Správne skladovanie mäsa je kľúčové pre zachovanie jeho čerstvosti a bezpečnosti. Tento praktický sprievodca vám pomôže zorientovať sa v tom, ako dlho môžete uchovávať rôzne druhy mäsa v chladničke.
Všeobecné zásady
- Udržujte teplotu v chladničke medzi 0°C a 4°C
- Skladujte mäso v najchladnejšej časti chladničky, zvyčajne v spodnej časti
- Uchovávajte mäso v uzavretých nádobách alebo vzduchotesných obaloch
- Surové mäso skladujte oddelene od ostatných potravín
Doba skladovania mäsa rôznych druhov mäsa
Hovädzie mäso
- Steaky a pečienky: 3-5 dní
- Mleté hovädzie: 1-2 dni
Bravčové mäso
- Kotlety a pečienky: 3-5 dní
- Mleté bravčové: 1-2 dni
Hydina
- Celé kura alebo morka: 1-2 dni
- Kuracie alebo morčacie časti: 1-2 dni
Ryby a morské plody
- Chudé ryby (treska, platesa): 1-2 dni
- Tučné ryby (losos, makrela): 1-2 dni
- Mäkkýše a kôrovce: 1-2 dni
Spracované mäsové výrobky
- Slanina: 7 dní
- Párky (neotvorené): 2 týždne
- Párky (otvorené): 1 týždeň
- Nárezy (otvorené): 3-5 dní
Ako rozpoznať pokazené mäso
Bez ohľadu na odporúčané doby skladovania, vždy skontrolujte mäso pred jeho prípravou. Pokazené mäso môže vykazovať tieto znaky:
- Nepríjemný alebo kyslý zápach
- Zmena farby (sivá, hnedá alebo zelenkastá)
- Slizký alebo lepkavý povrch
Tipy pre dlhšiu trvanlivosť
- Nakupujte mäso ako poslednú položku a čo najskôr ho uložte do chladničky
- Udržujte chladničku čistú a pravidelne kontrolujte jej teplotu
- Ak plánujete mäso skladovať dlhšie, zvážte jeho zmrazenie
- Rozmrazené mäso nikdy opätovne nezmrazujte
- Varené mäso spotrebujte do 3-4 dní
Dodržiavaním týchto odporúčaní zabezpečíte, že vaše mäso zostane čerstvé a bezpečné na konzumáciu. Pamätajte, že v prípade pochybností je vždy lepšie mäso vyhodiť, ako riskovať otravu jedlom.
Čítajte ďalej:
Recept na najlepšie kuracie mäso – Super ľahká príprava a úžasná chuť!
redakcia fajront.sk, Image by chandlervid85 on Freepik