Drieň: Zabudnutý poklad našich záhrad

drieň
drieň
Facebook
Email
WhatsApp
X

S príchodom jari naše záhrady rozkvitajú pestrou paletou farieb a vôní. Často sa však zameriavame na tradičné ovocné druhy ako jablone, hrušky či slivky a zabúdame na menej známe, no o to cennejšie poklady. Jedným z nich je drieň, drevina s bohatou históriou a pozoruhodnými vlastnosťami.

Drieň – viac než len pekná ozdoba

Drieň, pôvodom z našich lesov, nie je len estetickým doplnkom záhrady. Jeho žiarivo žlté kvety, ktoré sa objavujú ešte pred olistením, sú prísľubom bohatej úrody chutných a zdravých plodov. Tieto malé kôstkovice, v závislosti od odrody, môžu mať rôzne farby od žltej cez červenú až po takmer čiernu. Okrem toho, že sú plné vitamínov a antioxidantov, vynikajú aj svojou všestrannosťou pri spracovaní.

Obrázok od Mike Goad z Pixabay

Prečo práve drieň?

  • Nenáročnosť: Drieň je prispôsobivá drevina, ktorá sa dokáže vyrovnať s rôznymi pôdnymi a klimatickými podmienkami. Dokonca zvládne aj suchšie obdobia.
  • Odolnosť: Je odolný voči chorobám a škodcom, čo znamená, že jeho pestovanie nevyžaduje chemické postreky.
  • Estetika: Drieň je celoročne atraktívny. Na jar vás očarí žltými kvetmi, v lete červenými plodmi a na jeseň purpurovými listami.
  • Zdravé a chutné plody: Drieňové plody sú nielen chutné, ale aj výživné. Sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a ďalšie prospešné látky.

Pestovanie drieňa: Jednoduchšie, než si myslíte

Pestovanie drieňa nie je náročné. Vyhovujú mu slnečné stanovištia s vápenatým podložím, ale dokáže sa prispôsobiť aj iným podmienkam. Dobre reaguje na rez, takže ho môžete pestovať ako ker alebo nízky stromček. Prihnojovanie nie je potrebné, stačí občasné doplnenie kompostom.

Odrody pre každý vkus

Na trhu je dostupných niekoľko odrôd drieňa, líšiacich sa veľkosťou, farbou a chuťou plodov, ako aj dobou dozrievania. Medzi najznámejšie slovenské odrody patria ‚Devín‘ a ‚Titus‘. Ak hľadáte kompaktnú odrodu vhodnú aj do menších záhrad, zvoľte ‚Jolico‘ alebo ‚Fruchtal‘. Pre milovníkov veľkých plodov je ideálna odroda ‚Elegantnij‘.

Využitie drieňových plodov: Fantázii sa medze nekladú

Drieňové plody sú všestranné. Môžete ich konzumovať čerstvé, zavárať, sušiť, pripraviť z nich džem, kompót, sirup, likér alebo známu drienkovicu. Vďaka vysokému obsahu pektínu sú vhodné aj na prípravu želé.

Obrázok od HeungSoon z Pixabay

Drieň je neprávom opomínaný ovocný druh s obrovským potenciálom. Jeho nenáročnosť, odolnosť, estetická hodnota a predovšetkým výnimočné plody z neho robia ideálnu voľbu pre každú záhradu. Neváhajte a obohaťte svoju záhradu o túto výnimočnú drevinu.

Čítajte ďalej:

Ako úspešne pestovať letničky v závesných nádobách: Kompletný sprievodca krok za krokom


redakcia fajront.sk, Obrázok od Krzysztof Jaracz z Pixabay

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 0 / 5 · 0 hlas(ov)

 

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

Sušená medovka

Prečo by ste mali mať doma vždy sušenú medovku? 7+ dôvodov a najlepší spôsob, ako ju teraz usušiť.

čistenie rúry

Dajte si toto na špongiu a rúra bude čistá za pár minút bez drhnutia

sprouts, greens, growing, pot, microgreens, microgreens, microgreens, microgreens, microgreens, microgreens

Klíčky a microgreens: Domáce pestovanie vitamínovej bomby, ktorá vás postaví na nohy po zime

domáce nanuky

Najjednoduchšie domáce nanuky: Ovocné osvieženie na paličke, ktoré deti milujú (len 2 suroviny).

Vianočné grilážky

Vianočné grilážky – Jednoduché a obľúbené, vždy prvé zmiznú zo stola!