hýľ obyčajný
iIlustračný obrázok vytvorený pomocou umelej inteligencie. Viac

Hýľ obyčajný zostáva v pároch často aj v zime. Občas prilietajú aj vtáky zo severu

Redakcia fajront.sk
4 min

Hýľ obyčajný zostáva v pároch často aj v zime. Pri hlbokom snehu schádza do dolín a občas prilietajú aj severské vtáky.

Hýľ obyčajný patrí k vtákom, ktorých si v zime všimnete aj z okna. Samec má ružovočervené brucho a čiernu čiapočku, samička má sivoružové brucho a tiež čiernu čiapočku. Podľa rakúskeho BirdLife tieto vtáky mimo hniezdenia chodia v malých skupinkách a páry často zostávajú spolu celý rok. Pri hlbokom snehu zostupujú z horských lesov do dolín a na kŕmidlá. Na kŕmidle sa tak môžu objaviť popri sýkorkách.

Koľko meria a váži

BirdLife Österreich uvádza dĺžku 14 až 16 cm, rozpätie krídel 22 až 26 cm a hmotnosť 21 až 27 g. Britská organizácia BTO udáva priemer dospelých vtákov 22,5 g. Podľa BTO je typická očakávaná dĺžka života vtákov, ktoré dosiahli vek hniezdenia, 2 roky. Najstarší vták v britských krúžkovacích údajoch sa dožil 9 rokov a 2 mesiacov.

hýľ obyčajný - foto 1
iIlustračný obrázok vytvorený pomocou umelej inteligencie. Viac

Čo žerie v zime

Hýle sa živia prevažne rastlinnou potravou. BirdLife Österreich menuje semená bylín a stromov, napríklad púpavy, brezy, javora a brestu, a mäsité plody, ako je jarabina. V neskorej zime prechádzajú na púčiky smrekovca, čerešne vtáčej, hlohu, trnky a ovocných stromov. Časopis Discover Wildlife píše, že uprednostňujú kvetné púčiky a dokážu ich zjesť až 30 za minútu. Mláďatá rodičia kŕmia aj hmyzom, a to počas hniezdneho obdobia.

hýľ obyčajný - foto 2
iIlustračný obrázok vytvorený pomocou umelej inteligencie. Viac

Tichý hlas a vzácny spev

Kontaktný hlas je jemný a melodický, BirdLife Österreich ho zapisuje ako „djüh“. Spev je tichý a zriedkavý. Spievajú samec aj samica a mláďatá sa spev učia od otca. Keďže hlas je tichý, oplatí sa v zime v záhrade či pri lesnom okraji chvíľu postáť a počúvať.

Reklama

Keď prídu vtáky zo severu

V niektorých rokoch prilietajú do strednej Európy aj hýle z ďalekého severu. Rekordný vpád zaznamenali britskí ornitológovia na jeseň 2004. Vo Švajčiarsku od októbra 2004 do marca 2009 podľa štúdie pracovníka Vogelwarte Sempach zaznamenali 1 333 hlásení takzvaných trúbiacich hýľov, ktoré pozorovali od konca októbra do apríla, výnimočne aj v máji. Vtáky podľa autora pravdepodobne pochádzali zo severovýchodu európskeho Ruska. Britský článok ale upozorňuje, že podľa samotného trúbivého hlasu sa nedá spoľahlivo určiť, odkiaľ vták pochádza. Štúdia v časopise Ornis Fennica z roku 2009 ukázala, že početnosť severských hýľov na staniciach v Dánsku a Švédsku bola nepriamo úmerná úrode jarabiny v Nórsku, ale na stanici Kabli v Estónsku zistili opačný vzťah. Slabá úroda jarabiny teda môže vtáky vyhnať mimo obvyklých zimovísk, no nie je to pravidlo.

Hýľ obyčajný a jeho početnosť

Medzinárodný zväz ochrany prírody ho vedie ako málo ohrozený druh. V Rakúsku hniezdi podľa BirdLife 90 000 až 160 000 párov. V Británii BTO hlási za roky 1967 až 2024 pokles o 55 % a odhad približne 265 000 území z roku 2016. Údaje pre Slovensko sme v dostupných zdrojoch nedoložili. Hýľ obyčajný je preto dobrý dôvod zapísať si zimné pozorovania z vlastnej záhrady, podobne ako pri brhlíkovi obyčajnom.

Reklama

Zdroje: BirdLife Österreich: Gimpel; BTO: Bullfinch; Discover Wildlife: Facts about bullfinch; British Birds: Northern Bullfinch invasion 2004; Vogelwarte Sempach: Volet 2009; Ornis Fennica: Fox a kol. 2009.

REKLAMA

Najčítanejšie tento týždeň

  1. 1Listovka z jesenného lístia nepotrebuje kompostér. Stačí kôš z pletiva a časDom a záhrada
  2. 2Vianočná čokoládová saláma: Rýchly nepečený recept z detstvaRecepty
  3. 3Bobaľky s makom a mliekom: Recept na tradičné slovenské vianočné jedlo, ktoré milujú všetciRecepty
  4. 4Pečené bravčové plece s kôžkou získa kôrku až na konci. Najprv treba odliať tukRecepty
  5. 5Kokosové ježe, ktoré musíte mať na Vianoce: Tajný recept na polevu, ktorá netvrdneRecepty

Napíšte komentár