Domáci orgovánový sirup s citrónom: Jarná vôňa a chuť vo fľaši.

orgovánový sirup
Facebook
Email
WhatsApp
X

Keď sa májové a júnové dni naplnia omamnou vôňou kvitnúcich orgovánov, je najvyšší čas preniesť si kúsok tejto nádhery aj do kuchyne. Domáci orgovánový sirup je skutočnou delikatesou, ktorá v sebe spája jedinečnú kvetinovú arómu s osviežujúcou citrónovou nôtu. Ak máte vo svojom okolí rozkvitnutý orgován, rozhodne vyskúšajte tento veľmi jednoduchý recept. Výsledný sirup sa skvele hodí na prípravu nealkoholických i alkoholických nápojov, výborne chutí v čaji alebo ako netradičná prísada do dezertov.

Príprava tohto sirupu je prekvapivo nenáročná a zvládne ju každý. Odmenou vám bude nielen lahodný a voňavý sirup krásnej farby, ale aj originálny produkt, ktorým môžete potešiť seba alebo obdarovať svojich blízkych.

Potrebujeme:

  • 1 hrnček čerstvých kvetov orgovánu (len samotné kvietky, bez zelených častí a stopiek)
  • 1 hrnček vody
  • 1/2 hrnčeka kryštálového alebo trstinového cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • Hrniec
  • Uzatvárateľný sklenený pohár na lúhovanie (dostatočne veľký)
  • Jemné sitko alebo plátno/gáza na cedenie
  • Čistá sterilizovaná fľaštička s uzáverom na uskladnenie sirupu

Ako na to: Postup prípravy voňavého orgovánového sirupu

Dôležité pri zbere: Orgovánové kvety zbierajte za suchého, slnečného počasia, ideálne keď sú plne rozkvitnuté a najviac voňavé. Vyberajte si kríky ďaleko od ciest a znečisteného prostredia. Zbierajte len zdravé súkvetia.

  1. Príprava cukrového sirupu s citrónom: V menšom hrnci zmiešajte 1 hrnček vody a 1/2 hrnčeka cukru. Zmes na miernom ohni za stáleho miešania varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom do horúceho sirupu pridajte šťavu z polovice citróna. Dobre premiešajte a nechajte zmes mierne vychladnúť (nemusí byť úplne studená, ale nie vriaca).
  2. Príprava orgovánových kvetov: Kým sirup chladne, opatrne otrhajte jednotlivé kvietky orgovánu zo súkvetí. Snažte sa odstrániť všetky zelené časti a stopky, ktoré by mohli sirupu dodať horkastú príchuť. Kvety neumývajte, aby si zachovali maximum svojej vône a peľu. Len ich vizuálne skontrolujte a odstráňte prípadné nečistoty.
  3. Lúhovanie kvetov: Pripravené orgovánové kvety (1 hrnček) preložte do čistého uzatvárateľného skleneného pohára. Zalejte ich vychladnutým (alebo ešte vlažným) cukrovým sirupom s citrónom tak, aby boli všetky kvety ponorené. Pohár dobre uzavrite.
  4. Macerácia v chladničke: Uzavretý pohár so zmesou uložte na 2 dni (48 hodín) do chladničky. Počas tejto doby sa vôňa a chuť orgovánu krásne vylúhujú do sirupu.
  5. Cedenie sirupu: Po 2 dňoch sirup vyberte z chladničky. Opatrne ho sceďte cez jemné sitko alebo niekoľko vrstiev gázy do čistej misky alebo priamo do pripravenej fľaštičky. Kvety v sitku môžete jemne stlačiť, aby ste z nich dostali čo najviac sirupu.
  6. Plnenie a skladovanie: Precedený sirup nalejte do čistej, sterilizovanej fľaštičky a dobre ju uzavrite. Takto pripravený sirup skladujte v chladničke. Mal by vydržať čerstvý približne 1 mesiac.

Pre dlhšiu trvanlivosť (konzervácia teplom):

  1. Ak chcete, aby vám sirup vydržal dlhšie ako mesiac, môžete ho po precedení ešte krátko sterilizovať. Naplnenú a dobre uzavretú fľaštičku so sirupom vložte do hrnca vyloženého na dne utierkou (aby fľaštička nepraskla).
  2. Do hrnca nalejte vodu tak, aby siahala približne do 2/3 výšky fľaštičky.
  3. Pomaly priveďte vodu k miernemu varu (nesmie vrieť príliš prudko) a pri nízkej teplote „varte“ (pasterizujte) približne 15-20 minút (pôvodný recept uvádza 45 minút, ale pri tak malom objeme sirupu a už predtým varenom cukrovom roztoku by to malo stačiť, dlhšia doba môže ovplyvniť jemnú arómu).
  4. Opatrne vyberte horúcu fľaštičku z hrnca, položte ju na utierku a zabaľte do ďalšieho uteráka alebo deky, aby čo najpomalšie vychladla. Po vychladnutí skladujte na chladnom a tmavom mieste. Takto konzervovaný sirup by mal vydržať niekoľko mesiacov.

Fajrontové rady

  1. Intenzita vône a chuti: Ak chcete ešte intenzívnejší sirup, môžete použiť o niečo viac orgovánových kvetov alebo ich nechať lúhovať v chladničke o deň dlhšie.
  2. Farba sirupu: Farba sirupu bude závisieť od farby použitých orgovánových kvetov – od svetlej, takmer čírej, až po jemne fialovú či ružovkastú.
  3. Použitie sirupu: Orgovánový sirup je vynikajúci na prípravu osviežujúcich letných limonád (zmiešaný s vodou alebo sódou a ľadom), do čaju, na ochutenie sektu či prosecca. Skvele sa hodí aj na palacinky, lievance, do jogurtu, tvarohu, na panna cottu, alebo ako sladidlo do krémov a korpusov na torty.
  4. Kvalita kvetov: Používajte len čerstvé, plne rozkvitnuté a silne voňajúce kvety orgovánu. Ich kvalita sa priamo odrazí na výslednej chuti a aróme sirupu.

Vychutnajte si tento jedinečný domáci sirup plný vône a chuti jari. Orgovánový sirup je skutočnou delikatesou, ktorá poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj krásne prevonia vaše nápoje a dezerty.

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 3.5 / 5 · 2 hlas(ov)

Páčil sa vám článok?

Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.

Hodnotenie: 3.5 / 5 · 2 hlas(ov)

 

NAJČÍTANEJŠIE RADY A TIPY

drain, bathroom sink, sanitary, water, shower, nature, bathtub, sanitary facility, bathroom, drain, drain, drain, drain, drain

Namiesto horúcej vody použite toto: Upchané potrubie sa uvoľní za 10 minút

Bylinkový olej a ocot recept

Voňavé bylinkové oleje a octy: Jednoduchý návod, ako si doma vyrobiť ochutené poklady z jarnej záhrady

rast vlasov

Nastriekajte si toto prírodné mlieko na vlasy a budú rásť ako šialené!

pleseň na textiloch

Ako účinne odstrániť pleseň z textilu: 3 osvedčené metódy

Domáci bazový likér

Domáci bazový likér (ako St. Germain): Recept krok za krokom na luxusný nápoj z kvetov bazy