Keď sa májové a júnové dni naplnia omamnou vôňou kvitnúcich orgovánov, je najvyšší čas preniesť si kúsok tejto nádhery aj do kuchyne. Domáci orgovánový sirup je skutočnou delikatesou, ktorá v sebe spája jedinečnú kvetinovú arómu s osviežujúcou citrónovou nôtu. Ak máte vo svojom okolí rozkvitnutý orgován, rozhodne vyskúšajte tento veľmi jednoduchý recept. Výsledný sirup sa skvele hodí na prípravu nealkoholických i alkoholických nápojov, výborne chutí v čaji alebo ako netradičná prísada do dezertov.
Príprava tohto sirupu je prekvapivo nenáročná a zvládne ju každý. Odmenou vám bude nielen lahodný a voňavý sirup krásnej farby, ale aj originálny produkt, ktorým môžete potešiť seba alebo obdarovať svojich blízkych.
Potrebujeme:
- 1 hrnček čerstvých kvetov orgovánu (len samotné kvietky, bez zelených častí a stopiek)
- 1 hrnček vody
- 1/2 hrnčeka kryštálového alebo trstinového cukru
- Šťava z polovice citróna
- Hrniec
- Uzatvárateľný sklenený pohár na lúhovanie (dostatočne veľký)
- Jemné sitko alebo plátno/gáza na cedenie
- Čistá sterilizovaná fľaštička s uzáverom na uskladnenie sirupu
Ako na to: Postup prípravy voňavého orgovánového sirupu
Dôležité pri zbere: Orgovánové kvety zbierajte za suchého, slnečného počasia, ideálne keď sú plne rozkvitnuté a najviac voňavé. Vyberajte si kríky ďaleko od ciest a znečisteného prostredia. Zbierajte len zdravé súkvetia.
- Príprava cukrového sirupu s citrónom: V menšom hrnci zmiešajte 1 hrnček vody a 1/2 hrnčeka cukru. Zmes na miernom ohni za stáleho miešania varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom do horúceho sirupu pridajte šťavu z polovice citróna. Dobre premiešajte a nechajte zmes mierne vychladnúť (nemusí byť úplne studená, ale nie vriaca).
- Príprava orgovánových kvetov: Kým sirup chladne, opatrne otrhajte jednotlivé kvietky orgovánu zo súkvetí. Snažte sa odstrániť všetky zelené časti a stopky, ktoré by mohli sirupu dodať horkastú príchuť. Kvety neumývajte, aby si zachovali maximum svojej vône a peľu. Len ich vizuálne skontrolujte a odstráňte prípadné nečistoty.
- Lúhovanie kvetov: Pripravené orgovánové kvety (1 hrnček) preložte do čistého uzatvárateľného skleneného pohára. Zalejte ich vychladnutým (alebo ešte vlažným) cukrovým sirupom s citrónom tak, aby boli všetky kvety ponorené. Pohár dobre uzavrite.
- Macerácia v chladničke: Uzavretý pohár so zmesou uložte na 2 dni (48 hodín) do chladničky. Počas tejto doby sa vôňa a chuť orgovánu krásne vylúhujú do sirupu.
- Cedenie sirupu: Po 2 dňoch sirup vyberte z chladničky. Opatrne ho sceďte cez jemné sitko alebo niekoľko vrstiev gázy do čistej misky alebo priamo do pripravenej fľaštičky. Kvety v sitku môžete jemne stlačiť, aby ste z nich dostali čo najviac sirupu.
- Plnenie a skladovanie: Precedený sirup nalejte do čistej, sterilizovanej fľaštičky a dobre ju uzavrite. Takto pripravený sirup skladujte v chladničke. Mal by vydržať čerstvý približne 1 mesiac.
Pre dlhšiu trvanlivosť (konzervácia teplom):
- Ak chcete, aby vám sirup vydržal dlhšie ako mesiac, môžete ho po precedení ešte krátko sterilizovať. Naplnenú a dobre uzavretú fľaštičku so sirupom vložte do hrnca vyloženého na dne utierkou (aby fľaštička nepraskla).
- Do hrnca nalejte vodu tak, aby siahala približne do 2/3 výšky fľaštičky.
- Pomaly priveďte vodu k miernemu varu (nesmie vrieť príliš prudko) a pri nízkej teplote „varte“ (pasterizujte) približne 15-20 minút (pôvodný recept uvádza 45 minút, ale pri tak malom objeme sirupu a už predtým varenom cukrovom roztoku by to malo stačiť, dlhšia doba môže ovplyvniť jemnú arómu).
- Opatrne vyberte horúcu fľaštičku z hrnca, položte ju na utierku a zabaľte do ďalšieho uteráka alebo deky, aby čo najpomalšie vychladla. Po vychladnutí skladujte na chladnom a tmavom mieste. Takto konzervovaný sirup by mal vydržať niekoľko mesiacov.
Fajrontové rady
- Intenzita vône a chuti: Ak chcete ešte intenzívnejší sirup, môžete použiť o niečo viac orgovánových kvetov alebo ich nechať lúhovať v chladničke o deň dlhšie.
- Farba sirupu: Farba sirupu bude závisieť od farby použitých orgovánových kvetov – od svetlej, takmer čírej, až po jemne fialovú či ružovkastú.
- Použitie sirupu: Orgovánový sirup je vynikajúci na prípravu osviežujúcich letných limonád (zmiešaný s vodou alebo sódou a ľadom), do čaju, na ochutenie sektu či prosecca. Skvele sa hodí aj na palacinky, lievance, do jogurtu, tvarohu, na panna cottu, alebo ako sladidlo do krémov a korpusov na torty.
- Kvalita kvetov: Používajte len čerstvé, plne rozkvitnuté a silne voňajúce kvety orgovánu. Ich kvalita sa priamo odrazí na výslednej chuti a aróme sirupu.
Vychutnajte si tento jedinečný domáci sirup plný vône a chuti jari. Orgovánový sirup je skutočnou delikatesou, ktorá poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj krásne prevonia vaše nápoje a dezerty.
Páčil sa vám článok?
Ohodnoťte ho kliknutím na hviezdičky.
Hodnotenie: 3.5 / 5 · 2 hlas(ov)