bažant obyčajnýIlustrácia AI

Bažant obyčajný sa v zime delí podľa pohlavia. Sliepky chodia v kŕdľoch

Redakcia fajront.sk
4 min

Bažant obyčajný sa v zime delí podľa pohlavia. Sliepky chodia vo väčších kŕdľoch, kohúty v malých skupinkách.

Bažant obyčajný je v zime na poliach dobre viditeľný, najmä medeno sfarbený kohút s červenou tvárou a dlhým chvostom. Výskum Hilla a Ridleyho z roku 1987, ktorý zverejňuje britská organizácia GWCT, ukázal, že bažanty sa v zime združujú prevažne oddelene podľa pohlavia. Sliepky sa zdržiavajú vo väčších a stálych kŕdľoch, kohúty len v malých skupinkách. Na noc väčšinou vyletia na stromy. Bažant patrí medzi stále vtáky a u nás ostáva aj v zime. Na poliach ho vtedy stretnete spolu s havranmi a kavkami, ktoré sa na noc zlietajú do kŕdľov.

Pôvodom z Ázie

Podľa lesníckeho portálu waldwissen.net pochádza bažant zo Strednej Ázie, z oblasti Kaukazu, severnej Perzie, Mongolska a Číny. Jeho príchod do strednej Európy sa tradične pripisuje Rimanom, ktorí ho chovali pre mäso, no nie je to jednoznačne potvrdené. Podľa genetickej štúdie z roku 2021 sa prvé známe introdukcie bažantov z južného Kaukazu do Európy datujú do rokov 500 až 800 nášho letopočtu. Od 18. storočia pribudli bažanty z Číny a od roku 1860 z Mongolska a tieto formy sa navzájom skrížili.

bažant obyčajný - foto 1Ilustrácia AI

Ako kohúta a sliepku spoznáte

Bažant je veľký asi ako sliepka a s chvostom meria 53 až 89 cm. Podľa waldwissen.net váži 800 až 1 300 gramov a kohúty sú väčšie. Britská spoločnosť RSPB opisuje kohúta s tmavozelenou hlavou, červenými lalokmi na tvári a gaštanovým, zlatým a čiernym perím. Sliepka je nenápadne svetlohnedá s čiernymi škvrnami, takže v suchej tráve takmer splynie s okolím.

bažant obyčajný - foto 2Ilustrácia AI

Čo bažanty jedia v zime

Podľa GWCT jedia dospelé bažanty v zime hlavne semená, najmä pšenicu, ale aj semená burín, žalude, bukvice, bobule a popadané jablká. V januári už býva rozsypané zrno na poliach zväčša zjedené a ostávajú zelené výhonky. Na trávenie potrebujú bažanty aj drobné kamienky. Úkryt im dávajú kroviny pri vodných tokoch, živé ploty s neupraveným okrajom a polia s obilím alebo kukuricou.

Lepšie beží, ako letí

Bažant podľa waldwissen.net dobre beží, ale letí ťažkopádne. Keď ho vyrušíte, prudko vzlietne s hlasným trepotaním krídel, často s chrapľavým poplašným hlasom. Zima je pre neho náročná, lebo zle znáša chlad a vlhké počasie. Podľa údajov z krúžkovania, ktoré uvádza britská ornitologická spoločnosť BTO, prežije z roka na rok asi 42 % dospelých bažantov a v prvom roku života asi 19 % mladých. Vo voľnej prírode sa dožíva zvyčajne dvoch až troch rokov.

Bažant obyčajný na jar opúšťa zimné kŕdle

Zimné skupiny sa podľa GWCT rozpadávajú koncom marca. Sliepky vtedy začnú navštevovať územia kohútov. Tok trvá podľa waldwissen.net od marca alebo apríla do júna a jeden kohút má vo svojom území viac sliepok. Kým príde jar, bažant obyčajný sa drží pri okrajoch polí a v kroví, kde nájde potravu aj úkryt pred zimou. Do zmiešaných skupín sa cez zimu združujú aj sýkorky, ktoré spoznáte po hlase.

Reklama

Zdroje: GWCT: Real wild pheasants a Hill a Ridley 1987; waldwissen.net: Der Jagdfasan; genetická štúdia: PMC8571287; RSPB: Pheasant; BTO: Pheasant; slovenský názov podľa časopisu SOS/BirdLife Slovensko Tichodroma 22.

REKLAMA

Napíšte komentár