jazvec lesnýIlustrácia AI

Jazvec lesný sa na jeseň vykŕmi až na 20 kg. Zimu prečká v nore, no občas vyjde

Redakcia fajront.sk
3 min

Jazvec lesný na jeseň priberie z 10 až 12 kg až na 20 kg. Zimu prečká v spoločnej nore, väčšinu času spí a žije z tuku.

Jazvec lesný na jeseň výrazne priberie, lebo z tukových zásob bude žiť celú zimu. Na rozdiel od ježka však neupadá do hlbokého zimného spánku. Väčšinu zimy prespí v nore, no za priaznivého počasia vychádza von. Ak sa vám po jeseni ozve v záhrade nočný hosť, okrem jazveca to môže byť aj ježko, ktorý hľadá miesto na zimu.

Najväčší z našich kunovitých

Bavorský ústav pre les a lesníctvo (LWF) uvádza, že jazvec lesný (Meles meles) je najväčší domáci zástupca kunovitých. Telo s hlavou má dlhé 70 až 80 cm a dospelý váži do 20 kg. Chrbát je sivý, brucho a nohy tmavé, takže v šere splýva s tmavou zemou. Čierno-biela maska na hlave slúži ako výstražný signál. Jazvec sa môže dožiť 15 až 20 rokov. Pazúry na predných labách merajú až 23 mm a jazvec nimi hrabe nory aj potravu.

jazvec lesný - foto 1Ilustrácia AI

Na jeseň priberá

Švajčiarsky informačný list obce Silvaplana uvádza, že jazvec na jar váži v priemere 10 až 12 kg a na jeseň môže mať až 20 kg. Nie je lovec, ale zberač, ktorý zje, čo nájde. Na jar sú jeho hlavnou potravou dážďovky, v lete hmyz, slimáky, obojživelníky, zrelé ovocie a bobule. Na jeseň potrebuje najmä sacharidy z rastlinnej potravy, z ktorých si vytvorí zimné tukové zásoby.

jazvec lesný - foto 2Ilustrácia AI

Spoločná nora na generácie

Jazvece si hrabú rozvetvené nory s mnohými komorami, ktoré podľa LWF môžu byť staré aj stáročia a bývajú v nich celé generácie. Vchody sú väčšie a oválnejšie ako pri líščej nore a pred nimi býva viac vyhrabanej zeme. Neďaleko si jazvece vyhrabú plytké jamky, ktoré slúžia ako záchod. Spacie komory vystielajú machom, lístím a trávou a podstielku pravidelne vynášajú na slnko, pravdepodobne proti parazitom. Opustené komory niekedy obsadí aj líška, s ktorou jazvec môže vo veľkej nore pokojne spolunažívať, pokiaľ sa navzájom nerušia.

Reklama

Zimný odpočinok, nie spánok

Podľa LWF jazvece prečkajú zimu v nore spoločne. Väčšinu času spia, nežerú a žijú z tuku, ktorý si nahromadili na jeseň. Švajčiarsky informačný list dopĺňa, že v teplejších dňoch a v zimách s málo snehom jazvec odpočinok pravidelne preruší a vyjde na krátku výpravu. Mláďatá sa rodia v nore od polovice januára do začiatku marca, podľa LWF najčastejšie dve. Oplodnené vajíčko sa totiž začne naplno vyvíjať až v zime, keď sa dni predlžujú, podobne ako pri srnčej zveri.

Jazvec lesný v okolí ľudí

Jazvec lesný je aktívny hlavne za súmraku a v noci, preto ho uvidíte len zriedka. Stopy po ňom prezradia skôr rozhrabané miesta na lúke alebo jamky so zvyškami trusu. Inak to robí veverica, ktorá si na zimu ukrýva potravu.

Reklama

Zdroje: LWF aktuell 79/2010: Der Dachs – Wildtier des Jahres 2010; obec Silvaplana: Der Dachs – Kurzportrait.

REKLAMA

Napíšte komentár