krkavec čierny
iIlustračný obrázok vytvorený pomocou umelej inteligencie. Viac

Krkavec čierny dokáže plánovať dopredu: v pokuse uspel podobne ako veľké opice

Redakcia fajront.sk
3 min

Krkavec čierny je najväčší spevavec u nás. Pár zostáva spolu celý rok a v pokusoch plánuje dopredu ako veľké opice.

Krkavec čierny je najväčší spevavec, ktorého u nás môžete vidieť, a zima je dobrý čas na jeho sledovanie nad holými horskými hrebeňmi. V pokuse z roku 2017 plánoval budúcnosť podobne ako veľké opice. Pár zostáva spolu po celý rok a revír bráni aj v zime. Medzi krkavcovité vtáky u nás patrí aj havran a kavka, krkavca však spoznáte ľahko.

Ako ho rozoznať od vrany?

Krkavec je oveľa väčší a mohutnejší vták s klinovitým chvostom, silným zobákom a strapatým perím na hrdle. Dosahuje dĺžku 54 až 67 cm, rozpätie krídel 115 až 130 cm a hmotnosť 1 000 až 1 500 g. Na oblohe preto pôsobí výrazne väčší a ťažší než vrana. Ozýva sa hlbokým hrdelným „korrp“, rýchlymi sériami „krack-krack“ a na jar „klong“. Pri porovnaní pomôže aj článok o vrane túlavej.

krkavec čierny - foto 1
iIlustračný obrázok vytvorený pomocou umelej inteligencie. Viac

Ako dokáže plánovať ako opice?

V pokuse z roku 2017 pracovali vedci s piatimi ručne odchovanými krkavcami. Vtáky si vyberali nástroj alebo žetón, ktorý im pomohol získať potravu neskôr. Výkon bol podobný ako pri veľkých opiciach a oneskorenie dosiahlo 17 hodín. Pokus prebehol v laboratórnych podmienkach, nie vo voľnej prírode.

krkavec čierny - foto 2
iIlustračný obrázok vytvorený pomocou umelej inteligencie. Viac

Ako žijú páry a skupiny mladých?

Krkavce žijú monogamne, zvyčajne celý život. Hniezdiace páry bránia revír po celý rok, kým nehniezdiace a mladé vtáky tvoria húfy. Krkavce volajúce ostatných k zdochline sú nepárové mladé vtáky bez revíru. Húf tak odradí revírových dospelých. Aby agresia dospelých prestala, musí sa ich zísť aspoň 9. Pri inom sledovaní z roku 1994 sa však krkavce pohybovali nezávisle a súdržný húf nevytvorili.

Reklama

Čo žerie?

Je všežravec. V Alpách je dôležitou potravou mršina, ďalej drobné cicavce, vtáky a vajcia, bezstavovce a plody. Pri sídlach hľadá aj na skládkach. Rozbor vývržkov z hniezdnych a nocovných skál na Slovensku z roku 2007 ukázal, že v čerstvých vývržkoch z kotlín a horských oblastí dominoval hraboš poľný, nížinné vzorky boli rozmanitejšie. Niektorú korisť krkavce prinášali z 10 km a viac.

Krkavec čierny a jeho návrat

V Rakúsku hniezdi približne 2 600 až 4 100 párov, nie je tam ohrozený a loviť sa nesmie. V Spojenom kráľovstve hniezdi približne 10 000 párov a hniezdny areál sa medzi obdobiami 1968 až 1972 a 2008 až 2011 rozšíril o 59,9 %. Hniezdiť začína zvyčajne vo veku 3 rokov a najstarší britský krúžkovaný vták mal takmer 18 rokov. Krkavec čierny sa na horách pohybuje spolu s ďalšou zverou, napríklad kamzíkom tatranským.

Reklama

Zdroje: BirdLife Österreich: Kolkrabe; RSPB: Raven; BTO: Raven; Science: Kabadayi a Osvath 2017; Lund University: Ravens parallel great apes; Carleton University: Can ravens share information; The Condor: Heinrich a kol. 1994; Tichodroma: Obuch 2007.

REKLAMA

Najčítanejšie tento týždeň

  1. 1Listovka z jesenného lístia nepotrebuje kompostér. Stačí kôš z pletiva a časDom a záhrada
  2. 2Vianočná čokoládová saláma: Rýchly nepečený recept z detstvaRecepty
  3. 3Pečené bravčové plece s kôžkou získa kôrku až na konci. Najprv treba odliať tukRecepty
  4. 4Bobaľky s makom a mliekom: Recept na tradičné slovenské vianočné jedlo, ktoré milujú všetciRecepty
  5. 5Kokosové ježe, ktoré musíte mať na Vianoce: Tajný recept na polevu, ktorá netvrdneRecepty

Napíšte komentár