červienkaIlustrácia AI

Červienka spieva aj v novembri. Spevom si bráni zimné teritórium, samec aj samica

Redakcia fajront.sk
3 min

Červienka spieva aj na jeseň a v zime. Spevom si bráni zimné teritórium, samec aj samica. Živí sa najmä bezstavovcami a ovocím.

Červienka obyčajná je jeden z mála vtákov, ktorého v záhrade počuť aj vtedy, keď ostatné spevavce zmĺknu. Jesenný spev nie je omyl ani návrat jari. Je to obrana teritória, ktorú si červienka drží celú zimu. Ak plánujete prikrmovanie vtákov, s červienkou treba počítať trochu inak než so sýkorkami.

Spieva aj samica

Švajčiarska ornitologická stanica Vogelwarte Sempach uvádza, že červienka patrí k mála druhom, ktoré bránia teritórium aj v zime. Samce a samice vyzerajú rovnako a spevom bránia svoj kúsok záhrady rovnako, takže v zime ich podľa stanice nerozlíšia ani odborníci. Ich spev sa podľa nej často opisuje ako plynulý a melancholický.

Reklama

Štúdia v časopise BMC Neuroscience z roku 2014 potvrdila, že dospelé samice v zime bežne spievajú, keď si strážia teritórium s potravou. Na jeseň spievajú prevažne tichším spevom.

červienka - foto 1Ilustrácia AI

Nie každá červienka je naša

Červienka je čiastočne sťahovavá. Podľa Vogelwarte väčšina vtákov zo Švajčiarska odlieta do Stredomoria a v zime ich nahrádzajú červienky zo severnejších krajín, ktoré ťahajú v noci a jednotlivo. Zimní hostia vo Švajčiarsku pochádzajú z oblasti od východného Nemecka po Pobaltie. Na Slovensku podľa atlasu Slovenskej ornitologickej spoločnosti hniezdi 500 000 až milión párov a zimuje 1 000 až 10 000 jedincov.

červienka - foto 2Ilustrácia AI

Spev v noci

Britská ochranárska organizácia RSPB uvádza, že spev uprostred noci patrí najpravdepodobnejšie červienke. Niektoré spievajú pri pouličných lampách. Štúdia z anglického Sheffieldu z roku 2007 však ukázala, že hlavnú úlohu hrá hluk. Červienky spievali v noci tam, kde bol cez deň väčší hluk z dopravy, vplyv svetla bol oveľa slabší.

Čo dať červienke na kŕmidlo

Červienka v záhrade cez zimu

Dospelá červienka váži podľa Britskej ornitologickej spoločnosti BTO v priemere iba 19 gramov. Červienka v záhrade ocení kúsok neupratanej zeme, hustý ker a pokoj. Sýkorkám a iným zrnožravým vtákom zas pomôžu domáce lojové gule. Odmenou bude spev aj v najkratších dňoch roka.

Reklama

Zdroje: Vogelwarte Sempach: Der Gesang der Rotkehlchen im Winter, Rotkehlchen, Winterfütterung; RSPB: Robin, All about bird feeding; BTO: Robin; Dittrich a kol., BMC Neuroscience 2014; Fuller a kol., Biology Letters 2007; SOS/BirdLife Slovensko: Atlas hniezdneho rozšírenia vtákov.

REKLAMA

Napíšte komentár