Ako dlho vydrží mäso čerstvé v chladničke? Praktický sprievodca pre každú domácnosť

skladovanie mäsa

Správne skladovanie mäsa je kľúčové pre zachovanie jeho čerstvosti a bezpečnosti. Tento praktický sprievodca vám pomôže zorientovať sa v tom, ako dlho môžete uchovávať rôzne druhy mäsa v chladničke.

Všeobecné zásady

  • Udržujte teplotu v chladničke medzi 0°C a 4°C
  • Skladujte mäso v najchladnejšej časti chladničky, zvyčajne v spodnej časti
  • Uchovávajte mäso v uzavretých nádobách alebo vzduchotesných obaloch
  • Surové mäso skladujte oddelene od ostatných potravín

Doba skladovania mäsa rôznych druhov mäsa

Hovädzie mäso

  • Steaky a pečienky: 3-5 dní
  • Mleté hovädzie: 1-2 dni

Bravčové mäso

  • Kotlety a pečienky: 3-5 dní
  • Mleté bravčové: 1-2 dni

Hydina

  • Celé kura alebo morka: 1-2 dni
  • Kuracie alebo morčacie časti: 1-2 dni

Ryby a morské plody

  • Chudé ryby (treska, platesa): 1-2 dni
  • Tučné ryby (losos, makrela): 1-2 dni
  • Mäkkýše a kôrovce: 1-2 dni

Spracované mäsové výrobky

  • Slanina: 7 dní
  • Párky (neotvorené): 2 týždne
  • Párky (otvorené): 1 týždeň
  • Nárezy (otvorené): 3-5 dní

Ako rozpoznať pokazené mäso

Bez ohľadu na odporúčané doby skladovania, vždy skontrolujte mäso pred jeho prípravou. Pokazené mäso môže vykazovať tieto znaky:

  • Nepríjemný alebo kyslý zápach
  • Zmena farby (sivá, hnedá alebo zelenkastá)
  • Slizký alebo lepkavý povrch

Tipy pre dlhšiu trvanlivosť

  1. Nakupujte mäso ako poslednú položku a čo najskôr ho uložte do chladničky
  2. Udržujte chladničku čistú a pravidelne kontrolujte jej teplotu
  3. Ak plánujete mäso skladovať dlhšie, zvážte jeho zmrazenie
  4. Rozmrazené mäso nikdy opätovne nezmrazujte
  5. Varené mäso spotrebujte do 3-4 dní

Dodržiavaním týchto odporúčaní zabezpečíte, že vaše mäso zostane čerstvé a bezpečné na konzumáciu. Pamätajte, že v prípade pochybností je vždy lepšie mäso vyhodiť, ako riskovať otravu jedlom.

Čítajte ďalej:

Recept na najlepšie kuracie mäso – Super ľahká príprava a úžasná chuť!


redakcia fajront.sk, Image by chandlervid85 on Freepik

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram

Najnovšie články

šupky zo zeleniny

Už nikdy nevyhodíte šupky zo zeleniny: Premieňajte ich na chutné a užitočné jedlá

starý chlieb

Starý chlieb ako poklad v kuchyni: Neuveríte, čo všetko s ním zvládnete

čerstvosť mlieka

Kedy vyhodiť mlieko? 5 jednoduchých trikov na kontrolu čerstvosti potravín

vaječné škrupiny

Tajné využitie vaječných škrupín: Prečo ich nikdy nevyhadzovať?

skladovanie mäsa

Ako dlho vydrží mäso čerstvé v chladničke? Praktický sprievodca pre každú domácnosť

Google Správy: Daj nám ⭐