havrany v zimeIlustrácia AI

Havrany v zime prilietajú zo severovýchodu. Na noc sa zlietajú do kŕdľov s kavkami

Redakcia fajront.sk
4 min

Havrany v zime prilietajú zo severovýchodu a na noc sa s kavkami zlietajú do veľkých kŕdľov. Ako ich rozoznáte a prečo ubúdajú.

Havrany v zime pribúdajú na poliach aj v mestách strednej Európy. Na južnú Moravu podľa štúdie českých ornitológov v časopise Crex prilietajú zo severu a severovýchodu zvyčajne v polovici októbra a odlietajú v polovici marca. Havrany zimujúce v Česku pochádzajú z Ruska, Bieloruska, prípadne z Ukrajiny či pobaltských krajín. Kým ich sledujete, nezabudnite ani na menších vtákov, prikrmovanie vtákov sa oplatí začať už na jeseň.

Ako rozoznať havrana a kavku

Havran čierny má podľa britskej ochranárskej organizácie RSPB lysú sivobielu kožu pri koreni sivého zobáka. Zobák je dlhší a špicatejší ako u vrany. Mladé havrany majú zobák celý čierny, preto sa dajú zameniť s vranou. Perie na nohách vyzerá ako široké nohavice.

Reklama

Kavka tmavá je menšia ako vrana aj havran. Má sivý zátylok, čiernu čiapočku a nápadné svetlé sivomodré oči. Ozýva sa krátkym ostrým „ťak“. Hniezdi v komínoch, budovách, kostolných vežiach či v dutinách stromov.

havrany v zime - foto 1Ilustrácia AI

Spoločné nocoviská

RSPB uvádza, že havrany sa v zime kŕmia aj nocujú v kŕdľoch, často spolu s kavkami. Za súmraku a za úsvitu predvádzajú spoločné lety s hlasným krákaním. Českí ornitológovia opisujú, že sa vtáky večer najprv zlietajú na zhromaždisko, v priemere asi 3 km od nocoviska. Odtiaľ odlietajú spať 19 až 52 minút po západe slnka, ráno sa rozlietajú v priemere 29 minút pred východom slnka.

Reklama

Nocoviská bývajú veľmi početné. Pri Židlochoviciach na južnej Morave nocovali desaťtisíce havranov a kaviek, v najsilnejších zimách 90 000 až 100 000 vtákov. Kavky tvorili zvyčajne 5 až 15 percent kŕdľa. Zimovanie havranov pri Brne je známe viac ako sto rokov.

havrany v zime - foto 2Ilustrácia AI

Prečo prilietajú do miest

Nocoviská sa časom presúvajú a presné príčiny nie sú vždy známe. Podľa štúdie v časopise Crex hrá úlohu potrava, počasie, rušenie vrátane streľby aj výrub stromov. Pri snehu a dlhšom mraze môžu vtáky nocovať bližšie k potrave. V zime 2011/2012 začali havrany s kavkami nocovať priamo v Brne, v Pisárkach pri rieke Svratke. Potravu zbierajú aj na skládkach a v mestách. Havrany si podľa RSPB potravu ukrývajú a neskôr sa k nej vracajú.

Reklama
Reklama

Prečo ich ubúda

Pri Židlochoviciach nocovalo v zime 2018/2019 už len okolo 500 vtákov. Pokles zimujúcich havranov hlásia aj z Nemecka, Poľska a Talianska. Pri miernych zimách ostávajú havrany zimovať severnejšie, európska hniezdna populácia je však celkovo stabilná a miestami rastie. V európskej časti Ruska ich navyše ubudlo, keď sa zmenilo poľnohospodárstvo a v mestách sa rúbu vysoké stromy s kolóniami.

Havrany v zime: stručne

Havrany v zime prilietajú zo severovýchodu a s kavkami nocujú vo veľkých kŕdľoch, často aj v mestách. Kavku spoznáte podľa sivého zátylku a svetlých očí. A ak chcete pomôcť drobným spevavcom, pozrite si, ako na prikrmovanie vtákov.

Reklama

Zdroje: Sychra J., Horal D., Forejtek P., Hubálek Z. (2023): Zimní nocoviště havranů polních a kavek obecných v oblasti Knížecího lesa u Židlochovic na přelomu tisíciletí, Crex 40: 86–111 (Česká společnost ornitologická, birdlife.cz); RSPB – Rook a Jackdaw (rspb.org.uk).

REKLAMA

Napíšte komentár