay

Drieň je neprávom opomínaný ovocný druh s obrovským potenciálom. Jeho nenáročnosť, odolnosť, estetická hodnota a predovšetkým výnimočné plody z neho robia ideálnu voľbu pre každú záhradu. Neváhajte a obohaťte svoju záhradu o túto výnimočnú drevinu.

Čítajte ďalej:

Ako úspešne pestovať letničky v závesných nádobách: Kompletný sprievodca krok za krokom


redakcia fajront.sk, Obrázok od Krzysztof Jaracz z Pixabay

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram

Najnovšie články

pozor

POZOR! Z trhu sťahujú obľúbenú sladkosť známej značky Kinder. TOTO je dôvod

tragická nehoda Vrakuna

Tragická udalosť vo Vrakuni: Vlak zrazil 58-ročného muža

pozor

POZOR! V parku v Trenčianskych Tepliciach videli medveďa, na miesto mieri zásahový tím

Dorota Bojková

MIMORIADNE pátranie po len 8-ročnej Dorotke! Nevideli ste ju?

Domáce triky proti poteniu

Domáce triky proti poteniu: 5 prírodných riešení pre sviežosť a sebavedomie

Google Správy: Daj nám ⭐